Ivica Brusić Brujo fotografijom demonstrirao kako gledati grad

Povodom Noći muzeja koju iznova, 12. put za redom, provodi Hrvatsko muzejsko društvo, Centar za kulturu Grada Krka u suradnji s krčkim majstorom fotografije Ivicom Brusićem Brujom, 27. siječnja 2017. godine, u Galeriji Decumanus javnosti je predstavio zanimljivu seriju fotografija pretočenu u izložbu pod nazivom Znamo li gledati grad.
Nakon prošlogodišnjeg postava Krk - mijene u vremenu, novi fotografsko-dokumentarni projekt njegov je svojevrsni nastavak koji bi Krčane trebao potaknuti na pomnije gledanje, odnosno vizualno istraživanje grada te otkrivanje njegovih brojnih, na prvi pogled skrivenih, detalja, a što ih je pod utjecajem užurbane svakodnevnice vrlo lako izgubiti iz fokusa. O izložbi su pored autora, pred punim auditorijem galerije, kazivali gradonačelnik Darijo Vasilić i djelatnik Centra za kulturu Igor Gržetić.
Drago mi je pozdraviti vas, uvodi Gržetić, u 12. Noći muzeja, manifestaciji nacionalnog karaktera kojoj se treći put pridružio i Centar za kulturu Grada Krka, i to po drugi put izložbom Ivice Brusića Bruje. Riječ je o postavu Znamo li gledati grad koji otkriva značajan broj slikopisa neobičnih motiva oku dostupnih ako krčke ulice pogledamo iz nešto drugačije perspektive. Perspektive u čijem su fokusu detalji koji bez obzira na njihovu estetsku dimenziju jedan urbani prostor čine toliko jedinstvenim i šarmantnim. Tema ovogodišnje Noći muzeja su glazba i glazbeni velikani, ističe Gržetić, a iako ova izložba ne predstavlja odgovor na zadani temat moramo se u ovome kontekstu prisjetiti Nikole Udine Algarottija i njegove bogate ostavštine - glazbala i notnih zapisa - koja je poput zabilježenih i ovdje prezentiranih motiva, duboko utkana u identitet našeg grada.
Ovom izložbom okupljene fotografije, nastavlja Brusić, predstavljene su pod nazivom Znamo li gledati grad, i to kako bi ponajprije potencirao promišljanje o razlici između gledanja i viđenja, jer svi mi prolazeći gradom gledamo, međutim postavlja se pitanje koliko toga uistinu vidimo. A vidjeti možemo mnoge zanimljive i neobične detalje iz kojih se daju iščitati i mnoge priče, uvidjeti nečiji smisao za estetiku i lijepo ili pak spoznati nečija kultura življenja. Prepustivši se ovom izazovu, priznaje Brusić, htio sam zaustaviti dio danas dostupne povijesti, jer kako život grada bude nadalje tekao tako će se mijenjati i karakter prostora, pa ćemo u jednom trenutku sigurno ostati bez starih brava i kvaka, dekorativnih okvira prozora, ukrasnih ograda ili sitne plastika. Stoga, neka ova izložba ne bude samo poticaj pomnijem promatranju grada već i prilog da pokušamo sačuvati neke njegove na prvi pogled dobro skrivene specifičnosti.
Prošlogodišnjom, ali ovogodišnjom izložbom, zaključuje Vasilić, Ivica Brusić Brujo znalački nam je ukazao na čitav niz motiva kraj kojih često prolazimo ali ih ne uočavamo, a koji predstavljaju značajan potencijal jer ukazuju kako na ono što moramo promijeniti i poboljšati, tako i na ono što moramo sačuvati poput niske lijepih portala, reljefa i ostalih dekorativnih elemenata koji Krk zaista čine gradom.
 
Promidžbeni materijali: plakat | booklet | pozivnica [.pdf]
 
Izložba Znamo li gledati grad ostaje otvorena do 09. veljače, a svi zainteresirani posjetitelji mogu je razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru mailom na kultura@gradkrk.net ili telefonom na 051 220 041.