Izabrani najbolji video radovi na temu ekološkog zbrinjavanja otpada

Trgovačko-komunalno društvo Ponikve i ovu, petu godinu za redom, raspisalo je nagradni natječaj kojem je jedna od osnovnih zadaća poticati svijest o ekološkom zbrinjavanju otpada. 

Natječaj krčkog komunalca svake godine privlači sve veći broj autora, a uz to raste i interes javnosti, pa je tako ove godine na poziv za izradu što edukativnijih video uradaka pristiglo tridesetak radova, a osmero najuspješnijih nagrađeno je novčanim nagradama i diplomama.
Natječaj je bio otvoren za Krčane, njihove goste i turiste. Svi radovi morali su obrađivati temu ekološkog prikupljanja i zbrinjavanja otpada, a autori su pritom imali potpunu slobodu u izboru motiva i načina njegova prikaza, s time da je finalni uradak morao djelovati prije svega edukativno, a svojom porukom poticati na razvijanje ekološke svijesti u najširem smislu, osobito svijesti o važnosti ekološkog gospodarenja otpadom. Najbolje radove izabralo je ocjenjivačko tijelo (Igor Gržetić, Vanda Radetić Tomić, Ivan Jurešić i Dejan Kosić), ustvrdivši također kako ove godine nije pristiglo dovoljno kvalitetnih radova profesionalaca pa je ta kategorija ostala bez dodijeljenih nagrada. Istodobno, zbog većeg broja kvalitetnih uradaka u ostalim kategorijama, posebnim priznanjem nagrađena su dva dodatna amaterska rada. Najuspješniji filmaši nagrađeni su novčanim iznosima od 500,00 do 2.000,00 kuna. 
Među uvijek kreativnim vrtićarima i osnovnoškolcima prva nagrada uručena je Osnovnoj školi Fran Krsto Frankopan, Matičnoj školi Krk (Otok zlatnog sjaja), druga Osnovnoj školi Fran Krsto Frankopan, Područnoj školi Vrbnik (Otok Krk čist otok), a treća Dječjem vrtiću Sv. Male Terezije iz Punta (Snjeguljica i EKO patuljci). U kategoriji koja je okupila mlade i one nešto iskusnije autore, najkreativnijom se iskazala Iva Znaor (Ekologija), za kojom slijede Lucija Ostrogović (Be the change you want to see in the world) i Igor Bilen (Ekoman u epizodi: Zabavno i korisno). Posebna priznanja za uloženi trud dodijeljena su Dječjem vrtiću Katarina Frankopan, Matičnom vrtiću Krk i Božu Poloniju.
Dosad su Ponikve raspisivale natječaje za najbolje literarne, likovne i fotografske radove te maštovite kreacije načinjene od otpada. Riječ je o projektu kao dijelu promidžbenih aktivnosti koje na otoku provodi ovo uspješno komunalno društvo, a sve s ciljem nastojanja da se kontinuirano povećava udio razvrstano prikupljenog otpada. Trenutno se na Krku odvojeno prikuplja nešto više od 40% otpada, što predstavlja hrvatski rekord. 
Dodjelom ovogodišnjih nagrada, 27. svibnja 2013. , u krčkoj Galeriji Decumanus, započeo je program obilježavanja blagdana sv. Kvirina, zaštitnika Krčke biskupije i grada Krka. Vrijedne novčane nagrade u društvu gradonačelnika Darija Vasilića i Maje Parentić, ravnateljice Centra za kulturu Grada Krka, nagrađenim su autorima uručili Dean Kosić i Ivan Jurešić, inače djelatnici društva koje je pokrenulo ovu vrijednu inicijativu.
Svi nagrađeni radovi zajedno s filmom Eko otok Krk - najčistiji dio Hrvatske, autorice Vande Radetić Tomić, i edukativnim panoima dizajnera Tomislava Lerotića, mogu se u Galeriji Decumanus razgledati sve 30. svibnja, od 10.00 do 12.00 te od 18.00 do 20.00 sati.
Promidžbene aktivnosti Trgovačko komunalnog društva Ponikve odsad se mogu pratiti i na YouTube kanalu, gdje su objavljeni i nagrađeni video radovi. Širenjem promotivnih aktivnosti na Internet, Ponikve žele još aktivnije širiti geslo Eko otok Krk - najčistiji dio Hrvatske te na edukativan i informativan način svim zainteresiranim surferima pojasniti važnost ekološkoga postupanja s otpadom.
 
Prvoplasirani video radovi - Otok zlatnog sjaja & Ekologija: