Izložba MI.16 - manifestacije + nagrade + suveniri

Iza na prvi pogled kodiranog naziva MI.16 krije se inicijativa Turističke zajednice Grada Krka usmjerena ka prezentiranju najznačajnijih gradskih manifestacija, nagrada i novoizabranih suvenira, pored ostalih pažnje vrijednih sadržaja.

Dokumentarno-izložbeni projekt MI.16 tako predstavlja svojevrsnu valorizaciju odrađenog koja posjetiteljima, ponajviše djelatnicima u turizmu, pomaže u cjelovitijem sagledavanju i promišljanju grada kao atraktivne turističke destinacije koja svojim gostima, ali i lokalnom stanovništvu, nudi širok spektar događanja namijenjenih različitim generacijama i afinitetima.
Ovogodišnji postav, koji će se između 14. i 28. studenog, moći razgledati u krčkoj Galeriji Decumanus, kroz izloženi ciklus fotografija velikog formata, posjetiteljima će omogućiti uživanje u probranim motivima zabilježenim na najznačajnijim gradskim manifestacijama poput 492. Lovrečeve koja je iznova na nekoliko pozornica ponudila maksimalnu šarolikost, od gastro i kulturno-zabavnih sadržaja, preko kostimiranih putovanja u srednjovjekovnu i renesansnu prošlost, pa sve do natjecanja u rezanju pršuta. Ljetne priredbe još su jednom, na Sceni Zidine, oduševile bogatim dramskim i glazbenim programom u koji su ove godine uveli riječki Putokazi, izvevši Raskružje, raskrošno produciran mjuzikl nastao spajanjem tridesetak songova iz njihovih dosadašnjih glazbenih projekata.
Osim prethodno izdvojenih manifestacija koje su u najvećoj mjeri, svojim sadržajem, tradicijom, kvalitetom i/ili popularnošću, obilježile godinu, valja izdvojiti i sportsko-rekreativne programe, vezane uglavnom uz period pred i posezone, poput višednevne biciklističke akcije Krk Spring Bike Adventure, i nadalje ustrajne u popularizaciji biciklizma i otočkih biciklističkih staza. Jednako su vrijedne i gastro manifestacije, osobito Dani smokava koji uz nužnu edukaciju o smokvarstvu pažnju skreću i na bogatstvo domaćih suvenira uporabne vrijednosti temeljenih na donedavno gotovo zaboravljenom, ali delikatesnom, plodu smokve. U skladu s gradskim geslom koji kao važne segmente njegovog identiteta izdvaja povijest i kulturu, izložbom je također obuhvaćeno dokumentiranje umjetnošću prožetih sadržaja, poput postava na otvorenom iz ciklusa Prijatelj mora kojim su ove godine predstavljeni koloristički atraktivni fotografski zapisi nastali tijekom plavog sata, dok posvećenost tradiciji izvire iz Krčkih jedara, atraktivne regate tradicijskih barki, ali i Štorije o galiji Cristo Ressussitato čijim je bogatim programom, pa tako i šetnjom do kapelice sv. Nikole na Biski, obilježena 445. obljetnica Lepantske bitke.
Izložba prati i ostala događanja, od Novogodišnje zdravice, preko premijernog izdanja manifestacije Vama glumimo koja je Krčanima u zimskim mjesecima donijela ciklus dramskih i glazbeno-scenskih događanja, pa sve do koncertnog dijela aktivističkog festivala Prvomajski inkubator, završnice projekta Očuvanje i promocija vodenih biotopa - lokvi i barjanskih okna - za budućnost (Lokna), koncertnog Pozdrava ljetu ili drugih po redu Tramonto sesija tijekom kojih su svoje glazbene priče predstavili protagonisti domaće alternativne pop-rock scene. Kao ovogodišnje foto-kroničare gradskih zbivanja treba izdvojiti Srđana Hulaka, Vladimira Kalinića, Čedomira Milera, Sašu Lončarića i Igora Gržetić.
U dijelu rezerviranom za prezentaciju ovogodišnjih nagrada svoje mjesto ondje je zaslužilo priznanje, u sklopu ljubljanske konferencije Global Green Destination Day, dodijeljeno otoku Krku kao jednoj od 100 najzelenijih svjetskih destinacija. Turistička zajednica Grada Krka svakako se ponosi međunarodnom novinarskom nagradom Turistička prizma, osvojenom u akciji Za novu kvalitetu u turizmu na području Jugoistočne Europe, i to zahvaljujući projektima koji su posljednjih godina pridonijeli podizanju imidža destinacije. U akciji Naj kamp Adria koju provodi slovenski kamping portal avtokampi.si nagrade su dobili najbolji hrvatski i slovenski kampovi, a među njima kampovi Krk i Bor, s time da je potonji na 49. Međunarodnom sajmu turizma održanom u Novom Sadu, zaslužio i veliku zlatnu medalju na račun visoke kvalitete turističko-kamperskih usluga. Na Danima hrvatskog turizma, u akciji 20. Turistički cvijet - kvaliteta za hrvatsku, kampovima Krk i Glavotok dodijeljeno je drugo, odnosno treće mjesto u kategoriji najboljeg eko kampa na Jadranu, a Valamar Koralj Romantic Hotelu drugo mjesto u kategoriji najboljeg odmorišnog hotela na Jadranu s 3*. Potvrde iznimne kvalitete nisu zaobišle ni naše gastro proizvode, prije svega Krčko maslinovo ulje, Krčki pršut, ali i Krčki sir. Naime, Krčko maslinovo ulje u srpnju je zaštićeno europskom oznakom izvornosti, čime je otok Krk, nakon Krčkog pršuta, dobio još jedan proizvod naziva registriranog na zajedničkom europskom tržištu, a da je istim putem krenuo i Krčki sir svjedoči pokretanje postupka izrade njegove specifikacije. Nadalje, Krčki pršut našeg pršutara Vjekoslava Žužića na Nacionalnom sajmu pršuta priređenom u Sinju ovjenčan je zlatnom plaketom za treće mjesto, a zlatnu medalju zaslužio je i na 10. Internacionalnom sajmu pršuta odigranom u Tinjanu.
Svojevrsna promocija grada i otoka Krka dogodila se i na Jadranskim igrama (City Games), jer upravo je krčka ekipa Daj Mare, svojom spretnošću i neslomljivim natjecateljskim duhom, zaslužila prvo mjesto na nacionalnoj i treće na međunarodnoj natjecateljskoj smotri.
Uz značajne potencijale sveukupne turističke ponude, valja izdvojiti i potencijale naših kreativaca koji su na pet dosad realizirana natječaja za rješenje gradskog suvenira prijavljivali svoje maštovite rukotvorine (umjetnine, dekorativne i uporabne predmete), gastro proizvode, kozmetiku i publikacije. Ovaj dio izložbe stoga predstavlja priliku da se upozna posljednje izabrana serija suvenira označenih markicom Dar iz Krka, ali i prošle godine publiciran katalog koji na 40 stranica donosi veći dio suvenirske ponude.
Postav ove dokumentarne izložbe dopunjen je i predstavljanjem triju vrijednih izdavačkih projekata: kompilacije Cviće mi poje pokrilo - izvorna glazba otoka Krka kojom je po prvi put na jednom mjestu sabrano kompletno otočno glazbeno nasljeđe, zatim monografije 140 godina Jedriličarskog kluba Plav u Krku; 1876. - 2016., inače autorskog djela Katarine Prebeg i Nedeljka Dunata, koja pored povijesti Plava, kao najstarijeg jedriličarskog kluba na obje jadranske strane, donosi i povijest hrvatskog jedriličarskog sporta, a potom i knjige Obitelj Cicuta s Krka u pomorskim bitkama kroz stoljeća, autora Mladena Bastijanića, kojom je, s čitavim nizom novih - dosad ne objavljenih podataka - ispričana cjelovita priča o toj slavnoj krčkoj (pomorskoj) obitelji.
Ne smijemo, na kraju, zaboraviti ni statistiku, jer već je rujnu, još ranije nego li prošle godine, na području Grada Krka, zabilježeno više od milijun noćenja, odnosno više od četiri milijuna ostvarenih na području otoka, što nam, pored čitavog niza odrađenih događanja i osvojenih nagrada, govori u prilog još jednoj uspješnoj godini! 
Uz čestitke svima koji su na bilo koji način pridonijeli sveukupnoj turističkoj ponudi destinacije, za kraj treba istaći kako je zadaća ove dokumentarne izložbe, koja prigodno u nazivu nosi osobnu zamjenicu prvog lica množine, razvijanje potrebe za sagledavanje rezultata netom odrađenog koji bez imalo sumnje predstavljaju najbolju motivaciju za pripremu nadolazećeg turističkog ciklusa.
 
 
Izložbu MI.16 - manifestacije +  nagrade + suveniri, čiju organizaciju zajednički potpisuju Turistička zajednica Grada Krka i Grad Krk, svi zainteresirani imat će prilike razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati ili uz prethodnu najavu organizatoru na 051 221 414 ili tz@tz-krk.hr.