Izložba MI.20 - manifestacije + nagrade + suveniri

Iza na prvi pogled kodiranog naziva MI.20 krije se inicijativa Turističke zajednice Grada Krka usmjerena na prezentiranje najznačajnijih gradskih manifestacija, nagrada i novoizabranih suvenira, pored ostalih pažnje vrijednih sadržaja. Dokumentarno-izložbeni projekt MI.20 tako predstavlja svojevrsnu valorizaciju odrađenog što posjetiteljima, ponajviše djelatnicima u turizmu, pomaže u cjelovitijem sagledavanju i promišljanju grada kao atraktivne turističke destinacije koja svojim gostima, ali i lokalnom stanovništvu, nudi širok spektar događanja namijenjenih različitim generacijama i afinitetima, a koja su ove godine, donekle, reducirana uslijed okolnosti što ih je uzrokovala pandemija koronavirusa.

Ovogodišnji postav, koji će se, između 16. i 30. studenog, moći razgledati u krčkoj Galeriji Decumanus, kroz izloženi ciklus fotografija velikog formata, posjetiteljima će omogućiti uživanje u probranim motivima zabilježenim na najznačajnijim gradskim manifestacijama poput 496. Krčkog sajma - Lovrečeve koji je, unatoč izazovima epidemioloških mjera, iznova ponudio šarolikost sadržaja, s fokusom na kostimirano putovanje u srednjovjekovnu i renesansnu prošlost. Ljetne priredbe, u svom 64. izdanju, još su jednom oduševile kvalitetnim dramskim, a posebice glazbenim programom koji je publici ovog puta donio uživanje u svim mogućnostima ljudskog glasa kao primordijalnog instrumenta.

Pored te dvije najdugovječnije gradske manifestacije, svakako vrijedi izdvojiti i 23. Krčka jedra, slikovitu regatu tradicijskih barki koja se svake godine na blagdan Velike Gospe odvija u akvatoriju Krčkog zaljeva, zatim 14. Dane smokava, sve popularniju gastro manifestaciju u čijem je središtu ta plemenita mediteranska voćka, ali i Adriatic Freediving Trophy, međunarodno natjecanje u ronjenju na dah, održano na području između Krka i Cresa, u kanalu Krušija, gdje je svjetska ronilačka elita zaronila, doslovce, do samog dna Kvarnera. Novi svjetski rekord u disciplini CWTB, odnosno ronjenju s dvije peraje, pritom je oborio legendarni ruski dubinski ronioc Alexey Molchanov, zaronivši čak 111 metara.

Osim prethodno navedenih manifestacija koje su u najvećoj mjeri svojim sadržajem, tradicijom, kvalitetom i/ili popularnošću, obilježile godinu, valja spomenuti i tradicionalni Krčki karneval, seriju dramskih događanja povezanih motom Vama glumimo!, obilježavanje Međunarodnog dana joge, višednevnu biciklističku akciju Krk Bike Story ustrajnu u popularizaciji biciklizma i otočkih biciklističkih staza ili pak ljetne Tramonto sesije tijekom kojih su svoje glazbene priče predstavili protagonisti domaće alternativne pop-rock scene. Uz to, svoju je premijeru ove godine, pod geslom Krk Island - A Place to Call Home, doživio i program sačinjen od niza glazbenih, scenskih i sportsko-rekrecijskih događanja, a kojeg su, u novonastalim okolnostima, zajednički kreirale četiri otočne turističke zajednice, one Grada Krka te općina Omišalj, Malinska-Dubašnica i Punat.

Kao ovogodišnje foto-kroničare gradskih zbivanja treba izdvojiti Luku Tabaka, Boruta Brozovića, članicu Foto kluba Krk Marijanu Kirasić Nekić, fotografsku ekipu iz agencije Vertical Media te Igora Gržetića, ujedno i autora postava.

 

21-najava-izlozbe-mi_0.jpg

 

U dijelu rezerviranom za prezentaciju ovogodišnjih nagrada, svoje je mjesto zaslužilo nacionalno priznanje dodijeljeno Gradu Krku kao najboljem malom gradu u najprestižnijoj kategoriji ukupne kvalitete života. Radi se o nagradi dodijeljenoj u sklopu trećeg po redu izbora najboljih hrvatskih gradova što su ga zajednički proveli internetski portal gradonačelnik.hr, Hanza media i Ipsos, i to s ciljem da se sve gradske uprave u upravljanju svojim gradovima motivira na podizanje razine njihova funkcioniranja.  

Uz značajne potencijale sveukupne turističke ponude, valja izdvojiti i potencijale naših kreativaca koji su na devet dosad realiziranih natječaja za rješenje gradskog suvenira prijavljivali svoje maštovite rukotvorine (umjetnine, dekorativne i uporabne predmete), gastro proizvode, kozmetiku i publikacije. Ovaj dio izložbe stoga predstavlja priliku da se upozna posljednje izabrana serija suvenira označenih markicom Dar iz Krka, ali i novi dvojezični (hrvatsko-engleski) digitalni katalog kojem se pristupa putem poveznice: tz-krk.hr/hr/dar.  Istaknimo kako je ovogodišnji natječaj naglasak stavio na prihvaćanje kreativnih izazova koje mogu potaknuti životi svetaca vezani uz grad i otok Krk, njihova specifična ikonografija, ali i s njima povezana simbolika, a što je ponajviše motivirano Camino Krk projektom, u sklopu kojeg je, slijedom srednjovjekovnih hodočasničkih staza otoka Krka, započelo obilježavanje službene hrvatske Camino rute kao dijela europske mreže hodočasničkih putova sv. Jakova.

Postav ove dokumentarne izložbe dopunjen je i predstavljanjem triju zanimljivih izdavačkih projekata, i to knjige Izumrla naselja i napuštene građevine otoka Krka autora Alana Žica - Teklina, višejezične kuharice Krk - 50 delicija Zlatnog otoka čije su urednice Majda Šale i Viviana Brkarić te fotomonografije Ljepote otoka Krka: Tragovima godišnjih doba autora Srđana Hulaka. Potonja predstavlja svojevrsnu sintezu umjetničke knjige i monografije, među čijim je koricama publicirano više od 110 atraktivnih fotografija koje prenose priču o ljepotama otočnih prirodnih ambijenata, uz pokoji trenutak oslonjen na primjere kulturnog, točnije kiparskog, arhitektonskog, pa čak i urbanističkog nasljeđa, a sve to kroz prizmu mijena što ih donose godišnja doba.

Svemu ovome pridodajmo i jednu vrijednu inicijativu! Naime, krajem listopada, čelnici Grada Krka i Grada Vukovara, potpisali su Povelju o prijateljstvu i suradnji, kojom je između ta dva grada, citirajući njezin sadržaj, usuglašena međusobna suradnja na području kulture, obrazovanja, sporta i gospodarstva te, tako, podcrtana želja za razvijanjem i širenjem međusobnih odnosa u svrhu ostvarivanja zajedničkih ciljeva vezanih uz razvoj, boljitak i dobrobit obje zajednica.

Uz čestitke svima koji su na bilo koji način pridonijeli sveukupnoj turističkoj ponudi destinacije, za kraj treba istaći kako je zadaća ove dokumentarne izložbe, koja prigodno u nazivu nosi osobnu zamjenicu prvog lica množine, razvijanje potrebe za sagledavanje rezultata netom odrađenog koji bez imalo sumnje predstavljaju najbolju motivaciju za pripremu nadolazećeg turističkog ciklusa.