Iznimni glazbeni sadržaji u fokusu trećeg izdanja Krk Music Festa

 

U središte dobre glazbe, plesa, zabave i posebnih gastronomskih iskustava grad Krk pretvoren je između 19. i 21. lipnja 2021. godine kada je nekolicina njegovih atraktivnih lokacija iskorištena za kulisu trećeg po redu Krk Music Festa za čiju se organizaciju iznova pobrinula Turistička zajednica Grada Krka.

Krk Music Fest mogao bi se ukratko opisati kao višednevno festivalsko događanje koje se priređuje u povodu Svjetskog dana glazbe, a koji se na globalnoj razini, različitim programima i akcijama, obilježava 21. lipnja, predstavljajući ujedno i izvrsnu priliku za što uzbudljivijim početkom ljeta.

Glazba je u turizmu (sve)prisutan i važan faktor jer doprinosi atmosferi, intenzivira kulturni identitet te stvara doživljaje i priliku za zabavu. Krk, kao grad povijesti i kulture, u vrijeme trajanja festivala tako je postao mjestom u kojem se komunicira univerzalnim jezikom, jezikom koji ne poznaje granice. Bogat festivalski program publici je predstavio vrhunske umjetnike, ali i amatere koji svoje slobodno vrijeme rado provode uz druženje i glazbu. Njegovo otvorenje, 19. lipnja, bilo je povjereno najstarijem krčkom kulturnom udruženju Gradskoj glazbi Krk, koja uz kraće prekide svoje postojanje bilježi još od 1832. godine. U glazbenom dijelu festivala publika je mogla doživjeti nastupe lokalnih folklornih društava i DJ-eva, ali i prepustiti se kvalitetnim glazbenim sadržajima tijekom cjelovečernjih koncerata. Bilo je, pored toga, i plesnih performansa, kino-projekcija te glazbenih radionica i radionica izrade tematskih rukotvorina, dok su ljubitelji gastronomije istinski uživali u mnogim delicijama u krčkim ugostiteljskim objektima.

Pa, krenimo redom. Lokalna folklorna društva - Folklorno društvo Poljica, Kulturno-umjetničko društvo Vrh i Kulturno društvo Kornić - svojim nastupima na središnjem gradskom trgu Veloj placi i rivi posjetitelje su upoznali s tradicijskim krčkim plesovima i narodnim nošnjama te jedinstvenim glazbenim slogom - dvoglasjem tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja - koji je kao jedan od najspecifičnijih i najkompleksnijih stilova folklorne glazbe, uopće, 2009. godine upisan na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Dodajmo tome kako su stopama ovog prepoznatljivog folklorno-umjetničkog izričaja, u smislu priznavanja njegove kulturne i kulturološke vrijednosti, krenuli i krčki tanci (plesovi), zasluživši status kulturnog dobra Republike Hrvatske.

Vrhunac festivala, možemo to slobodno kazati, ogledao se u njegovom glazbenom dijelu koji je trima besplatnim koncertnim poslasticama na srednjovjekovnom Trgu Kamplin, podno zidina Frankopanskog kaštela, publici priskrbio vrhunske umjetničke doživljaje. Uvodni koncert, 19. lipnja, bio je posvećen flamencu kojeg je maestralno predstavila jedna od najcjenjenijih domaćih pjevačica tog zahtjevnog glazbenog žanra - Nina Flamenca (Nina Ćorić), a kojoj su podršku pružili gitarist Goran Žegarac i slovenski flamenco plesač Mitja Obed. Flamenco, dodajmo, prepoznatljivim čine snažan, ritmički ton (toque) popraćen podjednako izražajnom pjesmom (cante), a koji su najčešće prožeti strastvenim plesom kojeg karakteriziraju snažna i graciozna izvedba te složeni rad ruku i nogu (baile). Sljedećeg dana, scena je prepuštena poznatoj Klapi Tramuntana čiji su članovi demonstrirali tradicionalnu vokalnu glazbu podrijetlom s hrvatskog juga, također, uvrštenu na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Na sam Svjetski dan glazbe, 21. lipnja, krčkoj je publici poklonjen fado koncert Jelene Radan koja je okupljenima prenijela snažne emocije proizašle iz jedinstvene interpretacije portugalskih pjesama prožetih sjetom, čežnjom i nostalgijom. No, svojevrsni simbolički vrhunac glazbenih doživljaja ovogodišnjeg festivala istog su dana priredili članovi Udruge sopaca otoka Krka izvevši, u suradnji s predstavnicima Hrvatske glazbene unije - Podružnice Rijeka, na jednoj od krčkih tradicijskih brodica - Gucu Bodul - upečatljivi, tradicijom inspiriran, glazbeno-scenski performans.

Budući da ritam glazbe pokreće i zove na ples dio festivalskog programa bio je posvećen i plesnom pokretu u režiji riječke Plesne skupine Flame.

Osim svakodnevnih glazbenih radionica na Trgu Kamplin povjerenih članovima krčke Udruge Muzika u koracima - Mook, bilo je sadržaja i za one vještih ruku. Naime, svi zainteresirani, a posebice oni najmlađi, svoju su kreativnost mogli iskušati tijekom radionica izrade suvenira na temu glazbe i glazbala, a što su ih vodile članice Udruge Rukotvorine Krk, s time da je poprište kreativnog rada bio Trg sv. Kvirina.

Uz sve to, na Sceni Zidine, nadomak Trga krčkih glagoljaša, za vrijeme trajanja festivala bile su prikazane dvije besplatne filmske projekcije, najprije The Music of Silence (Michael Radford) - biografski igrani film o proslavljenom talijanskom tenoru i tekstopiscu Andrei Bocelliju, a u festivalskoj završnici prava filmska poslastica - nagrađivani glazbeni dokumentarac The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years (Ron Howard) o karijeri Beatlesa tijekom njihovih turnejskih godina, od 1962. - 1966., odnosno od nastupa u Cavern Clubu u Liverpoolu, pa sve do završnog koncerta u San Franciscu.

 

Autori fotografija: Borut Brozović i Luka Tabako (arhiva Turističke zajednice Grada Krka).

  • 1
  • -
  • 2