Izvrsnim rezultatima Krk učvrstio poziciju otočnog turističkog lidera

U Maloj gradskoj vijećnic, 16. prosinca 2015. godine, održana je treća sjednica Skupštine Turističke zajednice Grada Krka koju su zajednički moderirali njezin predsjednik Darijo Vasilić i direktorica Turističkog ureda Nataša Jurina.

Nakon što je usvojena Službena bilješka s prethodnog zasjedanja, Nataša Jurina podnijela je Izvješće o radu za 2015., prezentiravši i ovogodišnje financije, odnosno, zbog povećanih prihoda u prva tri kvartala, rebalans Financijskog plana. Kako je naglasila na samom početku, ovu ćemo godinu zasigurno pamtiti po iznimnim rezultatima, jer po prvi put u turističkoj povijesti na području Grada Krka registrirano je više od milijun noćenja, i to već u rujnu, čime smo ušli u neveliko društvo jadranskih destinacija koje se mogu pohvaliti tako respektabilnim ostvarenjem. Zadržavajući se na ovogodišnjoj statistici kojom je obuhvaćeno prvih devet mjeseci, tumači Jurina, na našem je području (u kategoriziranom smještaju) zabilježeno 176.425 dolazaka i 1.038.852 noćenja, što, u komparaciji s prošlogodišnjim rezultatima, u dolascima predstavlja povećanje od 12%, a u noćenjima od 11%. Prema učešću u ukupnom broju dolazaka i noćenja najznačajnija emitivna tržišta i nadalje su Njemačka (35%), Slovenija (12%), Italija (11%), Austrija (10%) i Nizozemska (6%), a unatoč tome što je najveći ovogodišnji porast ostvarilo litvansko tržište, bitno je izdvojiti upravo porast njemačkog, i to za 10% u dolascima i 12% u noćenjima, te rast slovenskog, za 12% u dolascima i 7% u noćenjima. Prema strukturi dolazaka i noćenja po vrsti objekta i nadalje prednjače kampovi, za kojima slijede apartmani i hoteli. Udio Grada Krka u dolascima u odnosu na ostala otočna mjesta, prenosi Jurina, iznosi 25%, udio Baške 22%, Omišlja 18%, Punta 13%, Malinske 12%, Dobrinja 7% i Vrbnika 1%, dok udio Krka u strukturi noćenja iznosi 25%, udio Baške 22%, Omišlja 16%, Punta 13%, Malinske 13%, Dobrinja 8% i Vrbnika 2%. Vodeći se upravo tim podacima, zaključuje Jurina, Krk se već treću godinu za redom potvrđuje kao otočni turistički lider.
Rasprava o dizajnu vrijednosti kao primarnoj grupi aktivnosti Turističke zajednice startala je predstavljanjem inicijative organiziranog čišćenja plaža - Volim Hrvatsku, u čemu tradicionalno sudjeluje značajan broj volontera - učenika, brodara i umirovljenika - te akcijom uređenja šetnica koja se provodi u suradnji s Planinarskim društvom Obzova. Uz to se započelo s markiranjem i kategorizacijom biciklističkih staza, što znači da će, u dogledno vrijeme, one obiteljske biti označene zelenom, rekreativne plavom, a sportske crvenom bojom. Potom su analizirani održani kulturno-zabavni sadržaji čiju organizaciju u cijelosti ili dijelom potpisuje Turistička zajednica, a bogata niska različitih manifestacija, za koje je izdvojen najznačajniji dio proračunskih sredstava, točnije 830.322,32 kn (s time da se do kraja godine planira budžet od 860.000,00 kn), predstavljena je u dvije cjeline. U tematske su tako potpali Krčki karneval, Drobnica fest, Scuba fest, Krk Spring Bike Adventure, Pozdrav ljetu, Beach Balance, Krčki sajam, Dani smokava i Bodul Bike, dok su kao ostale izdvojene Uskršnji doručak, natjecanje u orijentacijskom trčanju Liburnija Orienteering Meeting, međunarodni festival pješčanih skulptura Sand & Time, fotografska izložba na otvorenom iz serije Prijatelj mora, festival Melodije Istre i Kvarnera, koncertne Tramonto sesije, regata tradicijskih barki Krčaka jedra u sklopu koje je premijerno održano i Noćno jedrenje, međunarodni festival folklora Summer in Kvarner, regata krstaša Krk Open, prigodna proslava povodom milijuntog noćenja te dokumentarno-izložbeni projekt MI.15 - manifestacije + nagrade + suveniri. Osobita pozornost bila je još jednom, posve zasluženo, usmjerena prema ovogodišnjem 491. izdanju Krčkog sajma kao najvećoj i najzahtjevnijoj manifestaciji u organizaciji Turističke zajednice koja brojnim posjetiteljima već tradicionalno nudi sadržajan program na četiri lokacije, združujući zabavne, kulturne, folklorne i povijesne motive, od popularnih koncerata na krčkoj rivi, preko jedinstvenog natjecanja u rezanju pršuta kojem je podršku ove godine pružio i Klaster Hrvatski pršut, pa sve do oživljene srednjovjekovne i renesansne prošlosti. 
Od ostalih aktivnosti izdvojeno je sufinanciranje aplikacije Pointers of Krk, zatim nastavak rada na projektu Dar iz Krka koji je ove godine rezultirao objavom kataloga što donosi kompletnu suvenirsku ponudu te izdavanje novog, luksuzno opremljenog, image kataloga i karte starogradske jezgre, vezane uz projekt Story of Krk, kojoj je zadaća promocija kulturne i povijesne baštine grada Krka. Govoreći o edukaciji spomenute su uspješne radionice namijenjene ugostiteljima i privatnim iznajmljivačima, prva priređena u suradnji s Klubom Gastronaut, a potonja s tvrtkom Heraklea.
U drugome dijelu Skupštine razmotren je prijedlog Programa rada Turističke zajednice za narednu godinu, zajedno s Financijskim planom. Tako su ukupni prihodi i rashodi planirani u iznosu od 4.530.000,00 kn što u odnosu na ovogodišnje, koji su (prije rebalansa) iznosili 4.170.000,00 kn, govori u prilog povećanju od 8,63%, opravdanom, pored ostalog, ovogodišnjim izvrsnim rezultatima. Rashodovne pozicije tako uglavnom ostaju na ovogodišnjoj razini, izuzev povećanja vezanog uz marketing, točnije online komunikaciju, obzirom da će se u narednom periodu više pažnje posvetiti digitalnom imidžu i alatima, što podrazumijeva izradu novih Internet stranica i uspostavu veće aktivnosti na društvenim mrežama. Pored toga, za sljedeću su godinu najavljena i dva nova programa Dani hrvatskog pršuta (travanj), u suradnji s Klasterom Hrvatski pršut, te ribarske fešte (listopad), u suradnji s Turističkom agencijom Olivari.
Na kraju zasjedanja, nakon usvajanja Odluke o izvršenju Financijskog plana Turističke zajednice Grada Krka za 2016. godinu, kao član Vijeća Turističke zajednice otoka Krk imenovan je Darijo Vasilić.