Krk, po drugi put, obranio titulu najboljeg malog grada u kategoriji Smart City

Samobor, Opatija i Hvar najbolji su gradovi na području gospodarstva, Vukovar, Labin i Crikvenica kada su u pitanju demografska i obrazovna politika, a Varaždin, Sveta Nedelja i Rab najbolja su mjesta za život. Šampion povlačenja sredstava iz EU fondova je Rijeka, dok je najveći napredak na polju kvalitete života ostvario Opuzen. Rijeka, Zaprešić i Krk najbolji su gradovi u Smart City kategoriji, dok je Osijek, kao najnapredniji grad na polju zaštite okoliša i održivog razvoja, proglašen najboljim u kategoriji Eco City.

Veliki projekt petog po redu izbora najboljih hrvatskih gradova kojeg su zajednički proveli internetski portal Gradonačelnik.hr, medijska tvrtka Hanza Media, agencija Ipsos i konzultantska kuća Apsolon, 01. prosinca 2022. godine, okrunjen je proglašenjem i dodjelom nagrada pobjednicima. Svečanost je održana u Hotelu Ambasador u Opatiji, a, uz ostale, nagrađivanju gradova nazočili su premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak te ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. U odnosu na prethodnu godinu, ove su tijekom istog događanja proglašeni pobjednici u svih sedam kategorija.

Najboljim gradovima na području gospodarstva, u kategoriji mali (s najviše 10 tisuća stanovnika), srednji (od 10 - 35 tisuća stanovnika) i veliki grad (iznad 35 tisuća stanovnika), redom su proglašeni Hvar, Opatija i Samobor, dok su Crikvenica, Labin i Vukovar pobjednici po pitanju demografske, obrazovne i socijalne politike, s time da su Rab, Sveta Nedjelja i Varaždin proglašeni najboljim mjestima za život, što je, ujedno, i najprestižnija kategorija. Šampionom povlačenja sredstava iz fondova Europske unije proglašena je Rijeka, dok je najveći napredak na polju kvalitete života ostvario Opuzen. Najboljim gradovima u Smart City kategoriji proglašeni su Krk, Zaprešić i Rijeka, dok je Osijek najbolji u kategoriji Eco City.

Kao i prošle godine, šest gradova - Samobor, Labin, Varaždin, Krk, Rijeka i Osijek - uspjelo je u ovogodišnjem izboru obraniti titulu najboljeg, no najveći uspjeh ostvarila je Rijeka odnijevši pobjedu u čak dvije kategorije!

Podsjetimo, u finale izbora najboljih gradova na području gospodarstva, pored laureata, ušli su Bakar, Mali Lošinj, Orahovica, Rab (potkategorija malih gradova), Kastav, Poreč, Rovinj, Sveta Nedjelja (potkategorija srednjih gradova), Koprivnica, Krapina, Pula i Varaždin (potkategorija velikih gradova). U kategoriji demografske i obrazovne politike finalisti su bili Cres, Buje, Komiža, Krk (potkategorija malih gradova), Umag, Poreč, Rovinj, Vrbovec (potkategorija srednjih gradova), Velika Gorica, Pazin, Čakovec i Bjelovar (potkategorija velikih gradova), a u kategoriji ukupne kvalitete života Biograd na moru, Klanjec, Hvar, Novalja (potkategorija malih gradova), Kastav, Opatija, Poreč, Rovinj  (potkategorija srednjih gradova), Koprivnica, Pazin, Dubrovnik i Zagreb (potkategorija velikih gradova). Po pitanju povlačenja sredstava iz fondova Europske unije, među finaliste su ušli Osijek, Slavonski Brod, Beli Manastir i Zagreb. U kategoriji Smart City finalisti su bili Donji Miholjac, Hvar, Zlatar, Korčula (potkategorija malih gradova), Makarska, Sveta Nedjelja, Poreč, Koprivnica (potkategorija srednjih gradova), Dubrovnik, Karlovac, Slavonski Brod i Zadar (potkategorija velikih gradova). U finale izbora u kategoriji Eco City ušli su Križevci, Koprivnica, Poreč i Zadar.

 

 

Izbor najboljih hrvatskih gradova prvi je izbor u Hrvatskoj u kojem se na temelju objektivnih i mjerljivih kriterija rangiraju svi hrvatski gradovi. Prema tome, ovaj izbor polazi od brojeva, odnosno službenih i javno dostupnih podataka, uzimajući u obzir trogodišnje razdoblje (od 2019. - 2021.). Trogodišnji period uzima se kao relevantan kako bi se minimalizirala godišnja odstupanja i oscilacije, a s ciljem što veće vjerodostojniji, gradovi su podijeljeni u tri, već prethodno spomenute, kategorije. U pet kategorija - gospodarstvo, demografska i obrazovna politika, ukupna kvaliteta života, EU fondovi i najveći napredak po pitanju kvalitete života - nagrade se dodjeljuju temeljem proračunskih i javno dostupnih službenih podataka, dok najbolje gradove u kategorijama Smart i Eco City bira žiri temeljem prijava samih gradova. I dok se nagrada u kategoriji Eco City dodjeljuje temeljem konkretnih projekata, u Smart City kategoriji gradovi se rangiraju i sukladno posebnoj metodologiji koju je izradila tvrtka Apsolon.

Ovakva detaljna analiza potvrda je da će ovaj izbor i ubuduće biti vjerodostojan i precizan odgovor na pitanje koje su to gradske sredine u nas najuspješnije u podizanju kvalitete življenja i standarda građana.

Izvor fotografija: Jutarnji list.