Krčani u New Yorku svečano proslavili 25. godišnjicu Kluba Otok Krk

U povodu srebrnog jubileja, 25. godišnjice Kluba Otok Krk - New York, delegacija od četrdesetak otočana posjetila je New York gdje ih je većina sudjelovala u prigodnom višednevnom programu čija se centralna svečanost održala 30. travnja, s time da je intenzivno druženje, u dobroj atmosferi, nastavljeno sve do 08. svibnja 2016. godine.

Ovogodišnja delegacija bila je vođena krčkim gradonačelnikom Darijem Vasilićem, omišaljskom načelnicom Mirelom Ahmetović, puntarskim načelnikom Marinkom Žicom, predsjednikom Općinskog vijeća Općine Malinska-Dubašnica Zdenkom Cerovićem, a pored predstavnika Krčke biskupije i Centra za kulturu Grada Krka, istoj se pridružilo i dvoje mladih sopaca - Edi Milohnić i Luka Brozić - te krčkim iseljenicima već dobro znano otočno ime - Željko Tabako, u pratnji svojih dugogodišnjih glazbenih suradnika. Brigu oko programa ovog značajnog jubileja preuzeli su članovi uprave Kluba Otok Krk - New York potpredsjednik Tony Kraljić, tajnica Tonica Lisica i blagajnik John Cvelić, na čelu s predsjednikom Antonom Žicom, a da je u susret dviju oceanom razdvojenih zajednica uloženo jako puno srca, svjedočio je ne samo srdačan doček na njujorškoj zračnoj luci John F. Kennedy, već i konstantna pažnja koju su iseljeni Krčani usmjerili ka pristigloj delegaciji.
U fokusu ovog njujorškog susreta, koji se odvijao između 27. travnja i 08. svibnja, bila je upravo svečana proslava 25. godišnjice Kluba Otok Krk - New York, priređena u subotu 30. travnja, a na kojoj se, druženja radi, okupilo više od 250 uzvanika. Slavlje je, kao što tradicija nalaže, započelo misom u crkvi Predragocjene Krvi Isusove (Astoria, NY) koju je predvodio vlč. Anton Zec, inače povezan s poviješću Kluba od njegova osnutka, a prigodnim programom i svečanom večerom nastavilo se u jednoj od velebnih dvorana Leonard's Palazza (Great Neck, NY). U pozitivnim emocijama prožetu večer tako su još jednom uvele sopele i Krčki tanac, nakon čega su okupljene pozdravili domaćini, a potom i članovi delegacije, s time da su uvodni, protokolarni dio zaključili Dejan Miculinić, voditelj podružnice Hrvatske matice iseljenika - Rijeka i Spomenka Cek, generalna konzulica Republike Hrvatske u New Yorku, poželjevši Klubu još mnogo uspješnih godina, ali i podsjetivši kako ova obljetnica korespondira s onom vezanom uz rođenje suverene i samostalne Republike Hrvatske te posebno naglasivši humanitarnu ulogu koju su tada odigrali klubovi otočnih iseljenika.
Subotnja svečanost također je pružila priliku da se tijekom večere predstave i tri ovoj prigodi posvećena suvenira - Klub Otok Krk - New York; 1991. - 2016., knjiga koja donosi sažeti prikaz povijesti Kluba uz mnoštvo fotografskih priloga, zatim Melodije Zlatnog otoka Željka Tabaka, CD ispunjen glazbom uz koju su odrastale generacije otočana, te Cviće mi poje pokrilo; izvorna glazba otoka Krka, trostruki CD koji daje jedinstven uvid u bogatstvo otočnog glazbenog folklornog nasljeđa. Vezujući se uz potonje, riječ je o projektu Centra za kulturu Grada Krka, realiziranom na inicijativu krčkog melodiografa Ivana Pavačića Jecalićeva, koji kako bi potaknuo na očuvanje, promicanje i prenošenje tog specifičnog segmenta hrvatske glazbene kulture (upisanog na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva), donosi kompilaciju kojom je obuhvaćeno 118 narodnih pjesama i plesova otoka Krka u izvedbi članova svih otočnih folklornih i kulturnih društava. Iz toga se dakle može zaključiti kako je ovim vrijednim izdanjem premijerno predstavljeno kompletno otočno glazbeno nasljeđe u oba važna segmenta - sopnji i kantu.
Sljedećeg tjedna, nedjelja, 08. svibnja, bila je posvećena još jednoj visokoj obljetnici, i to 45. obljetnici Hrvatske katoličke misije Bl. Ivana Merza u New Yorku koju od samog osnutka vode krčki misionari (iako su u njezin rad uključeni i svećenici koji dolaze iz ostalih hrvatskih gradova, posebice onih duž Jadrana), a koja je također proslavljena najprije misom u crkvi Predragocjene Krvi Isusove, a potom prigodnim programom i ručkom. I ostale je dane obilježilo intenzivno druženje, i to ne samo s članovima Kluba Otok Krk - New York, već i s čelnicima ostalih njujorških društava što okupljaju iseljene otočane, točnije Kluba žena otoka Krka u New Yorku, Dubasnica Social Cluba te Društva Omišljana u New Yorku, s time da je jedan od dana bio posvećen i sastanku s njujorškim poduzetnicima krčkih korijena na kojem se, pored ostalog, raspravljalo o mogućim ulaganjima na otoku Krku i u Hrvatskoj, uopće, ali i ovdašnjoj poduzetničkoj klimi.
Inče, Klub Otok Krk - New York osnovan je 1991. radi pomoći Hrvatskoj u vrijeme Domovinskog rata, a njegova misija traje još i danas no s nešto drugačijim ciljem čije uporište možemo pronaći ne samo u druženju, povezivanju i zbližavanju njegovih članova, te njegovanju ljubavi prema rodnoj grudi i običajima, već i izgradnji što čvršćih mostova suradnje i zajedništva s ostalim otočanima. O tome nam možda najbolje svjedoče upravo proslave 10., 15., 20., i ove 25. godišnjice Kluba, ali i dogovoreno održavanje Dana iseljenika otoka Krka koji se svake godine, 01. kolovoza, priređuje u drugoj otočnoj općini ili gradu Krku. Od 2002., pa sve do prošle godine održano je 14 takvih susreta, s time da je domaćin ovogodišnjem upravo Grad Krk, što nastavno na nedavni boravak u New Yorku, predstavlja izvrsnu priliku za nastavkom druženja, jačanjem prijateljstva i uspostavom novih zajedničkih projekata i misija.