Krk (Family) Bike Story: Odrađene dvije kreativno osmišljene biciklističke ture

Otok i grad Krk posljednjih su godina sve prepoznatljiviji na biciklističkoj karti Hrvatske što s jedne strane predstavlja rezultat ulaganja u cestovnu infrastrukturu, a s druge jedinstvenih prirodnih ambijenata kojima vodi mreža biciklističkih staza.

To potvrđuju i mnoga biciklizmu posvećena događanja koja se, posebice u periodu pred i posezone, organiziraju duž čitavog otoka, a s ciljem njihova objedinjenog marketinškog promoviranja i ove ih se godine, dijelom, uključilo u (sve)otočni projekt Krk Bike Story, podijeljen u tri tematska poglavlja: Krk Bike Adrenaline Story (05. i 06. lipnja, Baška - Vrbnik), Krk Bike Romantic Story (12. i 13. lipnja, Njivice - Dobrinj - Malinska) te završno Krk Family Bike Story (19. i 20. lipnja, Krk - Punat).

Dakle, Krk Family Bike Story, u organizaciji turističkih zajednica otoka Krka, Grada Krka i Općine Punat, kao doživljaj na dva kotača za čitavu obitelj, održan je 19. i 20. lipnja. Pritom su odrađene dvije vođene biciklističke ture - MTB Family Story i MTB Family Treasure Hunt - tijekom su okupljeni biciklisti dobili priliku upoznati otočnu povijest i gastronomiju, ali i priključiti se uzbudljivoj potrazi za blagom knezova Krčkih Frankopana.

Avantura je krenula u subotu, 19. lipnja, vođenom kružnom biciklističkom turom - MTB Family Story - koja je sudionicima približila povijesna i gastronomska bogatstva otoka Krka. Ruta, duga 25 kilometara s 350 visinskih metara uspona, krenula je iz grada Krka, preko Lakmartina i Kornića, sve do jednog od najvećih otočnih nautičkih središta Punta te se ponovo, uz vožnju Prnibom, vratila u otočni centar. Pritom su biciklisti svjedočili brojnim maslinicima i suhozidima koji definiraju tipičan otočni krajolik, ali i uživali u sirevima specifične arome OPG-a Magriž, ali i kapljicama krčkog tekućeg zlata. Najmlađi rekreativci bili su okupirani igrom Potraga za blagom knezova Krčkih Frankopana koja je podrazumijevala spretnu potragu za skrivenim blagom uz vodstvo i upute vodiča. Po povratku, svi sudionici biciklijade nagrađeni su posjetom Frankopanskom kaštelu.

Sljedećeg dana, u nedjelju, 20. lipnja, u sklopu ture MTB Family Treasure Hunt, biciklisti su postali i istraživači. Pomoću karte, postavljenih smjernica i vodiča na terenu, duž označenu stazu, sudjelovali su u velikoj Potrazi za blagom knezova Krčkih Frankopana. Okupljeni timovi tako su na početku dobiti karte, a na točno određenim kontrolnim točkama čekali su ih tzv. čuvari blaga - vodiči koji su im putem zadavali zagonetke i zadatke, tematski vezane uz kulturu i povijest otoka i obitelji Frankopan. Odgovori i rješenja bicikliste su u konačnici doveli do lokacije s blagom, a tri najspretnija i najsretnija tima pritom su zaslužila i vrijedne nagrade: posjet Podvodnom gusarskom parku u Puntu, poklon-bonove za obiteljsku vožnju krčkom polupodmornicom te ulaznice za Aquarium Terrarium Krk i Tropski akvarij Krk.

– Drago mi je da smo ujedinili naša znanja i iskustva te da ćemo time uspjeti napraviti puno više za svako naše otočno mjesto. Primarna odrednica našeg rada daljnji je razvoj destinacije i turističke ponude s ciljem stvaranja novih motiva dolaska naših gostiju. Upravo su ovakve manifestacije primjer kako se i tijekom čitave godine može uspješno poslovati, kazala je, predstavljajući manifestaciju,  Ivana Kovačić, direktorica Turističke zajednice Grada Krka.

 

Autor fotografija: Borut Brozović (arhiva Turističke zajednice Grada Krka).