Lica grada Krka pobudila značajnu pozornost

Kao dio ovogodišnjeg programa Krčkog badnjeg jutra, u Galeriji Decumanus otvoren je izložbeni projekt mladog krčkog fotografa Srđana Hulaka. Riječ je o neobičnom ciklusu, točnije svojevrsnoj art in progress inicijativi, skrivenoj iza naziva Lica grada Krka koja donosi 65 s autorove strane subjektivno izabranih portreta.

Izložbu su pored autora, uz pjesmu riječkih Putokaza, zajednički otvorili ravnateljica krčkog Centra za kulturu Maja Parentić i gradonačelnik Darijo Vasilić.
Po završetku još jedne godine, zadovoljstvo mi je, poručuje Parentić, predstaviti treću adventsku izložbu kojom se ujedno zahvaljujemo gradu, svim njegovim stanovnicima, svima onima koji ga pohode tijekom godine, ali i Krčanima koji su pristali da postanu dijelom ovog projekta te ponajviše autoru na ideji da postavi i ostavi trajan dokument koji mnogo govori o našoj sredini.
Izložba koja je pred nama, tumači Hulak, izložba je svih ovih ljudi koji su pristali na portretiranje, mojih sugrađana, ali i onih koji u Krku rade ili su Krkom tek prošli. Radi se o načinu da gradu u kojem sam proveo tri desetljeća, odnosno ljudima koji ga čine i koje svakodnevno susrećem, na jedinstven način kažem - hvala! Iako se u jednom trenutku trebalo definirati broj prortreta koji će činiti postav, ovo zasigurno predstavlja projekt s perspektivom; projekt koji će rasti, kojeg će se uvijek moći nadopunjavati, a moja je želja da se on u određenim vremenskim intervalima iznova postavlja, pa tako sve do eventualnih retrospektiva koje će biti vrijedan spomen jednog grada i vremena. Sva izložena lica, zaključuje Hulak, dokumentirana su s razlogom, koji uglavnom leži u mojoj želji za upoznavanjem i komunikacijom, a nesmijem zaboraviti ni zaista lijepe reakcije kojima su me Krčani tijekom snimanja znali iznenadili!
Svaki grad ima karakter i identitet, kao što ga imaju i ljudi, spominje Vasilić, a identitet i karakter nekog grada očituje se upravo kao prosjek karaktera svih njegovih građana. Srđan Hulak ovom je prilikom po vlastitom nahođenju izdvojio šesdesetak lica, međutim svaki je stanovnik Krka poseban, imajući svoje talente i priču, što znači da bi svatko mogao biti ovdje izložen, a uvjeren sam da će do toga i doći na nekoj od sljedećih izložbi kojima će rezultirati ovaj izložbeni projekt. Valja također zahvaliti, zaključuje Vasilić, svima koji su uz autora sudjelovali u realizaciji ovog postava, ali i svima koji su uz otvorenje izložbe i božićni koncert Putokaza na glavnom gradskom trgu odlučili proslaviti badnje jutro.
 

 

Izložba Lica grada Krka, čiju organizaciju potpisuje Centar za kulturu Grada Krka, ostaje otvorena do 09. siječnja 2015. godine, a postav je moguće razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 12.00 te od 17.00 do 19.00 sati. Više o motivima koji stoje iza ovog projekta pogledajte u autorovom video-blogu!