Minijature popularne klasike u izvedbi dua Stašić - Krajna oduševile publiku

Nakon koncerta Gitarskog trija Elogio, glazbeni sadržaji 63. Ljetnih priredbi, 07. kolovoza 2019. godine, nastavljeni su program pod nazivom Classique et populaire, kojeg su na Sceni Zidine zajednički izveli violinist Antun Stašić i harmonikaš Marjan Krajna.

Nakon nedavno odrađene turneje po Kini, ovaj virtuozni duo predstavio se i krčkoj publici, i to programom sačinjenim od najpoznatijih djela klasične glazbe, tzv. minijatura popularne klasike poput Male noćne muzike Wolfganga Amadeusa Mozarta, Humoreske Antonína Dvořáka, Ave Marie Franza Schuberta, Mađarskog plesa Johannea Brahmsa ili Čardaša Vittorija Montija. Međutim, kao (konceptualnu) poveznicu s prethodnim gostovanjima ovogodišnjeg festivala svakako treba izdvojiti poznati Tango Jalousie danskog skladateljskog majstora Jacoba Gadea koji je danas promaknut u jedan od najvećih standarda u glazbenoj povijesti. I ovog puta publika se u ugodnoj ljetnoj večeri istinski prepustila užitku slušanja, nagradivši, naposljetku, poznati dvojac odobravanjem i glasnim aplaudiranjem.

Antun Stašić rođen je u Zagrebu, gdje je, 2001. godine, započeo prijevremeni studij violine, u statusu posebno nadarenog kandidata na Muzičkoj akademiji, i to u klasi prof. Tonka Ninića. Tijekom školovanja osvojio je nekoliko prvih nagrada na prestižnim nacionalnim natjecanjima glazbenih škola. Solistički nastupa od najranije mladosti. Istaknuo se samostalnim koncertnim nastupima u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, kao i u Hrvatskog glazbenom zavodu. Bio je član Mladih bečkih filharmoničara s kojima je koncertirao diljem Europe. Danas na raznim festivalima i svečanostima nastupa kao solist na violini i pjevač. Surađuje sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, Hrvatskim komornim orkestrom te Revijskim i Tamburaškim orkestrom HRT-a. Profesor je violine na glazbenoj školi Zlatka Balokovića u Zagrebu. Djeluje u komornom duetu zajedno s Marjanom Krajnom.

Marjan Krajna, rođen u Zagrebu, diplomirao 1990. godine na Državnoj ruskoj muzičkoj Akademiji Gnjesinih u Moskvi - Odjel za harmoniku, u klasi prof. Viacheslava Semjonova, te dirigiranje u klasi prof. Vladimira Kožuharja. Bio je stipendist fonda Ive Pogorelića Koncertne direkcije Zagreb. Dobitnik je brojnih državnih i međunarodnih nagrada. Usavršavao se i surađivao s najboljim svjetskim pedagozima i solistima. Nastupao je kao solist u Austriji, Australiji, Belgiji, Engleskoj, Švedskoj, Portugalu, Njemačkoj, Italiji, Sloveniji, BiH, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Švicarskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Litvi, Belgiji, Francuskoj, Mađarskoj i Latinskoj Americi te svirao u Simfonijskom orkestru HRT-a, Zagrebačkoj Filharmoniji, Zabavnom orkestru HRT-a, Tamburaškom orkestru HRT-a i Simfonijskom puhačkim orkestrom HV-a. Piše aranžmane za komorne sastave i orkestre. Kao dirigent radio je s Komornim orkestrom HV-a,  Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić i Muškim vokalnim ansamblom Goranovci. Godine 2006. osniva Hrvatski akademski harmonikaški orkestar (HAHO) glazbenih pedagoga harmonike. Član je brojnih žirija za soliste, komorne sastave i orkestre na županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Kao pedagog istaknuo se u radu s brojnim nadarenim učenicima s kojima je imao zapaženih uspjeha te je njihovo muziciranje uspio dovesti na vrlo visoku stručnu i pedagošku razinu. Shodno tome, dobitnik je  Priznanja Ministra prosvjete i športa za izvrsne rezultate u radu s učenicima na državnim i međunarodnim natjecanjima. Također, dobitnik je i specijalne nagrade na Australian International Accordion Championship & Festival Sydney - 2006. godine. Od 1997. ravnatelj je Glazbene škole Zlatka Balokovića u Zagrebu. Posljednjih nekoliko godina intenzivno nastupa u duetu s Antunom Stašićem.

Glazbeni program 63. Ljetnih priredbi nastavlja se koncertom Maka Murtića i Mimika orkestra, a koji je u Frankopanskom kaštelu (Trg Kamplin) na rasporedu 13. kolovoza, s početkom u 21.30 sati. Ulaznice za nadolazeće programe Ljetnih priredbi mogu se kupiti u Galeriji Decumanus (svakim danom osim nedjelje, između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 22.00 sata) ili rezervirati telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net. Festival organizira Centar za kulturu Grada Krka.