Moderni prinčevi dobro nasmijali Krčane

U Frankopanskom kaštelu, 04. kolovoza 2014. godine, odigrana je hvaljena predstava Scene Gorica I živjeli su sretno…? za koju je tekst napisala dramaturginja Nina Horvat, a režiju potpisala kazališna redateljica Frana Marija Vranković.

Simpatične prinčeve koji tijekom momačke večeri odgovaraju na uvijek aktualna pitanja o ljubavi, časti i društvenim konvencijama utjelovili su mladi glumci Adrian Pezdirc, Ivan Grčić, Matija Šakoronja i Filip Vidović, a autorskoj ekipi pridružile su se kostimografinja Petra Dančević i scenografkinja Marta Crnobrnja.
U ovoj zanimljivoj predstavi četvorici raspoloženih protagonista kroz bezbrižno i humoristično čavrljanje pošlo je za rukom dekonstruirati bajke, njezine sretne završetke, točnije poznatu sintagmu - I živjeli su sretno... Naime, Trnoružičin, Pepeljugin, Snjeguljičin i Sirenin princ žive u suvremenom svijetu u kojem su najvažniji izgled, novac i imidž, tako da su se i oni poprilično odmaknuli od uobičajene slike romantičnih heroja koji spašavaju svoje junakinje. Upravo suprotno, oni su prikazani kao moderni prinčevi u nesretnim brakovima, koji pate od problema ovisnosti, a svoj život vode sukladno očekivanjima društva i svojih obitelji ili barem tako uvjeravaju javnost, pa se postavlja pitanje - je li sve zapravo tek dobra novinarska priča i kvalitetno odrađen PR? I dok Snjeguljičin, Pepeljugin i Sirenin princ na prethodno postavljeno pitanje odgovaraju potvrdno, ističući pritom kako prava ljubav više ne postoji, Trnoružičin ih uvjerava da će nakon što izgovori sudbonosno uzimam zauvijek živjeti sretno! Međutim, njegovi se najbolji već oženjeni prijatelji dobrano trude objasniti mu da ništa nije onako kakvim se čini…
Predložak autorice Nine Horvat, osvojivši najviše glasova publike, na prošlogodišnjoj dodjeli nagrada za izvedbene umjetnosti - Teatar.hr - proglašen je najboljim novim dramskim tekstom. Svojom neposrednošću i lakoćomom izvedbe velikogorička ekipa oduševila je prepun auditorij krčkog Kaštela, a mladi su glumci naposlijetku s pozornice ispraćeni uz glasno aplaudiranje!