MooK: Glazbene radionice za što sadržajniju zimu na otoku Krku!

U organizaciji Udruge Muzika u koracima - MooK u mjestu Milohnići, točnije u tamošnjem Društvenom domu (poznatom pod nazivom stara škola), od prosinca 2020. do svibnja 2021. godine odvijat će se glazbene radionice za sve uzraste tj. polaznike svih generacija.

Osnovna ideja koja stoji iza ovako koncipiranih glazbenih radionica jest ta da udaljenost od većih urbanih središta ne smije stajati na putu razvoja pojedinca i stoga treba stvoriti uvjete i planirati obrazovne intervencije kako bi svakome bilo omogućeno razvijanje vlastitih potencijala.

 

Imajući to u vidu, MooK je pripremio dvadeseterosatne glazbene radionice, i to:

(1) Music star(t) je radionica prilagođena uzrastu od četiri - šest godina starosti u sklopu koje polaznici upoznaju osnovne glazbene pojmove kroz zabavne primjere. Dokazano je da glazba potiče djetetov intelektualni razvoj i čini ga sretnim, a uz pjevanje poznatih melodija i istraživanje različitih ritmova ovakve radionice pravi su generator veselja i zadovoljstva kod djece koja ih pohađaju. Trajanje jednog sata je punih 60 minuta, a grupe su ograničena na osam - dvanaest polaznika koji jednom tjedno prolaze razrađen trodijelni program.

(2) Gitara je zakon! radionica je prilagođena uzrastu od šest godina starosti na više, a temelji se na principu individualnog tipa nastave. U ovoj iznimno uzbudljivoj radionici fokus je stavljen na učenje osnova sviranja gitare bez obzira o kojoj vrsti gitare ili programa učenja se radilo. U najkraćim crtama ovakav personalizirani pristup polazniku omogućava da se kurikulum prilagođava njegovom znanju i sposobnostima. Dinamika i raznovrsnost ove glazbene radionice vidi se i u tome što polaznik sam odabire hoće li učiti svirati klasičnu gitaru po školskom programu ili će uz to učiti modernu glazbu na akustičnoj, električnoj ili bas gitari.

(3) Crno bijeli svijet radionica je koju odlikuje personalizirani pristup te prilagodba kurikuluma svakom polazniku u skladu s njegovim sposobnostima i znanjem. U praksi to znači da polaznik ima mentora isključivo za sebe i kroz planiranih 20 radnih sati uči sviranje bilo klasičnog klavirskog repertoara i/ili suvremenih skladbi. S učenjem ili razvijanjem svojih muzičkih vještina ne može se zakasniti. Cjeloživotna ljubav prema muzici istinski je dar za sve koji sviraju, a glazba koju donose klavir i klavijatura ulaznica je u jedinstven i zavodljiv crno-bijeli svijet.

(4) Nikad nije kasno jedinstvena je radionica prvenstveno namijenjena svima u zreloj životnoj dobi. Tko voli glazbu, cijeli život ostaje zaljubljen. Taj osjećaj opčinjenosti, zavodljivosti i sreće kakvu može generirati glazba veza je koju su u MooKu imali na umu dok su za sve starije i ozbiljnije osmišljavali ovu radionicu i pisali njezin kurikulum. Kroz 20 sati grupne radionice mentor vodi polaznike od osnova solfeggia (notno opismenjavanje) i teorije glazbe do razvijanja intonacije i tehnika pjevanja. Uz to, polaznici se bave slušanjem glazbe i tumačenjem glazbenih dijela. Sve to radi se uz glazbeno druženje u prvenstveno poticajnoj i prijateljskoj atmosferi gdje će svi koji do sada nisu imali vremena ili prilike za ovakvo učenje i druženje sigurno doći na svoje.

 

Glazba ima iznimno važnu ulogu u društvu i uči nas kako upoznati samoga sebe, ali i kako poštovati druge. Glazba potiče zajedništvo i zauzima iznimno mjesto u procesu odgoja djece.

– Želimo ispreplitati različite grane znanosti i umjetnosti sa svrhom osobnog i profesionalnog razvoja pojedinca, a kao završno postignuće procesa vidimo oblikovanog, cjelovitog glazbenika. Riječ kultura povezuje sva područja koja okupljamo: glazbeno, tjelesno-zdravstveno i likovno. Fokus našeg djelovanja je u tome da se kultura razvija kao način života, istakla je mag. mus. Slađana Čolović, ujedno i umjetnička voditeljica MooKa.

Članovi MooKa su stručnjaci iz različitih područja odgoja i obrazovanja, glazbenici, kineziolozi, odgajatelji, učitelji, grafičari, a veliko iskustvo ostvaruju dugogodišnjim radom s djecom i odraslima. Mnogi od njih su dobitnici nagrada u području profesionalnog djelovanja.

 

Iznimno važno je naglasiti da:

– za pohađanje glazbenih radionica nije potrebno predznanje;

– programi počinju u prvom tjednu prosinca 2020. godine;

– je zbog ograničenog broja sudionika prijavu potrebno izvršiti do 27. studenog 2020. godine;

– programi traju do kraja svibnja 2021. godine.

 

Sve radionice odvijat će se u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama te će se sukladno tome, osim praćenja dozvoljenog broja sudionika, čišćenje i dezinfekcija provoditi u skladu s preporukama i propisima.

Sve dodatne informacije mogu se pronaći na mrežnim stranicama MooKa: muzikaukoracima.hr, odnosno dobiti telefonom na: 091 975 40 64 (Slađana Čolović) i 091 203 08 55 (Eni Božić Molnar) ili mailom na: udruga.mook@muzikaukoracima.hr.