Motivirani svetačkim legendama: Odabrana deveta serija krčkih suvenira!

Turistička zajednica Grada Krka sredinom siječnja raspisala je deveti po redu natječaj za prijavu rješenja suvenira koji su nakon izvršene selekcije dobili potvrdu originalnosti, a krajem godine bit će predstavljeni u krčkoj Galeriji Decumanus, kao dio postava izložbe MI.20 - nagrade & događanja.

Na deveti natječaj, u čijem su fokusu bile kulturne i turističke vrijednosti grada i otoka Krka, s naglasak na prihvaćanje kreativnih izazova iniciranih životima svetaca vezanih uz naš kraj, njihovom specifičnim ikonografijom te s njima povezanom simbolikom pristigao je ukupno 18 prijedloga, desetero proizvođača/autora, s prostora čitave Hrvatske, što potvrđuje kako ovakve inicijative imaju brojne poklonike. Od niske zaprimljenih prijedloga odabrano ih je 11, budući da su uspješno zadovoljili natječajne kriterije. Naime, suvenir, kao svojevrstan prezent grada i otoka Krka, predstavlja odraz kontinuiteta njegovog umjetničkog, kulturnog, kulturno-povijesnog ili kulturalnog nasljeđa, odnosno na različite načine prezentira njegovu materijalnu, nematerijalnu ili prirodnu baštinu.  

Paleta originalnih krčkih suvenira odsad će biti bogatija za: Gla gla, edukativnu drvenu slagalicu s glagoljskom azbukom (Ana Banić Göttlicher i Ivana Peko, 4N4 Design d.o.o.), zidnu dekoraciju s portretom sv. Jakova (Miriam Volarić), zidnu dekoraciju s portretom sv. Kvirina (Miriam Volarić), konturu otoka Krka s tropismenim tekstom "I ♥ Krk" izrađenu od biorazgradive plastike - 3D print (Nela i Zlatko Šakić, Obrt za usluge 3Design Šanell), pročelje crkve sv. Jakova s tropismenom riječju "Krk" izrađeno od biorazgradive plastike - 3D print (Nela i Zlatko Šakić, Obrt za usluge 3Design Šanell), tropismene puzzle izrađene od biorazgradive plastike - 3D print (Nela i Zlatko Šakić, Obrt za usluge 3Design Šanell), Vreću s blagom, točnije drvenim nakitom inspiriranim svetačkim legendama (Smiljka Franić i Kristina Ladika), staklenu zidnu dekoraciju s motivom glagoljskog slova (Tomislava Juroš i Antonija Juroš Vidmar, Atelier TIAS), stakleni privjesak s motivom glagoljskog slova (Tomislava Juroš i Antonija Juroš Vidmar, Atelier TIAS), Pjat izgubljenog vremena, keramički ukrasni pladanj (Zvjezdana Depikolzvane, Obrt za proizvodnju i trgovinu Piccola Stella) i Lovrine suze, keramički ukrasni tanjurić (Zvjezdana Depikolzvane, Obrt za proizvodnju i trgovinu Piccola Stella).

Na selekciji prijedloga suvenira zaprimanih tijekom veljače i ožujka uz direktoricu Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Krka Ivanu Kovačić, svoj trud i stručnost, uložilo je i Povjerenstvo u čijem su sastavu: Dino Jakovljević, u svojstvu predsjednika, te članovi Lucija Petrak, Ema Makarun, Lucija Morić i Igor Gržetić.

S obzirom na sve dosad odabrane suvenire koje od ostatka ponude izdvaja originalnost, autentičnost, promišljen koncept te možda ponajviše kvaliteta izrade, Krčani i njihovi gosti, na raspolaganju imaju čitavu paletu umjetnina, različitih dekorativnih i/ili uporabnih predmeta, domaćih gastro proizvoda te niz vrijednih i zanimljivih publikacija, što su odnedavno predstavljeni i putem digitalnog kataloga dostupnog sa sljedeće poveznice: tz-krk.hr/hr/dar.

Novim krčkim suvenirima tako će se dodijeliti prepoznatljiva markica s istaknutim dvojezičnim geslom Dar iz Krka, a bit će uvršteni i u digitalni dvojezični katalog koji na jednom mjestu, uz fotografiju i kontakt podatke proizvođača/autora, objedinjuje čitavu certificiranu suvenirsku ponudu.

Ovom prigodom Turistička zajednica Grada Krka, kao nositelj projekta, zahvaljuje svima koji su devetu godinu za redom pridonijeli uspjehu ove inicijative, a onima što je prolaz izmakao - više sreće pri sljedećem natječaju!

 

16_dar_iz_krka_2020_pano.jpg

  • 1
  • -
  • 2