Na području Grada Krka tijekom uskrsnih blagdana ostvareno 10.463 noćenja - 480 posto više u odnosu na 2020. i 12 posto više nego li 2019. godine

Na području Grada Krka za vrijeme uskrsnih blagdana, od 15. do 18. travnja 2022., ostvareno je ukupno 10.463 noćenja što predstavlja rezultat koji je za 12 posto bolji od ostvarenja iz 2019. kada je zabilježeno 9.347 noćenja, dok u usporedbi s 2021. godinom možemo govoriti o povećanju od čak 480 posto, s obzirom na činjenicu da je tada zabilježeno tek 1.805 noćenja.

– Čak 62 posto od ukupnog broja noćenja ostvareno je u kampovima, 21 posto u hotelima, a 14 posto u objektima privatnog smještaja, istakla je Ivana Kovačić, direktorica Turističke zajednice Grada Krka, dodavši, kako je u kampovima realizirano 6.500 noćenja, što je za 32 posto više nego li 2019. godine, za kojima slijede hoteli s 2.240 noćenja te privatni smještaj s 1.400 noćenja.

Iz predstavljene je statistike jasno kako su za vrijeme uskrsnih blagdana na području Grada Krka boravili brojni turisti, većinom Nijemci i Austrijanci, zatim domaći gosti te Slovenci, Slovaci, Mađari i Talijani. U ukupnoj strukturi, Nijemci su ostvarili 33 posto od ukupnog broja noćenja, Austrijanci, Slovenci i domaći gosti po 11 posto, dok udio Talijana i Slovaka iznosi po osam posto.

– Kako bi boravak turista u gradu Krku bio što sadržajniji, kazala je Kovačić, Turistička zajednica Grada Krka organizirala je prigodan program pod nazivom Uskrs u gradu Krku koji je pored dvodnevne biciklističke manifestacije Krk Family Bike Story, odrađene 16. i 17. travnja, i nove tematske interpretacijske šetnje motivirane temom Od krša do zlata, priređene 16. travnja, donio i podjelu tradicionalne otočne slastice - pince (ili pogače), i to na sam Uskrs, 17. travnja. Na slikovitom trgu pred Turističko-informativnim centrom, gdje su dočekivani prvi krčki gosti, tako je podijeljeno 450 malenih i desetak velikih pinci, s time da su dobro raspoloženje tijekom uskrsnog jutra dodatno poticali i pjevači iz riječke klape Intriga. Uskrsno slavlje, u nastavku dana, prigodnim koncertom u središtu grada, još je svečanijim učinila i Gradska glazba Krk, zaključila je Kovačić.

 

 

Svemu tome dodajmo kako je na središnjem gradskom trgu - Veloj placi, postavljena velika pisanica, i to kao simbolička dobrodošlica upućena svima onima koji su Krk odlučili posjetiti upravo u vrijeme Uskrsa. Zadaća da oslika ovaj simbol novog života pripala je krčkoj akademskoj slikarici Almi Dujmović, koja je inspiraciju pronašla ne samo u morskom plavetnilu i podmorskim motivima poput stiliziranih školjki i puževa, već i poznatom antičkom mozaiku s prikazom Tritona, iskoristivši, u slikanju, karakterističan motiv njegovog repa.