Nagrađeni najbolji likovni radovi kreirani reciklažom

Trgovačko-komunalno društvo Ponikve eko otok Krk i ovu, devetu godinu za redom, raspisalo je nagradni natječaj, kojem je zadaća bila dodatno potaknuti one iskusne i nešto manje iskusne kreativce na promišljanje o važnosti razvrstanog odlaganja otpada, kao i poštivanje ekoloških normi u najširem smislu.
Natječaj krčkog komunalca svake godine privlači veliki broj autora, uz što raste i interes javnosti, pa je tako ove godine na poziv za izradu likovnih radova i rukotvorina sačinjenih od otpada, točnije kreiranih reciklažom, pristiglo više od 80 kreacija, s time da ih je naposljetku nagrađeno sedam.
Svi zainteresirani autori svojim su radovima mogli obraditi teme vezane uz krčki model ekološkog prikupljanja i zbrinjavanja otpada, iako su imali priliku sami odabrati motiv kojeg će slijedili ili, s ciljem što kreativnije interpretacije, izabrati neki od ponuđenih temata, poput: Eko otok Krk - najčistiji dio Hrvatske; Mora li otpad biti smeće? Ti mu daj novu ulogu!; Kako pravilno postupati s otpadom?; Važno je razvrstavati otpad; Moj doprinos čistijem Krku; Stop! Zabranjeno ponašanje!; Misli zeleno - budi in; Kako planet mogu spasiti od smeća iliti Kažimo NE smeću, kažimo DA otpadu. Po završetku natječaja, prispjele radove pregledalo je za tu prigodu okupljeno ocjenjivačko tijelo, u čijem je sastavu bilo dvoje predstavnika Poniki Iva Labaš i Edit Jurina te krčki vizualni umjetnik i djelatnik krčkog Centra za kulturu Igor Gržetić, a koji su dobili zadatak izabrati po tri najbolja rada u dvije amaterske kategorije, i to za djecu do 15 godina starosti, te mladež i odrasle od 16 godina nadalje, dok je kategorija profesionalaca ove godine ostala bez zaprimljene prijave. Posebnost ovogodišnjeg natječaja očituje se u tome što je uvedena kategorija grupnog rada, u sklopu koje su svoje rukotvorine mogli prijaviti školski razredi i vrtićke skupine, s time da je nagrada bila izlet na Dane otvorenih vrata Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom. Tradicionalno, najkreativniji autori (izuzev grupe) novčano su nagrađeni, a od pokretanja ove hvalevrijedne akcije, pa sve do danas Ponikve su za nagrađivanje najboljih autora izdvojile više od 100.000,00 kn.
U dječjoj kategoriji, prvu su nagradu zajedno zaslužile Ester Omerović i Sara Kotromanović, dok je druga pripala Kristianu Kobrehelu, a treća Nori Crnčić. U kategoriji mladih i odraslih, najboljom se pokazala Lucija Ostrogović, dok je mjesto drugoplasirane zauzela Miriam Volarić, a trećeplasirane Jasminka Gršković. U grupnoj kategoriji slavio je 4. razred Osnovne škole Fran Krsto Frankopan - Područne škole Vrbnik.
Ovaj nagradni natječaj nastavak je promidžbenih aktivnosti koje Ponikve provode u sklopu svojih nastojanja da se kontinuirano poveća udio razvrstanog otpada, ali i stvori što pozitivnija klima, kada su u pitanju ekologija, očuvanje prirode i održivi razvoj u najširem smislu.
Dodjela ovogodišnjih nagrada, 31. svibnja 2017. godine, u sklopu programa proslave Dana grada, održana je u krčkoj Galeriji Decumanus, a vrijedne novčane nagrade u društvu Maje Parentić, ravnateljice Centra za kulturu, autorima su uručili Ivan Jurešić i Iva Labaš, djelatnici društva koje je pokrenulo ovu vrijednu inicijativu. Uz to, javnosti je premijerno predstavljen Ekotok, maskota Ponikvi eko otok Krk čije vizualno rješenje potpisuje krčki slikar Saša Lončarić, dok mu je ime nadjenula Anastazija Franolić.
Poznato je da otok Krk sa svojim modelom gospodarenja otpadom postiže izvrsne rezultate jer već danas razvrstava više od 50% otpada, što predstavlja najbolji rezultat na nacionalnoj razini. No, naše komunalno društvo želi otići korak dalje te svake godine povećavati taj postotak, a ovaj natječaj trebao bi pridonijeti upravo tom cilju i ukazati na to koliko otočnu javnost zanima navedena problematika te koliko sama pridonosi opravdanosti slogana Eko otok Krk - najčistiji dio Hrvatske!
Izložba radova nagrađenih na natječaju Ponikvi mogla se u Galeriji Decumanus razgledati (svakim danom osim nedjelje) između 26. svibnja i 01. lipnja.