65. Ljetne priredbe: Silvio Richter, Dora Draclin, Anthony Havelka i Katarina Javora

U posljednjoj etapi glazbenog programa 65. Ljetnih priredbi, u četvrtak, 19. kolovoza 2021. godine, na Sceni Zidine (Trg krčkih glagoljaša), s početkom u 21.30 sati, krčkoj će se publici predstaviti ansambl glazbenika mlađe generacije kojeg čine: violinist Silvio Richter, oboistica Dora Draclin, violončelist Anthony Havelka i čembalistica Katarina Javora. Ulaz je slobodan.

Na njihovom će se repertoaru naći djela barkoknih velikana Johanna Sebastiana Bacha, Jana Dismasa Zelenke i Johanna Heinricha Schmelzera. Program otvara i zatvara Johann Sebastian Bach, i to Partitom za čembalo br. 6 u e-molu, BWV 830 (Toccata, Allemanda, Corrente, Air, Sarabande, Tempo di Gavotta, Gigue) te Koncertom za obou i violinu u d-molu, BWV 1060 (Allegro, Adagio, Allegro). Riječ je, naravno, o jednom od najvećih imena baroka, ali i povijesti glazbe uopće. Njegov genijalni skladateljski opus iznjedrio je više od 1.000 kompozicija koje nose pečat nadahnuća i originalnosti, pružajući slušatelju gotovo uvijek čisto intelektualno zadovoljstvo. Pod jednostavnim naslovom Clavierübung (Vježbe za klavijaturu) krije se bogat svijet Bachove glazbe za instrumente s tipkama. Unutar četiri sveska Clavierübunga naizlazimo i na ciklus od šest partita za čembalo, s time da je zaključna, šesta partita, kojom će započeti koncert, zasigurno i najmonumentalnija, obilujući smionim ritamskim, melodijskim, kontrapunktskim i harmonijskim elementima. Sonata br. 3 u B-duru za violinu, obou i violončelo (Adagio, Allegro, Largo, Tempo giusto - Allegro) djelo je Jana Dismasa Zelenke, plodnog baroknog autora koji je skladao uglavnom sakralnu glazbu. Treća iz njegove zbirke od šest sonata sastoji se od četiri kontrastna stavka koji redom svjedoče skladateljevo majstorstvo u izradi kontrapunkta te donose za svoje vrijeme vrlo napredne i razvijene harmonijske progresije. Jedan od najljepših primjera ranobarokne njemačke sonate za violinu i continuo, Sonata Quarta za violinu Johanna Heinricha Schmelzera djelo je u kojem se opaža zanimljiva kombinacija ornamentiranih pasaža, kontrapunkta i harmonijske domišljatosti.

S obzirom na trenutne epidemiološke prilike, organizatori mole da se besplatne ulaznice za dio glazbenih događanja preuzimaju na prodajnom mjestu u Galeriji Decumanus, J. J. Strossmayera 2 (stari grad), unutar njezinog redovnog radnog vremena, od ponedjeljka do subote, između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 22.00 sata. U suprotnom, ulaznice se, ali samo iznimno, mogu rezervirati telefonom na 051 220 041. Također, potrebno je voditi računa o tome kako će broj ulaznica biti ograničen s obzirom na smanjeni broj mjesta, radi provođenja epidemioloških mjera. Na ulazu u gledalište svi posjetitelji moraju predočiti EU COVID potvrdu, odnosno potvrdu o cijepljenju ili preboljenju bolesti COVID-19.

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk, Turistička zajednica Grada Krka i Vinarija Katunar.