Predstavljen izložbeni projekt LINK IN ART 10 i otvorena prva od tri projektom obuhvaćene izložbe - Dokument crteža autorice Emanuele Santini

Predstavljanje ovogodišnjeg izložbenog projekta LINK IN ART 10 na temu Izvan okvira i otvorenje prve od tri projektom obuhvaćene izložbe Dokument crteža autorice Emanuele Santini, priređeno je u krčkoj Galeriji Decumanus, 21. lipnja 2024. godine. Projekt je predstavila i izložbu otvorila kustosica Luisa Ritoša, ujedno i autorica tekstova publiciranih u katalogu koji objedinjuje sva tri izložbena poglavlja.

Osim izložbe Emanuele Santini, projektom LINK IN ART 10, kojeg donosi Centar za kulturu Grada Krka, obuhvaćene su još dvije izložbe, i to Reminiscencije autorice Diane Sokolić koja će postavljena biti od 12. srpnja do 01. kolovoza te Starohrvatska božanstva autora Franka Tončinića koja će publici na raspolaganju biti od 02. do 22. kolovoza.

 

 

– Ove godine slavi se desetljeće postojanja izložbenog projekta LINK IN ART. Deset godina održavanja svjedoče o njegovom značaju unutar umjetničke zajednice i potvrda su kvalitete i sposobnosti njezinih organizatora, kazala je Ritoša. Izložbena manifestacija koja toliko traje u vremenu i koja kontinuirano povezuje suvremene umjetnike, ideje i publiku u zajednički prostor predstavlja značajnu platformu kako za ogledavanje tako i za kreiranje novih umjetničkih praksi. Tema koju projekt ove godine postavlja je Izvan okvira. Biti izvan okvira u umjetničkom svijetu znači stanje kreativne slobode i hrabrosti, pri čemu se odbacuju konvencionalne granice i otvara prostor beskonačnim mogućnostima. To nije samo puko razbijanje normi ili stvaranje kontroverzi, već dublje uranjanje u kreativnost i osjećaj istraživanja koji prelazi granice poznatog. U tom smislu susrećemo se sa zanimljivim izložbama gdje zapažamo spremnost da se razbiju tabui, uđe u eksperimentiranja i zakorači u nepoznato, ne samo tematski i konceptualno, već i u prezentaciji stvorenog. Emanuela Santini, čija izložba uvodi u projekt, svojim studioznim načinom zakoračuje u intrigantne interdisciplinarne konekcije, kako s materijalima tako i s konceptom, a ne zaostaje ni Diana Sokolić, autorica koja će nam predstaviti svoj dvadesetogodišnji opus te stvaralački put od crteža ugljenom i pastelom do svjetlosnih instalacija u prostoru. Svakako se u te odlučne proboje uklapa i rad Franka Tončinića koji plijeni svojim maštovitim i avangardnim vizijama nakita i drvenih maski nadrealnih kombinacija. Emanuela Santini kroz svoju dugogodišnju posvećenost vizualnoj umjetnosti, problem crteža promišlja na kompleksan i sveobuhvatan način, istakla je Ritoša predstavljajući prvu od tri projektom obuhvaćene izložbe. Inspirirana radom psihoanalitičara Carla Gustava Junga poseban značaj pridaje procesu crtanja kao alatu za otkrivanje dubljih, nesvjesnih aspekata uma i psihe. Emanuela, također, koristi različite tehnike i načine crtanja, poput spontanog crtanja, slobodnog asociranja i apstraktnog izražavanja da bi kroz različite formate izlaganja od box assamblagea, heterogenih implementacija, umjetničke knjige do video i audio instalacija istaknula važnost fizičke prisutnosti crteža kao umjetničkog medija. Crteži nisu samo slike na papiru; oni imaju svoju tjelesnost koja se osjeća i doživljava kada ih promatramo. To može uključivati teksturu papira, gustoću materijala koji se koristi za crtanje, težinu samih crteža i druga tjelesna svojstva. Naglašavanjem tjelesnosti crteža posjetitelji izložbe se potiču k povezivanju s crtežima na fizičkoj razini. Umjesto ograničavanja na tradicionalne crtačke medije, ona uvodi vunu, konac, žicu, istopljenu plastiku i druge nekonvencionalne materijale te audio i vizualne podražaje kako bi nas kompletno uronila u intrigantnu problematiku.

Izložba Dokument crteža Emanuele Santini ostaje otvorena sve do 11. srpnja, a postav je moguće razgledati svakim danom (izuzev nedjelje) od 10.00 do 12.00 te od 20.00 do 23.00 sata, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net. Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Krka i Turističke zajednice Grada Krka.


LINK IN ART 10: katalog [.pdf]

LINK IN ART je projekt koncipiran kao suvremena umjetnička platforma za intermedijsko, interdisciplinarno i multimedijsko umrežavanje različitih suvremenih vizualnih praksi i različitih konceptualnih strategija, u svrhu oblikovanja otvorenog, pristupačnog i netradicionalnog sustava suvremene vizualne komunikacije. Osmišljen je po uzoru na koncept internetskog umrežavanja (na što asocira i nazivom) te direktnog, brzog i globalnog komuniciranja na društvenim mrežama, nudeći kroz matricu odabrane teme, interpretirane kroz samostalne izložbe odabranih autora, kreativni model umrežavanja autora, autorskih koncepcija i izričaja, likovno-filozofskih ideja i umjetničkih strategija te medijskih praksi i pristupa. Stvarajući tako, unutar platforme, intrigantni multidimenzionalni i multisegmentni vizualni sklop, koji kroz svaki svoj novoumreženi link uspostavlja živu i interaktivnu (često i društveno - osviještenu) komunikaciju autora, publike i zajednice.

 

 

Emanuela Santini magistrirala je Vizualne umjetnosti, Odjel crtanja pri University of the Arts, Wimbledon College of Art u Londonu 2008. godine nakon što je diplomirala na Odjelu grafike Filozofskog fakulteta u Rijeci. Članica je HDLU-a Rijeka od 2007., a od 2011. godine ima status samostalne umjetnice. Trenutno završava doktorski studij pri Middlesex University u Londonu, Engleska. Umjetnica istražuje kreativni proces crtanja u odnosu na nesvjesno kroz teorije psihoanalitičara Carla Gustava Junga te svoje znanstveno istraživanje redovito predstavlja na konferencijama, seminarima i radionicama crteža u Hrvatskoj i inozemstvu. Bavi se i pedagoškim likovnim radom te radi kao vanjska suradnica, viša asistentica pri Katedri za grafiku na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Santini se kroz redovito izlaganje predstavila publici s dvanaest samostalnih projekata te šezdesetak skupnih nacionalnih i internacionalnih izložbi.

  • 1
  • -
  • 2