18. Dani smokava: Prepustite se mediteranskim okusima sa smokvom u glavnoj ulozi!

Ovogodišnji, 18. Dani smokava donose pažljivo osmišljenu gastronomsku ponudu koja naglašava bogatstvo i raznolikost otočne kuhinje, naglašavajući upravo vrijednost kraljice Mediterana - smokve. Tijekom trajanja manifestacije, od 23. kolovoza do 01. rujna, brojni ugostiteljski objekti diljem Grada Krka pripremaju posebna jela i slastice koji će zadovoljiti nepca i najzahtjevnijih gurmana.

Restoran Harbour (Hotel Maritim) izdvaja se ponudom bifteka ili šurlica (domaće tjestenine) u umaku od jadranskih kozica i smokava. Casa del Padrone pritom nudi raznolike slastice poput krostate od smokava, ledenog vjetra ili crumblea od smokava, a Slastičarna Toš osvježavajući sladoled od smokava, jednostavan desert koji savršeno odgovara ljetu. Konobe Pud Brest i Pod Prevolt (Milohnići) pripremile su slatke poslastice poput palačinki i kolača sa smokvama, dok je Cocktail Bar Volsonis u ponudu uvrstio osvježavajući koktel od smokava, kao i rakiju od smokava, pored palačinki i krostate s domaćim džemom od smokava. Street Food Mezzino (Ježevac Premium Camping Resort) donosi Mezzino Smoky Burger s dodatkom smokava i hrskavim prženim krumpirićima, meni idealan za ljubitelje ulične hrane. U Bistrou Portella gurmani mogu uživati u pečenim smokvama s pršutom i listićima sira na posteljici od rikole te svinjskom fileu u umaku od smokava uz rimske njoke. Za desert, tu je mascarpone krema sa smokvama u prošeku koja spaja poznate okuse s daškom otočne tradicije. Za one koji vole morske specijalitete, Oliva Grill (Ježevac Premium Camping Resort) nudi jedinstvenu kombinaciju medaljona od grdobine, pancete te umaka od smokava i ljubičastog luka, posluženu uz kremastu palentu. Za desert slijedi slastica koja spaja laganu teksturu pandišpanje s kremastom skutom i bogatim umakom od smokava. Restoran Fidel From the Sea pripremio je tart od smokava preliven mousseom od bijele čokolade i naranče, dok se u Pizzeriji Mala Vrata može kušati pizza Smokvica s pršutom i smokvama. Ako se preferiraju tradicionalni okusi, Krčkog pršuta Žužić (Vrh) služi klasičnu platu s pršutom, sirom i suhim smokvama, dok Konoba Marija (Vrh) priprema raznolik meni s panna cottom obogaćenom marmeladom od smokava, slatkom pizzom sa smokvama i svježim sirom, brownies keksima s komadićima smokve i marmeladom te porchettom sa začinskim biljem i smokvama. Restoran Oliva (Krk Premium Camping Resort) poslužuje svinjski file u umaku od smokava, jednostavno, ali ukusno jelo koje ističe prirodnu slatkoću smokve.


Plakat s ugostiteljskom ponudom [.jpg]

Ova raznolika gastronomska ponuda Dana smokava nudi ponešto za svakoga, od jednostavnih zalogaja do složenijih kombinacija, i to uz smokvu kao glavnu namirnicu. Prema tome, sve zainteresirane gurmane očekuje jedinstven doživljaj koji spaja mediteransku tradiciju i suvremene kulinarske tehnike, ukazujući pritom na pravo bogatstvo okusa koje nudi otok Krk.