Krčki pršut ovjenčan zlatnom medaljom na Internacionalnom sajmu pršuta u Tinjanu - ISAP

Nakon što je na ovogodišnjim 10. Danima hrvatskog pršuta, u travnju, u organizaciji Klastera hrvatskog pršuta, priređenim u Zagrebu, Krčki pršut Mesnice-marketa Žužić zaslužio prestižni naslov šampiona, u ruke krčkog mesara i pršutara Vjekoslava Žužića iz Vrha, nedavno je prispjela još jedna vrijedna nagrada.

Naime, Krčki pršut, inače zaštićen europskom oznakom geografskog podrijetla, na 16. Internacionalnom sajmu pršuta - ISAP, između 18. i 20. listopada, organiziranom u Tinjanu, ovjenčan je zlatnom medaljom čime je dodatno potvrdio svoj ovogodišnji status utjelovljen u riječima - najbolji hrvatski pršut.

Međunarodna sajmena izložba na kojoj je iznova nagrađen Krčki pršut u Tinjanu se održava još od 2006. godine, kada je Općina Tinjan proglašena Općinom istarskog pršuta. Internacionalni sajam pršuta jedna je od najvećih i najvažnijih turističko-gospodarskih manifestacija Istre koju svake godine posjeti više od 25 tisuća posjetitelja. Na ovogodišnjem sajmu predstavilo se četrdesetak proizvođača pršuta iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Portugala, Španjolske i Crne Gore. Stručna komisija koju čine članovi Udruge senzornih analitičara pršuta - GUSTUS, Krčkom pršutu dodijelila je zlato, dok je šampionom proglasila Dalmatinski pršut pršutara Smjeli iz Dugopolja.

Ova nagrada predstavlja još jednu potvrdu visoke kvalitete naših proizvoda, posebice Krčkog pršuta koji uz domaći ovčji sir i ekstra djevičansko maslinovo ulje postaje jednim od neprepoznatljivijih simbola otoka Krka. Zanimljivo je spomenuti kako Krčki pršut možemo smatrati karakterističnim upravo po tome što se proizvodi od buta s kožom, ali bez dima, a uz sol, aromu mu daje i začinsko bilje tipično za krčko podneblje. Svježi butovi tako prolaze kroz dvotjednu fazu soljenja, nakon čega slijedi tjedan dana prešanja, pa tri mjeseca sušenja, te na kraju zrenje do isteka godine dana od ulaska svježeg buta u proizvodni proces.