Objavljena višejezična kuharica Krk - 50 delicija Zlatnog otoka
Turistička zajednica otoka Krka još je krajem prošle godine objavila višejezičnu kuharicu pod nazivom Krk - 50 delicija Zlatnog otoka, međutim njezino je predstavljanje, prethodno planirano za mjesec travanj, odgođeno zbog općepoznatih okolnosti. Unatoč tome, odlučeno je da se ovaj, svakako vrijedan izdavački projekt, javnosti predstavi posredstvom mediju, uz odgodu, konkretnog druženja s otočnim ugostiteljima.
Otok Krk ili Zlatni otok, kako ga se još od antike naziva zbog ugodne klime s velikim brojem sunčanih dana, postao je jedna od omiljenih turističkih destinacija. Prirodne ljepote, povijesne znamenitosti, ali i bogata gastronomska ponuda, važni su čimbenici turističke ponude. Uz internacionalna jela koja se redovito nalaze na jelovnicima naših restorana i konoba, važnu ulogu, svakako, imaju i domaća tradicijska jela spravljena od sezonskih, visokokvalitetnih namirnica uzgojenih na otoku.
Osmišljavanje ove kuharice s otočnim receptima bio je pravi izazov, kako za Turističku zajednicu otoka Krka, tako i za autorski tim, ali i 19 ugostitelja koji su se uključili u njezino koncipiranje i kreiranje. Autor fotografija i prijeloma kuharice je Valter Stojšić, urednice su Majda Šale i Viviana Brkarić, dok su se receptima sa stručne strane pozabavili Dražen Lesica i Milan Nenadić.
Izdavanjem ove knjige željelo se naglasiti važnost gastronomskog doživljaja našeg otoka. Inspirirani tradicijskom krčkom kuhinjom i bogatstvom okusa domaćih sezonskih namirnica, šefovi krčkih ugostiteljskih objekata s potencijalnim čitateljima podijelili su 50 recepata, prezentiravši ih na kreativan način. Prema tome, sva predstavljena jela mogu se naći u ovdašnjoj bogatoj ugostiteljskoj ponudi.
Naime, naš je otok sve više prepoznatljiv po domaćem maslinovom ulju, vrhunskoj žlahtini, pršutu, ovčjem siru, janjetini te brojnim drugim ribljim i mesnim jelima, kao i najfinijim slasticama. Gastronomska ponuda svakako je jedan od aduta krčkog gostoprimstva i turizma, a kulinarski specijaliteti dijelom su narodnih običaja, proslava i okupljanja, pa kuharica predstavlja izvrsnu promociju tradicionalne otočne gastronomije predstavljene na suvremen način.
Knjiga broji 112 stranica, a sadrži, kao što je prethodno rečeno, 50 recepata i isto toliko fotografija svakog od predstavljenih jela. Također, prevedena je na engleski, njemački i talijanski jezik te može poslužiti kao originalan poklon ili suvenir gostima iz domovine, ali i onima iz inozemstva.
U osmišljavanju jela sudjelovali su: chef Nenad Posavec (Cicibela), chef Ivan Kraljić (Restoran Nada), chef Dino Knežević (Gospoja), chef Milan Nenadić (Beleca), chef Dražen Lesica (Rivica), chef Tihomir Mihelčić (Marina Punat d.o.o.), chefovi Josip Rušin i Karlo Depikolozvane (Pud Brest), chef Nazif Krajišnik (Hotel Malin), chefovi Alma Mejremić i Tomislav Japundžić (Konoba Luce), chef Mirjana Zec (Konoba Ribice), Mirjenko Mrakovčić (OPG Magriž), Hoteli Krk, Hotel Njivice, Udruga maslinara otoka Krka Drobnica i Vinarija Gospoja.
Izdavanje ove knjige sponzorirali su: Hotel Malin (Malinska), Hoteli Njivice (Njivice), Marina Punat (Punat), Heritage Hotel Forza (Baška), Hoteli Punat (Punat), Hotel Tamaris (Baška), Hotel Vinotel Gospoja (Vrbnik), Restoran Cicibela (Baška), Restoran Nada (Vrbnik), Restoran Rivica (Njivice), Restoran Kamp Slamni (Klimno), Restoran Trattoria Galvotok (Glavotok), Konoba Luce (Vrbnik), Konoba Nino (Malinska), Konoba Placa (Vrbnik), Konoba Pud Brest (Milohnići), Konoba Ribice (Punat), Konoba Kuća krčkog pršuta Žužić (Vrh), Hotel Maritim (Krk), Turistička zajednica Kvarnera, Erste & Steiermärkische banka i Valamar Rivijera.