Od iduće godine prijava i odjava turista isključivo putem aplikacije eVisitor

S početkom iduće godine svi privatni iznajmljivači svoje će goste prijavljivati i odjavljivati isključivo putem online aplikacije Hrvatske turističke zajednice - eVisitor - čije uvođenje prati objava Pravilnika o načinu vođenja popisa turista te o obliku i sadržaju obrasca prijave turista turističkoj zajednici.

Riječ je o novom, besplatnom informatičkom sustavu u koji će se podaci unositi bez potrebe instaliranja posebnih programa, a za njegovo korištenje potrebno je imati računalo ili tablet te naravno Internet vezu. Međutim, za direktan rad u eVisitoru bit će nužni pristupni podaci - korisničko ime, lozinka i TAN tablica za registriranje u sustav - koje će privatni iznajmljivači tijekom mjeseca prosinca moći preuzeti u lokalnim turističkim zajednicama. Također, za prijavu gostiju koji dolaze izvan Europske unije bit će neophodna i posebna šifra MUP-a.
Prema tome, krajnji korisnici ovog informacijskog sustava moći će u svako doba samostalno prijaviti i odjaviti goste koji borave u njihovim objektima, što će rezultirati automatiziranim popisom (knjigom) gostiju na razini svakog pojedinog objekta, odnosno svakog pojedinog pružatelja usluge smještaja.
Temeljem izvršenih prijava i odjava gostiju te podataka o pojedinom smještajnom objektu eVisitor će automatski, uzimajući u obzir parametre koji se odnose na kategoriju turističkog mjesta, trajanje sezone i druge bitne elemente, generirati obračun boravišne pristojbe po pojedinom smještajnom objektu, odnosno pojedinom pružatelju usluga smještaja, te povezivati izvršene uplate sa zaduženjima i time izračunavati trenutnu obvezu. Na taj će se način omogućiti praćenje kretanja turista (u realnom vremenu) po jednom ili više kriterija kao što su duljina posjeta, lokacija, spol, dob, država ili mjesto prebivališta, što će sustavu turističkih zajednica omogućiti provođenje bolje marketinške politike, a javnosti pružiti recentne podatke o kretanju turista. 
Putem ovog jedinstvenog sustava tako će se međusobno povezati tristotinjak turističkih zajednica, oko 60.000 registriranih pružatelja usluga smještaja te pojedina tijela državne uprave, s time da će lokalne turističke zajednice imati uvid u sve prikupljene podatke o pružateljima usluga smještaja i njihovim smještajnim objektima, kao i kretanjima turista na svom području.
 
Detaljnije informacije o eVisitor sustavu dostupne su u sljedećim brošurama: