Odrađen prvi od dva proljetna Camino Krk Story vikenda

Turistička zajednica Grada Krka uz potporu Turističke zajednice općine Baška, a u suradnji s agencijom Anakin Adventures, i ove je godine nastavila s provođenjem projekta Camino Krk Story. Proljetno izdanje ove atraktivne manifestacije podijeljeno je u dva dvodnevna vikend programa koji uključuju stručno vođenje, organiziran prijevoz, okrjepu i upoznavanje otočnih kulturno-povijesnih znamenitosti, interpretacijskih centara i zbirki. Prvi vikend tako je odrađen 11. i 12. svibnja, s time da idući slijedi 25. i 26. svibnja.

Prvim vikendom bila je obuhvaćena sedma (posljednja) dionica Camina Krk kojom su obuhvaćeni: Baška, Punat, otočić Košljun, Kornić i Krk. Ovo hodočasničko putovanje krenulo je uzbudljivom trasom koja je sudionike povela od Baške do Punta. Prateći fragmente Bašćanske staze glagoljice, pristiglo se do jednog od najpoznatijih otočnih lokaliteta - Jurandvora koji čuva kompleks opatije sv. Lucije. Iz Jurinih dvora hodočašće je skrenulo u smjeru zapada, odnosno naselja Batomalj, iznad kojeg se nadvilo najveće biskupijsko Marijansko svetište, ali i jedno od najstarijih hrvatskih svetišta, uopće. Daljnji uspon prema jugozapadnoj visoravni obilježen je susretom s obnovljenim mrgarom Lipica, ali i goletnim putom prema Obzovi i Velom vrhu s kojeg se jasno vide Košljun i Kornić. Prvi je dan tako završen u Puntu gdje su se sudionici mogli pripremiti za nastavak pješačke avanture.

 

 

Drugi je dan obilježen posjetom otočiću Košljunu očuvanim kao posebni rezervat šumske vegetacije. Ondje se razgledao franjevački samostan s bogato opremljenom renesansnom crkvom Navještenja Blažene Djevice Marije. Dijelom samostanskog kompleksa, također, su: zbirke s bogatom etnografskom, arheološkom i sakralnom građom te knjižnica s više od 30.000 naslova. Na putu do posljednje postaje hodočašća, uslijedile su još dvije otočne znamenitosti: arheološki lokalitet na predjelu Kanajt i ostaci trolisne romaničke crkvice sv. Dunata. Završetak je označen povratkom na područje Grada Krka, a kao posljednja postaja određena je župna crkva sv. Jakova apostola u Korniću. Po povratku u grad Krk sudionici su obišli Interpretacijski centra maritimne baštine otoka Krka i obližnji Frankopanski kaštel.

Ako ste propustili prvi vikend, drugi dio manifestacije Camino Krk Story na rasporedu je već 25. i 26. svibnja!

 

 

Drugi vikend, 25. i 26. svibnja 2024.
 

Subota, 25. svibnja

Dionica: Krk - Brzac - Milohnići (23 km)

09.00

– okupljanje na Veloj placi u Krku

– hodočasničke putovnice preuzet će se u Turističko-informativnom centru

– vođena dionica: Krk - Brzac - Milohnići

– po dolasku u Milohniće slijedi okrjepa

18.00

– polazak autobusa iz Milohnića za grad Krk

 

Nedjelja, 26. svibnja

Dionica: Milohnić - Malinska (23 km)

09.00

– polazak autobusom iz grada Krka (autobusni kolodvor)

09.30

– vođena dionica: Milohnići - Malinska

– po dolasku u Malinsku slijedi slobodno vrijeme

18.00

– polazak autobusa iz Malinske (autobusni kolodvor) za grad Krk

 

Kotizacija: 40,00 eura po osobi/po vikendu

Prijava: www.anakin-adventures.com/camino-krk-story

Rok za prijavu: 20. svibnja 2024.

 

Napomena:

U tjednu prije polaska rezervacija mjesta neće biti moguća. Rok za otkazivanje i puni povrat kotizacije je minimalno pet dana prije početka ture - za prvi vikend rok je 29. travanj, a za drugi vikend 06. svibanj.

 

Dodatni troškovi:

(1) Prijevoz brodom na Košljun: 8,00 eura po osobi

(2) Ulaznica za muzej na Košljunu: 5,00 € po osobi

 

Važno:

(1) Svaki pojedinac na vlastitu odgovornost pristaje sudjelovati u pješačkom programu te prihvaća pridržavati se uputa i odluka vodiča koji ima pravo promijeniti itinerar ovisno o vremenskim uvjetima te fizičkoj spremi grupe.

(2) Program je predviđen za odrasle osobe, a sudionici starosne dobi od 16 - 18 godina mogu sudjelovati isključivo uz pismenu privolu roditelja ili skrbnika ispunjenu prije samog polaska.

 

Korisni savjeti:

(1) Odjeću prilagoditi godišnjem dobu.

(2) Odabrati čvrste i udobne cipele za duže pješačenje.

(3) Obavezno ponijeti zaštitu od sunca, kiše i vjetra: vjetrovku, pokrivalo za glavu (šešir ili kapu), sunčane naočale.

(4) Ponijeti najmanje 4l vode po dionici i nešto suhe hrane kao što su energetske pločice, čokoladice, suho voće ili slično.

(5) Ponijeti osobni identifikacijski dokument i zdravstvenu iskaznicu.

(6) Ponijeti mobitel, nož, mini set prve pomoći (flasteri), kartu (tiskanu ili preuzeti GPS datoteku sa stranice: www.caminokrk.com/karta).

(7) Važno je kretati se po stazama označenim Camino logom (plava podloga sa žutom strelicom), jer se na ruti nalaze i druge oznake.

(8) Vrata (zatoke ili lese) koja se nađu zatvorena potrebno je za sobom obvezno zatvoriti.

(9) U slučaju nesreće nazvati 112.