Otočni bestijarij Kristijana Linardića premijerno predstavljen otočnoj javnosti

U krčkoj Galeriji Decumanus, 23. ožujka 2017. godine, pred brojnim auditorijem, otvorena je prva izložba samozatajnog Kristijana Linardića, točnije kiparsko-ambijentalni postav Otočni bestijarij tako nazvan obzirom na temat izloženih skulptura inspiriranih otočnom faunom i njezinim prirodnim ambijentom.
O izloženom su, pored autora, zajednički kazivali ravnateljica krčkog Centra za kulturu Maja Parentić, a potom i Igor Gržetić, s time da su njihovi kraći osvrti bili dopunjeni zanimljivim poetskim perspektivama na temu obrađenu postavom. 
Drago mi je vidjeti vas u ovolikom broju, uvodi Parentić, jer ovo je idealna prilika da se upozna rad Kristijana Linardića, mladog otočana koji je već godinama posvećen svojoj neobičnoj kiparskoj misiji - oblikovanju pravog otočnog bestijarija, kojem je, unatoč specifičnoj kiparskoj tehnici, uspio udahnuti život tako da ovdje izloženi (životinjski) likovi djeluju kao da su u svome prirodnom ambijentu, a ne tek izloženi u galerijskom interijeru. Zanimljivo je u ovome kontekstu, ističe Parentić, dotaknuti se i autorove biografije koja nam otkriva vrelo njegove inspiracije. Jer Kristijan je po zanimanju ribar koji već više od dvadeset godina živi od mora. U mnogim neprospavanim noćima, u satima iščekivanja, u njemu su se, kako nam priznaje, rađale slike žuljevitih ruku, ribarskih mreža, galebova, bjeloglavih supova, brancina i škarpina, a neke od njih tražile su i materijalizaciju, tražile da im se udahne iskra života. I tako su nastale ove jedinstvene drvene skulpture, žive poput autorove svakodnevice. Nadam se, zaključuje Parentić, da ćete se moći prepustiti uživanju u ovome životinjskom panteonu te da će nas Kristijan i nadalje oduševljavati svojom kreativnošću, što znači da je za koju godinu ova galerija iznova njegova! 
Ono što Kristijanove radove na čijem se oblikovanju ponekad radi i više od godine dana čini posebno atraktivnim, dodaje Gržetić, posve je specifičan pristup mediju kiparstva. Naime, Kristijan svoje životopisne životinjske likove, posve u maniri jedne od landartističkih frakcija (i to one koja prirodu unosi u galerijske prostore), gradi od prirodnih materijala, uglavnom pomno biranih, a prema tome i posebno oblikovanih, komadića drva, koje pronalazi u prirodi. Na taj nas način, osim na neraskidivu povezanost prirode i umjetnosti, kao jedne od najprimordijalnijih čovjekovih praksi, potiče i na aktivno promišljanje o nužnosti zaštite okoliša. Jer upravo kreativci imaju snagu problematiku ekologije pretvoriti u izvrsnu platformu za mnoge umjetničke inicijative, čije su poruke uvijek posebno snažne, a poziv na angažman takav da pokreće i inspirira, zaključuje Gržetić.
Na samome kraju Kristajan se na podršci zahvalio svojoj obitelji, ali i profesoru Mati Vrankiću što je djelatnicima Centara za kulturu skrenuo pozornost na njegove kreativne potencijale koji su danas pretočeni u, po svemu sudeći, uspješnu izložbu. 
 
 
Izložba Otočni bestijarij svim zainteresiranim posjetiteljima na raspolaganju će biti sve do 06. travnja, a postav je moguće razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 ili uz prethodnu najavu organizatoru Centru za kulturu Grada Krka telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net.