Otvorenje izložbe Kahnweiler & Picasso Muzeja Kahnweilerhaus iz Rockenhausena

Otvorenje gostujuće izložbe Muzeja Kahnweilerhaus iz Rockenhausena (Njemačka), pod nazivom Kahnweiler & Picasso, održat će se u subotu, 08. travnja 2017. godine, u Galeriji Decumanus, s početkom u 20.30 sati. Autorica izložbe je Luise Busch, kustosica tamošnjeg muzeja, dok organizaciju potpisuje krčki Centar za kulturu.
Ovaj program predstavlja nastavak međunarodne kulturne suradnje na relaciji Krk - Rockenhausen koja je 2015. godine započela gostovanjem Krčana u Muzeju Kahnweilerhaus, i to izložbom Miau, miau - što sam ja radila u Prvom svjetskom ratu, a kojom je Centar za kulturu dao svoj prilog obilježavanju stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata. Ovim gostovanjem otočnoj će se javnosti predstaviti djelovanje Daniela-Henryja Kahnweilera (Mannheim, 25. lipnja 1884. - Pariz, 12. siječnja 1979.), poznatog povjesničara umjetnosti, teoretičara, kolekcionara, pokrovitelja i trgovca umjetninama, koji je dao značajan doprinos prepoznavanju, a u konačnici i definiranju, stilskih pravaca moderne, osobito kubizma, što mu je priskrbilo prijateljstvo s Pablom Picassom i Georgesom Braqueom, ali i vrijednu kolekciju koju osim njihovih djela čine i ona Keesa van Dongena, André Deraina, Fernanda Légera, Juana Grisa ili Mauricea de Vlaminca. Fokus krčke izložbe stoga će biti usmjeren upravo na prijateljstvo Kahnweilera i Picassa, o čemu će pored plakata za Picassove izložbe priređene u poznatoj pariškoj Galeriji Louise Leiris što ju je zajedno s Louise Leiris dugo vodio upravo Kahnweiler, (po)svjedočiti i originalna Picassova litografija, inače Kahnweilerov portret. Uz bogatu fotografsku dokumentaciju i prezentirane biografske prikaze, kako Kahnweilera, tako i Picassa, izložbom će biti obuhvaćeni i slikarski radovi iz fundusa Zaklade Daniel-Henry Kahnweiler iz Rockenhausena koja već desetljećima ima istu misiju, i to putem godišnjih natječaja otkrivati mlade likovne talente, te otkupom njihovih djela utjecati na vitalnost tamošnje suvremene umjetničke scene. Pored tri rada kojima će se predstaviti aktivnost spomenute Zaklade, osobitu pozornost sigurno će privući veliko ulje na platnu danas znanog njemačkog slikara Dietmara Grossa pod nazivom Hommage à Kahnweiler koji specifičnim rukopisom donosi istinu o Kahnweileru, ističući njegov značaj u otkrivanju i definiranju kubizma kao jednog od najprepoznatljivijih stilskih pravaca. Pored monumentalnog rada Dietmara Grossa, izložba će obuhvatiti i slike dvojice neo-ekspresionista Hermanna Theophila Junkera (Die weiße Fürstin) i Christiana Krucka (Toledo). Iz svega navedenog jasno je kako će sadržajem izložbe Kahnweiler & Picasso biti predstavljena tri zanimljiva segmenta: Kahnweilerov život i njegova povezanost s Rockenhausenom, zatim Kahnweilerovo prijateljstvo s Picassom te naposljetku djelovanje Zaklade Daniel-Henry Kahnweiler. 
 
 
Izložba Kahnweiler & Picasso, koju prati materijalima bogat dvojezični katalog, ostaje otvorena sve do 30. travnja, a postav je moguće razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 12.00 te od 18.00 do 20.00 sati, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru Centru za kulturu Grada Krka telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net.