Otvorenje izložbene retrospektive u završnici 20. Male staroslavenske akademije

U Galeriji Decumanus, 27. listopada 2017. godine, u povodu 20. jubileja Male staroslavenske akademije Dr. Antun Mahnić, otvorena je prigodna izložbena retrospektiva dosadašnjih saziva, a čiju je organizaciju svih tih godina predano vodila Osnovna škola Fran Krsto Frankopan.
O tradiciji ovog hvalevrijednog edukativnog programa, pred okupljenim sedmašima i njihovim mentorima, redom su kazivali Maja Parentić, ravnateljica krčkog Centra za kulturu, Serđo Samblić, ravnatelj Osnovne škole Fran Krsto Frankopan, Ana Kirinčić i Tvrtko Božić, utemeljiteljica i aktualni voditelj Akademije te Alma Dujmović, voditeljica likovne radionice, ujedno i autorica postava. I dok je Ana Kirinčić okupljene podsjetila na aktivnosti koje su prethodile samom činu utemeljenja s posebnim naglaskom na ulogu koju je pritom odigrao akademik Branko Fučić, Alma Dujmović predstavila je koncept postava i izložene predmete, dotičući se tako fotografske i video dokumentacije, dosad arhiviranih likovnih i literarnih radova, pa sve do novinskih priloga kojima je praćen rad Akademije.
No otvorenje ove izložbe, koja se može razgledati sve do 10. studenog, svakim radnim danom od 10.00 do 12.00 te od 16.00 do 18.00, kao i subotom od 10.00 do 12.00 sati, tek je jedan od sadržaja kojima je obilovalo ovogodišnje druženje. 
Naime, 20. izdanje Akademije krenulo je već 24. listopada, okupljanjem četrdesetak darovitih sedmaša s područja čitavog otoka, ali i Kastva, obzirom na sada već kontinuiranu suradnju s tamošnjom Osnovnom školom Milan Brozović.
Kao i prethodnih godina ciljevi i zadaće ovog jedinstvenog školskog projekta pronađeni su u pomnoj analizi i otkrivanju spoznaja o zavičajnoj povijesti i kulturnom nasljeđu otoka, kao dijelu nacionalne i europske baštine te razvijanju svijesti i odnosa učenika prema nacionalnom i kulturnom identitetu. Odgojna komponenta usko se vezivala uz onu obrazovnu usmjeravajući mlade istraživače prema plemenitim vrijednostima u odnosu na našu bogatu kulturnu i povijesnu baštinu. Aktivnost Akademije, koja se odvija pod motom Prošlost za budućnost, bila je još jednom usmjerena ka prenošenju novih spoznaja, i to putem serije kraćih predavanja, istraživačkog i individualnog rada, terenske nastave te rada u tematskim radionicama. 
Središnjom temom jubilarnog saziva odabran je upravo osvrt na život i djelo dr. Antuna Mahnića, istaknutog krčkog biskupa, glagoljaša, preporoditelja, humanista i izdavača, u čijem je javnom djelovanju pronađena inspiracija, ali i uporište za osnivanjem Male staroslavenske akademije. Osim darovitih sedmaša u njezinom radu svake godine sudjeluju i učitelji povijesti, hrvatskog jezika, likovne i glazbene kulture, vjeronauka i informatike čime ovaj program svojom interdisciplinarnošću u cijelosti ispunjava zahtjeve suvremenog načina poučavanja. Međutim, pored učitelja tu su i vanjski suradnici što se, kao gosti predavači, učenicima trude približiti nešto širu povijesnu i tematsku perspektivu. 
Rad Akademije, kao i dosad, bio je podijeljen na prijepodnevni dio tijekom kojeg se povijesnim šetnjama ulicama i trgovima grada Krka te obilaskom važnijih lokaliteta, upoznavala bogata kulturno-povijesna baština, dok su tijekom poslijepodneva, potaknuti netom stečenim spoznajama, učenici sudjelovali u povijesnoj (voditelji Tvrtko Božić i Željka Čačić), likovnoj (voditeljice Alma Dujmović i Andrea Staničić), kaligrafskoj (voditeljica Ema Jedrlinić), novinarsko-informatičkoj (voditeljice Iva Dujmović i Klaudija Topić Matković) glagoljaškoj (voditeljica Mirjana Žužić), glazbenoj (voditeljica Ana Jagić Aljić) i povijesno-dramskoj radionici (voditeljice Dina Valković i Maja Brajković), te radionici za umjetnost riječi (voditeljica  Antonia Martinčić). Jedan od dana bio je posvećen i intenzivnom terenskom istraživanju, a vodeći se odabranom temom, rad se ove godine odvijao u Pazinu. Raspoloženi krčki školarci u društvu svojih kastavskih kolega, dan su, vođeni Danielom Bogešićem, posvetili edukativnoj šetnji gradom, tijekom koje su pobliže upoznali neke od tamošnjih najznačajnijih kulturno-povijesnih i prirodnih znamenitosti poput franjevačkog samostana i njegove bogate biblioteke, srednjovjekovnog kaštela ili poznate Pazinske jame.
U završnici Akademije, nakon otvorenja izložbe, učenici su preuzeli vodstvo povijesnom šetnjom odabranim krčkim lokacijama, a međusobna interakcija, uz pitanja što su ih postavljali jedni drugima, rezultirala je sintezom povijesnih šetnji odrađenih prethodnih dana. Na Trgu Kamplin potom je provedena evaluacija ovogodišnjeg saziva uz vrednovanje postignuća učenika, dok su aktivnosti u radionicama bile fokusirane na pripremanje završne svečanosti tijekom koje su, uz prezentaciju novostečenih znanja, svim sudionicima podijeljene zahvalnice.
Svojim interdisciplinarnim pristupom, provođenjem različitih metoda poučavanja, terenskim istraživanjem, razvijanjem znanja, sposobnosti i vještina učenika ovaj četverodnevni školski projekt još je jednom ispunio prethodno zacrtane ciljeve, a njegovu vrijednost, već 2001. godine, prepoznao je i Ivo Rendić Miočević, predstavivši ga, kao primjer dobre nastavne prakse, u svome metodičkom priručniku.
U tih 20 godina trajanja Male staroslavenske akademije obrađene su mnoge teme iz zavičajne povijesti, a u projekt su bili uključeni ne samo učitelji iz svih otočnih škola, već i ugledni predavači različitih struka. Akademija je tako mnogima pružala mogućnost za stjecanje novih znanja i vještina, stvaranje i kreativno izražavanje, ali i za sklapanje prijateljstava i suradničkih odnosa. Stoga, neka sve to bude poticaj za daljnji nastavak ove vrijedne školske inicijative!