Otvorenje slikarske izložbe riječke autorice Dorije Valković

U organizaciji Udruge Kreativni Krk i Studentskog kulturnog centra Rijeka, a uz podršku Centra za kulturu Grada Krka, slikarska izložba pod nazivom Interpretacija rada u genre slikarstvu: rad kao proces, promjena i razvoj mlade riječke umjetnice Dorije Valković u krčkoj Galeriji Decumanus otvara se u petak, 22. rujna 2023. godine, s početkom u 19.00 sati. Na otvorenju će, kao posebni gosti nastupiti Grapevine Babies acoustic.

Interpretacija rada u genre slikarstvu: rad kao proces, promjena i razvoj serija je slikarskih radova velikih formata nastalih tehnikom ulja na platnu, u kojima se slikarstvo prepleće s instalacijom i scenografijom. Riječ je o djelima koja prikazuju radnike umetnute u scene svakidašnjeg rada, i to onog distanciranog od čisto fizički određenog posla, podrazumijevajući pritom prihvaćanje odgovornosti i mogućnost generiranja promjena u vlastitoj okolini - promjena za bolju budućnost. Dijelom postava bit će i zanimljiva slikarska instalacija Dvije Dorije koja prikazuje dvije figure same autorice odjevene u radnu odjeću, u trenutku rada, tj. slikanja slike koja se pred njima nalazi. Umjetnica ovdje namjerno donosi svoj autoportret kao podsjetnik da budućnost ovisi o njoj, njezinom zalaganju te preuzimanju odgovornosti i kontrole.

 

 

Doria Valković (Rijeka, 1996.) magistrirala je diplomski studij likovne pedagogije na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, 2022. godine. Slikarskim radom sudjelovala je u programu povodom otvorenja Rijeke - Europske prijestolnice kulture. Autorica je dvaju mozaika koji se nalazi u zgradi Filozofskog  fakulteta u Rijeci. Zajedno s Leom Labrović potpisuje dva murala u Klinici za pedijatriju KBC-a Rijeka. Asistirala je u izradi javnog mozaika Mehanizam na Riječkom lukobranu, autora Radovana Kunića. Volonterski je vodila likovne radionice u sklopu Matice umirovljenika te asistirala i vodila slikarske radionice u programu Sveučilišta za treću dob. Sudjelovala je u projektu Rusak (pun) kulture - umjetnost i kultura u vrtiću i školi te na slikarskoj koloniji posvećenoj Vladimiru Matiljeviću. Izlagala je na izložbama Pul Kaštela (Trsat), Kulturna baština kao zajednički nazivnik (FFRI), One su tu (Vinkovci) i Art Zagreb. Također, sudjelovala je u umjetničkoj rezidenciji u sklopu projekta Rise Of Woman, Sajmu studentskih radova (SKC) te u ilustriranju SKC kalendara za 2022. godinu.

Izložba Interpretacija rada u genre slikarstvu: rad kao proces, promjena i razvoj Dorije Valković na raspolaganju će biti sve do 04. listopada, i to svakim radnim danom od 10.00 do 12.00 te od 19.00 do 21.00 sat, odnosno uz prethodnu najavu Centru za kulturu Grada Krka telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net.