Područna škola Vrh - poprište rasprave Županijskog stručnog vijeća stručnih suradnika edukacijsko-rehabilitacijskog profila

Osnovna škola Fran Krsto Frankopan - Područna škola Vrh, 05. srpnja 2024. godine, bila je domaćin i mjesto održavanja Županijskog stručnog vijeća (ŽSV) stručnih suradnika edukacijsko-rehabilitacijskog profila Primorsko-goranske županije. Okupljene sudionike pritom je pozdravio ravnatelj Škole Serđo Samblić, zaželjevši im dobrodošlicu. Voditeljica ŽSV-a, socijalna pedagoginja Kristina Ribarić, potom se zahvalila na iskazanoj dobrodošlici i najavila sadržaj dnevnog reda.

Tijekom trajanja Vijeća stručne suradnice - logopedinja Višnja Žeks Kosić i edukacijska rehabilitatorica Karla Manzoni Brozić predstavile su se temom Stručne suradnice na kotačima i važnost suradnje s učiteljima (iskustva učitelja Osnovne škole Fran Krsto Frankopan u radu s učenicima s teškoćama u razvoju). Svojim izlaganjem i prezentacijom ukazale su na svakodnevne izazove i specifičnost rada krčke ustanove koja u svom sastavu ima pet škola: Matičnu školu Krk te područne škole Vrh, Punat, Baška i Vrbnik. Okupljenima su prenijele svoje iskustvo o tome kako je raditi u više škola te koje su prednosti i mane takvog rada. Iz svog iskustva, naglasile su i važnost suradnje učitelja i stručnih suradnika ER profila s obzirom na kontinuirani rast učenika s teškoćama u razvoju. Učiteljima koji u svojim razredima imaju sve veći broj učenika s govorno-jezičnim teškoćama i specifičnim teškoćama u učenju (disleksija, disgrafija, diskalkulija) uvelike olakšava pravovremena suradnja i informiranost o teškoćama učenika što u konačnici pridonosi kvalitetnoj izvedbi odgojno-obrazovnog procesa.

Stručne suradnice Osnovne škole Omišalj - Područne škole Dobrinj, pedagoginja Petra Tabulov- Strelov i logopedinja Anita Čonka-Vilić, s temom Školski anđeli - učenici volonteri u funkciji prevencije, primjer dobre prakse, kazivale su o školskom projektu kojim okupljuju učenike i potiču ih na volontiranje i pomaganje drugim učenicima. Voditeljica ŽSV-a Kristina Ribarić i socijalna pedagoginja Stela Bakarčić naposljetku su skup informirale o prijedlogu Protokola o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima. Predah od predavanja i priliku za okrijepu domaćini su priredili u okruženju Mediteranskog vrta, u eksterijeru Područne škole Vrh.