Posjetite dokumentarnu izložbu MI.14 - nagrade & događanja

U Galeriji Decumanus, 15. studenog 2014. godine, otvorena je dokumentarna izložba MI.14 - nagrade & događanja kojoj je zadaća da psjetiteljima, možda ponajviše djelatnicima u turizmu, pomogne u cjelovitijem sagledavanju i promišljanju rezultata netom završene sezone koji predstavljaju najbolju motivaciju za pripremu nadolazećeg turističkog ciklusa.

Riječ je o inicijativi Turističke zajednice Grada Krka, s u nazivu, prigodno, kodiranom osobnom zamjenicom prvog lica množine, kojom se već četvrtu godinu za redom na neuobičajen način prezentiraju najznačajnije gradske manifestacije, na posljednjem natječaju izabrani suveniri, ali i nagrade koje su Krk i Krčani zaslužili u proteklom jednogodišnjem periodu.
Ovogodišnji postav, kroz izloženi ciklus fotografija velikog formata što ih potpisuju Josip Grđan i Igor Gržetić, posjetiteljima omogućuje uživanje u probranim motivima koji su zabilježeni na najvećim gradskim manifestacijama poput jubilarnog 490. Krčkog sajma koji je iznova na nekoliko pozornica ponudio svakome ponešto, od gastro i glazbeno-zabavnih sadržaja, preko atraktivnih kostimiranih putovanja u antičku, srednjovjekovnu i renesansnu prošlost, pa sve do trećeg izdanja natjecanja u rezanju pršuta. Ljetne priredbe, još su jednom oduševile bogatim dramskim i glazbenim programom u koji je ove godine uveo svečani koncert priređen u povodu stogodišnjice početka Prvog svjetska rata. Inzistiranje na etno motivima, predstavlja još jedan značajan motiv te dugovječne manifestacije, i to kao svojevrsni nastavak 60. Festivala folklora otoka Krka kojem je grad Krk ove godine pružio domaćinstvo. Riječ je o dvodnevnoj smotri koja tradicionalno okuplja sva otočna folklorna udruženja čiji su članovi ustrajni u jednom - od zaborava sačuvati naše bogato folklorno nasljeđe, točnije svirku sopela, pučko pjevanje i ples te specifičnu kulturu odjevanja.
Osim prethodno izdvojenih manifestacija koje su u najvećoj mjeri, svojim sadržajem, tradicijom, kvalitetom i/ili popularnošću, obilježile godinu, valja izdvojiti i sportsko-rekreativne programe, vezane uglavnom uz period pred i posezone, poput Krčke biciklističke avanture ili biciklijade Bodul bike, ustrajne u sve intenzivnijoj popularizaciji biciklizma i otočkih biciklističkih staza. Jednako su vrijedne i gastro manifestacije, osobito Dani smokava koji uz nužnu edukaciju o smokvarstvu pažnju skreću i na bogatstvo domaćih suvenira uporabne vrijednosti temeljenih na donedavno gotovo zaboravljenom, ali delikatesnom, plodu smokve. Foto-dokumentacija prati i ostala događanja, od Krčkog karnevala, preko koncertnog dijela Prvomajskog inkubatora, eko-nastojanja u okviru Scuba festa i izložbe na otvorenom iz ciklusa Prijatelj mora ove godine posvećene hrvatskoj fotografskoj baštini šezdesetih godina prošlog stoljeća, pa sve do Krčkih jedara ili Štorije o galiji Cristo Ressussitato tijekom koje se, u čast proslave 443. godišnjice Lepantske bitke, revidira naše bogato pomorsko nasljeđe.  
U dijelu rezerviranom za prezentaciju ovogodišnjih gradskih priznanja svoje zasluženo mjesto ondje je pronašla nagrada dodijeljena Centru za kulturu Grada Krka, i to za izložbeni projekt Krk - otok vila što su ga krčki kulturnjaci realizirali u suradnji s nagrađivanom zagrebačkom fotografkinjom Ivom Lulić, a koji je prema mišljenju predstavnika nacionalne Mreže za razvoj i kreativnost proglašen ovogodišnjim najkreativnijim i najinovativnijim nacionalnim projektom u kulturi i umjetnosti. Na Danima hrvatskog turizma, čiju su organizaciju ove godine supotpisali Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo turizma Republike Hrvatske i Hrvatska turistička zajednica, u akciji Turistički cvijet - kvaliteta za hrvatsku, Kampu Krk dodijeljeno je prvo mjesto u kategoriji najboljeg srednjeg kampa na Jadranu, a Valamar Koralj Romantic Hotelu drugo mjesto u kategoriji najboljeg hotela na Jadranu s 3*. U akciji Naj kamp Adria, koju četvrti put za redom inicira slovenski kamping portal avtokampi.si, dodijeljene su nagrade najboljim hrvatskim i slovenskim kampovima, a među njima kampovima Ježevac i Bor. Ne smijemo ovdje zaboraviti ni činjenicu kako je Kamp Krk ove godine primljen u elitno udruženje Leading Campings of Europe kojeg zasad čini tek 36 najboljih europskih kampova. Turističkoj zajednici otoka Krka na 21. Interstasu, međunarodnoj smotri turizma, filma i krajobraza, početkom studenog održanoj u Solinu, dodijeljena je prestižna međunarodna turistička nagrada Zlatni Interstas.
Uz značajne potencijale turističke ponude, treba izdvojiti i potencijale naših kreativaca koji su na tri dosad realizirana natječaja za rješenje gradskog suvenira prijavljivali svoje maštovite rukotvorine, gastro proizvode i publikacije. Ovaj dio izložbe stoga predstavalja priliku da se upozna posljednje izabrana serija suvenira označenih markicom Dar iz Krka.
Postav ovog dokumetarno-izložbenog projekta dopunjen je prezentacijom jedne važne inicijative, ali i jednako tako vrijednog rukopisa. Naime, prvog dana kolovoza, čelnici Grada Krka i Grada Rockenhausena, potpisali su Sporazum o bratimljenju obvezavši ta dva grada na razmjenu iskustava u procesima izgradnje nove, ujedinjene Europe, posebice na području lokalne samouprave i regionalnog razvoja. Potpisavši spomenuti akt podcrtana je želja da se očvrsne prijateljska veza, s obvezom dogovaranja konkretnih programa međunarodne suradnje u dvogodišnjoj dinamici. Što se rukopisa tiče, njegova je autorica povijesničarka umjetnosti Višnja Slavica Gabout, koja se u prvoj monografiji posvećenoj jednom krčkom umjetniku, pozabavila životom i djelom slikara Mihovila Depopea.
Izložba također donosi nedavno objavljen promidžbeni film Turističke zajednice otoka Krka kojeg potpisuje Bernardin Modrić, ali i novi višejezični virtualni vodič gradom Krkom dostupan u formi interaktivne aplikacije Putevima grada povijesti i kulture.
Izložbeni projekt MI.14 - nagrade & događanja, čiju organizaciju zajednički potpisuju Grad Krk, Turistička zajednica Grada Krka i Centar za kulturu Grada Krka, svi zainteresirani mogu, do 28. studenog, razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati ili uz prethodnu najavu organizatoru telefonom na 051 221 414 ili mailom na tz@tz-krk.hr.