Predstavljeni turistički rezultati Kvarnera tijekom prvih osam mjeseci

Jučer, 10. rujna 2020. godine, u sjedištu Primorsko-goranske županije, župan i predsjednik Turističke zajednice Kvarnera Zlatko Komadina i njezina direktorica Irena Peršić-Živadinov, odžali su konferenciju za novinare tijekom koje su predstavljeni rezultati turističke sezone ostvareni na Kvarneru tijekom prvih osam mjeseci, s naglaskom na ostvarenje u kolovozu.

– Nadam se da je ovo prva i posljednja sezona u ovakvim okolnostima, kazao je Zlatko Komadina otvarajući konferenciju, međutim s rezultatima ipak možemo biti zadovoljni jer je zasad ostvareno 40 posto noćenja manje nego lani, što je dvostruko više od očekivanog u vrijeme lockdowna. Naime, dosad smo zabilježili 1,3 milijuna dolazaka i gotovo 10 milijuna noćenja, a s obzirom na situaciju to zaista nisu loši rezultati. Čak je i rujan dobro započeo, no da kao država nismo ušli u crvenu zonu, vjerujem da bismo imali i solidnu posezonu, naveo je Komadina. Zadovoljni smo da nije bilo problema u smislu epidemiološke situacije s turistima, međutim da je u Hrvatskoj bilo više odgovornijeg ponašanja sigurno bi turisti i nadalje dolazili u značajnijem broju. Kvarner kao i njegovo zaleđe, Gorski kotar, Učka, vinodolski kraj i naši otoci imaju izvrsnu turističku perspektivu, a naša ulaganja u kulturnu i prirodu baštinu, sportske, rekreativne i ostale sadržaje daju rezultate jer turistima u konačnici pružamo motive dolaska u ovu regiju, zaključio je Komadina. 

– Strategija i kvaliteta ponude Kvarnera i tijekom ovih izazovnih vremena donijeli su zavidne rezultate, tako je u kolovozu ostvareno 4 milijuna noćenja, odnosno čak 66 posto u odnosu na 2019., a od početka godine 60 posto, istakla je u nastavku konferencije Irena Peršić-Živadinov. S obzirom na spomenuto, Kvarner i nadalje drži drugo mjesto u Hrvatskoj po ukupno ostvarenom turističkom prometu, što predstavlja rezultat koji je nadmašio sva očekivanja i prognoze tako da možemo biti i više nego zadovoljni uzimajući u obzir nametnute i ograničavajuće okolnosti poslovanja u vrijeme globalne pandemije. Od trenutka stavljanja Hrvatske na crvene liste Italije, Austrije i Slovenije odmah se osjetio pad u dolascima i noćenjima gostiju iz tih zemalja. Međutim, zahvaljujući promotivnoj kampanji koju smo tijekom srpnja i kolovoza proveli u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj, s tih je tržišta zabilježen veći udio u broju noćenja. Inozemni gosti u prvih osam mjeseci, kazala je Peršić-Živadinov, ostvarili su čak 80 posto noćenja, što je - uzmemo li u obzir epidemiološku situaciju i mjere koje su, kako vidimo, podložne promjenama na gotovo dnevnoj razini - odličan rezultat! To potvrđuje da smo našim najvjernijim gostima iz susjednih zemalja i dalje ostali u vrhu destinacija koje odabiru za svoje godišnje odmore, bez obzira na zbivanja. Ono što je, također, bitno za dugoročno pozicioniranje Kvarnera kao kvalitetne destinacije jest i činjenica da su nas ove godine posjetili i neki novi gosti visoke platežne moći koji su obično svoje odmore provodili u dalekim svjetskim destinacijama, a koje su zbog pandemije ove godine zaobišli. To je bila izvrsna prilika da se Kvarner predstavi u najboljem svjetlu i pokaže kako i za takve turiste postoji atraktivna ponuda, visoke kvalitete. Njihova se prisutnost najviše osjetila u van-pansionskoj potrošnji. U strukturi smještaja, navela je Peršić-Živadinov, najbolje rezultate ostvarili su kapaciteti u obiteljskom smještaju i kampovima, a zatim u hotelima i nautičkom sektoru. Sve kvarnerske subregije u kolovozu prešle su broj od 50 posto ostvarenih noćenja u usporedbi s prošlom godinom. Međutim, najveći broj noćenja ostvaren je na otoku Krku - 1,6 milijuna, što je 70 posto u odnosu na prošlogodišnji rezultat, a slijedi ga Crikveničko-vinodolska rivijera s gotovo 800 tisuća noćenja i 68 posto prošlogodišnjeg ostvarenja te otok Rab s gotovo 550 tisuća noćenja i 70 prošlogodišnjeg ostvarenja. Jasno je da rujan i posezonu nastavlja određivati epidemiološka situacija u zemlji i regiji, stoga čitav turistički sektor u ovome trenutku pozorno prati događanja na tržištima nama najbližih emitivnih zemalja s nadom da će se bar dio sezone nastaviti i tijekom rujna koji je zasad na 50 posto prošlogodišnjih brojki, zaključila je Peršić-Živadinov.