Presjek likovnog stvaralaštva Mile Kumbatović u krčkoj Galeriji Decumanusu

Nakon višemjesečnih priprema, u povodu stote godišnjice rođenja i desete godišnjice smrti, u Galeriji Decumanus, 27. lipnja 2015. godine, otvorena je prva od dvije susljedne izložbe krčke autorice Mile Kumbatović (1915. - 2004.) pod nazivom Posvećenost zavičaju, dok će druga združiti radove iz ciklusa Život kamena, Svemirski krajolici, Industrijska skulptura i Poetika u staklu.

Riječ je o projektu krčkog Centra za kulturu, kojim se, nastavno na prošlogodišnju retrospektivu dosad rijetko izlaganih crteža Otona Glihe, otočanima, ali i svim ostalim posjetiteljima Galerije Decumanus, predstavlja malen, ali vrijedan segment opusa njegove supruge, rođene Omišljanke, koja je svoj čitav slikarski vijek ostala vjerna zavičajnom otoku Krku. Izložbu su uz kustosicu, dr. sc. Ivanku Reberski, inače autoricu monografije posvećene ovoj značajnoj otočanki, zajednički otvorili Darijo Vasilić, krčki gradonačelnik i Maja Parentić, ravnateljica krčkog Centra za kulturu, posebno se zahvalivši supružnicima Bašić u čijem je nasljeđu najveći dio umjetničke ostavštine Mile Kumbatović i bez čije bi susretljivosti i spremnosti na suradnju ovakav projekt bilo vrlo teško provesti u djelo.
Izričajem raznoliko, moćno razvedeno, jednom rječju impresivno djelo slikarice i kiparice Mile Kumbatović, uvodi Reberski, i u ovom najsažetije mogućem prikazu, svjedoči o izuzetno inventivnoj i samosvojnoj umjetničkoj osobnosti. Umjetnica je to velikih izražajnih raspona, kompleksnog slikarskog i kiparskog opusa čiju su stvaralačku energiju pokretali raznoliki aspekti interesa. Njen likovni razvoj, obilježen neprekidnim okušavanjima i preobrazbama, tekao je raznosmjernim pravcima ostvarivši autentične likovne cikluse raznorodnih tehnika i stilskih opcija. U kontekstu memorijalnog povoda - sto godina od rođenja i desete godišnjice smrti - presjek likovnog stvaralaštva Mile Kumbatović ovim postavom, krajnje sažetim i predstavljenim s dvije susljedne izložbe, obuhvatit će ključne segmente njezina kompleksnog likovnog stvaralaštva. Svojim temeljnim određenjem Mila Kumbatović, tumači Reberski, pripada malobrojnom nizu umjetnika korjenito posvećenih zavičajnom krajoliku. S tim ulogom duboke posvećenosti i cjeloživotne fascinacije prostorom otoka Krka i rodnog Omišlja dolično se odužila svome ishodištu. Rođenjem stečeni genius loci prigrlila je začudnom kreativnošću i duboko usadila u svoje stvaralaštvo. S njime se, poput disanja, posve prirodno do te mjere emotivno srodila, te se krajolik otoka Krka u njenom slikarstvu iskazuje kao najočiglednija tematska konstanta. Taj svoj dijelić svijeta - prirodnu i urbanu, makro i mikro elementarnost krčkog pejzaža, pretvorila je u nepresušno inspirativno vrelo plodne, visoko kultivirane likovne interpretacije. Drugo bitno obilježje njezine uzbudljive stvaralačke avanture, nastavlja Reberski, svodi se na preobrazbe motiva, na likovna okušavanja i traganja za novim svjetovima, neiskušanim tehnikama i izražajnim medijima, a tom kompleksnom segmentu posvećen je nastavak sažetog retrospektivnog prikaza njezina bogatog likovnog stvaralaštva, koje, kako će se pokazati, doista jest impresvno. Gledajući u cjelini, zaključuje Reberski, paradigmatska stilska i motivička amblematika, koju je Mila Kumbatović i u slikarstvu i u skulpturi inaugurirala u naš likovni prostor, nosi doista neosporni biljeg nikad prije viđene izvornosti.
Kruna ovog dvogodišnjeg projekta krčkog Centra za kulturu trebala bi biti zajednička izložba Otona Glihe i Mile Kumbatović - Otok jedne ljubavi - čije se postavljanje, u sklopu programa međunarodne kulturne suradnje Hrvatska (Krk) - Crna Gora (Kotor), naredne godine planira u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru.
Prvi dio krčke retrospektivne izložbe Mile Kumbatović ostaje otvoren do 16. srpnja, dok će se drugi moći razgledati između 18. srpnja i 05. kolovoza. Radovi će posjetiteljima na raspolaganju biti između ponedjeljka i subote, od 10.00 do 12.00 te od 19.00 do 22.00 sata, ili uz prethodnu najavu organizatoru Centru za kzlturu Grada Krka, telefonom na 051 220 041, odnosno mailom na kultura@gradkrk.net.