Prigodnim programom Krčani proslavili badnje jutro

Na inicijativu krčkog Centra za kulturu, na prostoru Vele place i obližnjoj Galeriji Decumanus, 23. i 24. prosinca 2013. godine, odvijalo se prvo izdanje blagdanskog programa sačinjenog od humanitarnih, izložbenih i koncertnih sadržaja, prigodno nazvanog Krčko badnje jutro.

Kao svojevrstan uvod u proslavu Badnjaka, 23. prosinca, u organizaciji Humanitarne udruge Andrijana Gržetić, održana je šesta po redu prodajna izložba autohtonih bodulskih kolača Slatki otok. I ove godine zavidnu količinu slastica darovale su brojne otočanke i otočani, a u akciji realiziranoj pod geslom - odaberi što želiš, plati koliko možeš, pomogni ako hoćeš - prikupljen iznos, točnije 7.482,75 kn, bit će kao i prethodnih godina namijenjen nastavku realizacije primarnog projekta ovog aktivnog krčkog udruženja, tj. stipendiranju osnovnoškolaca koji su ostali bez očeva.
Na sam Badnjak, 24. prosinca, s početkom u jutarnjim satima na prostoru Vele place održana je još jedna vrijedna humanitarna inicijativa. Riječ je o akciji Male ruke, veliko srce tijekom koje su predstavnice kolektiva Dječjeg vrtića Katarina Frankopan organizirale božićnu izložbu dječjih radova. Prodajom simpatičnih uradaka i rukotvorina, nastalih uglavnom recikliranjem, prikupljeno je ukupno 1.830,00 kn, a taj će iznos biti doniran Udruzi Andrijana Gržetić, i kao takav namijenjen školovanju mališana bez očeva.  
U vrijeme trajanja malenog božićnog sajma na glavnom gradskom trgu, u prepunoj Galeriji Decumanus otvorena je tradicionalna izložba Krčki slikari svome gradu. Okupljenim autorima i zaljubljenicima u likovnost tom su se prigodom, uz pjesmu riječkih Putokaza, obratili Maja Parentić, ravnateljica Centra za kulturu i Darijo Vasilić, krčki gradonačelnik. Nalazeći se ovom svečanom prigodom u Galeriji Decumanus želimo vam, kao uvjek do sada, pokloniti ovaj tradicionalni postav te pridonijeti stvaranju ugođaja koji će uljepšati badnje jutro, ostatak dana, a ponajviše noć, istakla je u svome pozdravnom govoru Maja Parentić. Čast mi je da uoči naljepšeg kršćanskog blagdana, koji zrači toplinom, imamo priliku okupiti se te Badnjak i badnje jutro proslaviti zajedno, naglasio je gradonačelnik Darijo Vasilić. Osobito zadovoljstvo čini mi druženje s krčkim slikarima koji gradu Krku  tradicionalno poklanjaju svoje radove za koje možemo reći da predstavljaju njihova ovogodišnja dostignuća i uspjehe, a njihovo zajedništvo na neki način ukazuje na to kako bi grad trebao zajedno živjeti i zajedno se razvijati. Baš zato krčki slikari zaslužuju jedno veliko hvala, zaključio je naposlijetku gradonačelnik. Na ovogodišnjoj izložbi, koja se može razgledati do 10. siječnja 2014. godine, svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati, svoje radove predstavljaju: Katarina Znaor, Alma Dujmović, Dagmar Franolić, Josip Linardić, Danilo Mrakovčić, Edit Jurina, Andrea Staničić, Igor Gržetić, Italo Samblich, Saša Lončerić, Jadranka Bottazzo, Mihovil Depope, Mario Udina, Tanja Pajalić i Miljenko Braut. 
Nakon što je razgledana izložba, na Veloj placi za sve je Krčane i njihove goste priređena badnja marenda te koncert riječkih Putokaza koji su okupljene, prigodnim domaćim i stranim napjevima, poveli na jedno sasvim posebno glazbeno putovanje!