Prigodnom ceremonijom, u gradu Krku otvorena 15. Međunarodna konferencije za kulturni turizam Europe

U Velikoj gradskoj vijećnici, 19. listopada 2022. godine, prigodnom ceremonijom otvoreno je jubilarno, 15. izdanje Međunarodne konferencije za kulturni turizam Europe (International Conference for Cultural Tourism in Europe) koja će se na različitim lokacijama diljem garda Krka odvijati sve do 22. listopada, s fokusom usmjerenim na temu Novi zamah europskog turizma s kulturnom baštinom i digitalizacijom (Relaunching European Tourism through Cultural Heritage and Digitalisation).

To se značajno događanje, prethodno priređeno u gradovima poput Londona, Atene, Barcelone ili Granade, organizira pod pokroviteljstvom Europske mreže kulturnog turizma (European Cultural Tourism Network - ECTN) uz mogućnost da tijekom višednevnog zasjedanja svi gradovi sudionici konferencije predstave svoje najrecentnije projekte, postignuća i nastojanja vezana uz sferu održivog kulturnog turizma. Prema tome, ta bi Konferencija, kao i članstvo u Europskoj mreži kulturnog turizma, svim učlanjenim gradovima, pa tako i Krku, trebala donijeti mnoge benefite vezane uz njegovu vidljivost na mapi prestižnih kulturnih destinacija, kao i mogućnost apliciranja na natječaje fondova u okviru programa kojima se (su)financira kulturni turizam.

 

 

Samo otvorenje moderirao je generalni tajnik (Secretary-General) Europske mreže kulturnog turizma Manos Vougioukas, a okupljenima su se pritom obratili: krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, predstavnica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci prof. Zrinka Zadel, dopredsjednik (Vice-President) Europskog društva arheologa (European Association of Archaeologists) prof. Hrvoje Potrebica i generalna direktorica (Managing Director) Europske udruge za interpretaciju baštine (European Association for Heritage Interpretation) Helena Vičič, dok je središnje izlaganje na temu Važnost kulturne baštine u novom zamahu održivog turizma (The importance of Cultural Heritage in Relaunching Sustainable Tourism) održao počasni član Europske mreže kulturnog turizma (ECTN Honorary member) i dopredsjednik (Vice-President) međunarodne asocijacije Europa Nostra Piet Jaspaert. Skup su, naposljetku, riječima dobrodošlice ispratile direktorica Turističke zajednice otoka Krka Majda Šale i direktorica Turističke zajednice Grada Krka Ivana Kovačić, a ceremonija je zaključena dojmljivim nastupom Ženske klape Vejanke.

– Dobrodošli na Međunarodnu konferenciju za kulturni turizam Europe kojoj je ove godine domaćin Grad Krk, istaknuo je na početku Vougioukas, i koja danas bilježi 15. godišnjicu kontinuiranog rada. Moram naglasiti kako mi je posebno drago što smo se, u ovoj prigodi, ipak uspjeli okupiti budući da je krčko izdanje Konferencije planirano za 2020. godinu moralo biti otkazano zbog općepoznatih okolnosti. Nastavno na krizu koju je u posljednje dvije godine uzrokovala upravo pandemija, glavna ovogodišnja tema je Novi zamah europskog turizma s kulturnom baštinom i digitalizacijom, a ne zaboravimo i kako je ova Konferencija jedino na godišnjoj razini organizirano događanje posvećeno održivom kulturnom turizmu u Europi. Ove smo godine odlučili izdvojiti pet podtema - Povezivanje muzeja i konkretnih baštinskih lokacija, Srednjovjekovno nasljeđe i arheologija, Digitalizacija - pametne turističke destinacije, Transnacionalni tematski turistički proizvodi i Europska godina mladih - o kojima će se raspravljati narednih dana, a organizirana će biti i svečanost tijekom koje će biti nagrađene najbolje destinacije održivog kulturnog turizma, i to zahvaljujući partnerstvu Europske mreže kulturnog turizma, međunarodne asocijacije Europa Nostra, Europske putničke komisije i Mreže europskih regija za konkurentan i održivi turizam, zaključio je Vougioukas.

 

 

– Poštovani sudionici 15. Međunarodne konferencije za kulturni turizam Europe, nastavio je Vasilić, izuzetna mi je čast kao gradonačelniku da je upravo naš grad odabran da bude domaćin ovog značajnog događanja, a zadovoljan sam i činjenicom kako će svi partneri Europske mreže kulturnog turizma i sudionici Konferencije - predstavnici europskih gradova - baš ovdje prezentirati svoje najrecentnije projekte, s namjerom da se njihove projektne ideje realiziraju te povežu kulturu i turizam na način koji će biti održivi, i kao takvi živjeti desetljećima. Dobrodošli na najveći i najnaseljeniji jadranski otok, dobrodošli u grad koji unutar svojih bedema, na istim trgovima i ulicama, živi već više od dvije tisuće godina. Prema tome, mi u Krku jako dobro znamo što je to sinergija kulture i turizma, i zašto je kulturni sadržaj pokretač velikog broja turističkih putovanja, zaključio je Vasilić.

Narednih dana uslijedit će tematske sesije na kojima će sudionici Konferencije, predstavnici brojnih institucija, ustanova i asocijacija te stručnjaci iz različitih područja, raspravljati o trendovima, praksama, metodama, konceptima i rezultatima pobjednih kulturno-turističkih projekata i inicijativa. Prve četiri sesije tako će biti podijeljene u sljedeće tematske cjeline: Projekt Impactour Horizon 2020 (Impactour Horizon 2020 Project), Povezivanje muzeja i konkretnih baštinskih lokacija (Cooperation between museums and heritage sites), Srednjovjekovno nasljeđe i arheologija (Medieval Heritage and Archaeology), Projekt SmartCulTour Horizon 2020 (SmartCulTour Horizon 2020 Project), Europska godina mladih (European Year of Youth), Projekt ReInHerit Horizon 2020 (ReInHerit Horizon 2020 Project), Digitalizacija - pametne turističke destinacije (Digitalisation - Smart Tourism Destinations) i Transnacionalni tematski turistički proizvodi (Transnational Thematic Tourism Products). U kontekstu svake od tih cjelina odradit će se nekolicina stručnih predavanja, rasprava i panela, među kojima će, osvrnemo li se na lokalne sadržaje, krčki arheolog Matija Makarun (Arheo Kvarner d.o.o.) predstaviti temu Urbanizam Krka - recentna arheološka otkrića (On the urbanism of Krk - recent archaeological findings), a direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov temu Kvarnersko maritimno nasljeđe (Kvarner Maritime Heritage). Tijekom završnih plenarnih sesija razmotrit će se dvije teme: Europska mreža kulturnog turizma - povezani projekti i inicijative (ECTN and related projects and initiatives) koju će moderirati potpredsjednica Europske mreže kulturnog turizma Simina Manea te Sinergije, zaključci i put prema naprijed za postpandemijski turistički zamah s kulturnom baštinom i digitalizacijom (Synergies, Conclusions and the Way Forward for the post-pandemic Relaunching of Tourism through Cultural Heritage and Digitalisation), a čije je moderiranje povjereno bivšem predsjedniku Europske mreža kulturnog turizma Raitisu Sijatsu.

Konferencija završava studijskim putovanjem njezinih sudionika u Rijeku, Europsku prijestolnicu kulture 2020./2021., gdje će posjeti Muzej Grada Rijeke i slikovitu Trsatsku gradinu.