Protagonisti Igre u dvoje ispraćeni uz dugo aplaudiranje

Kao posljednji dramski program ovogodišnjih, 62. Ljetnih priredbi, 20. kolovoza 2018. godine, na Sceni Zidine, pred solidno popunjenim auditorijem, odigrana je hvaljena predstava Igra u dvoje, kreirana u produkciji Glumačke družine Histrioni, a čiju režiju potpisuje Saša Broz, dok je adaptacija povjrena Dori Delbianco.

Igra u dvoje humorna  je drama Tita Strozzija, napisana 1956., u njegovoj posljednjoj, ujedno i najsnažnijoj književnoj fazi. To je djelo hommage autorovoj posvećenosti i dubokoj strasti prema kazalištu kojem je kao glumac, pisac, redatelj, prevoditelj i pedagog posvetio cijeli svoj život. Ta se glavna tema nagovještava već i kroz podnaslov u kojem Strozzi navodi da je riječ o komadu iz kazališnog života u tri čina. Ovdje je, dakle, fokus na strasti, odnosno, na strastvenoj ljubavi u svim njezinim dimenzijama. Još ako uz to zavirimo iza kulisa pa naiđemo na podatak da je ovu igru autor napisao za sebe i svoju životnu i scensku partnericu Elizu Gerner, asocijativna polja započinju se otvarati u beskonačnost.

U tekst ove drame tako je utkan vječni dvoboj žene i muškarca gdje je jedino pravilo da pravila nema, i gdje su dopuštena sva raspoloživa oružja. Bez obzira na to što je Igra u dvoje pisana za Nju i Njega, razotkriva nam mnoštvo likova, a koristeći se teatrom u teatru, ona koristi sav raspoloživi arsenal u postavljanju i razotkrivanju maski, u suprotstavljanju muškarca i žene, glumca i glumice, ili pak opsjene i zbilje. Upravo onda kada pomislimo da smo dokučili realitet, autor nam izvlači sigurno tlo pod nogama i odvodi nas u novi krug kazališnih varki. Taj hod po rubu tvori dramsku napetost u ovoj izvrsnoj metateatarskoj drami, uz rušenje četvrtog zida što nas dodatno zavlači u prostor intime između partnera na sceni te između glumaca i publike. Svi veliki tekstovi prkose prolaznosti i nadilaze okove vremenskih konvencija pa tako i Igra u dvoje. Ona i nadalje djeluje suvremeno, kao jučer napisana, te s lakoćom i zaraznim užitkom trenutno zavodi glumce koji u njoj igraju, ali i publiku koja je krčku izvedbu ispratila s dugim aplaudiranjem.

Konkretnije, predstava progovara o dvoje ljudi istih profesija, koji dijele postelju i pozornicu, a koji od prvog izlaska na scenu gledatelje zavaravaju o tome tko su u kojem trenutku: Sandro - pisac, redatelj i glumac; Il - njegova supruga, glumica i nevjerna bračna partnerica; ili samo Janko (Popović Volarić) i Dora (Fišter-Toš), dvoje glumaca srednjih godina koji ih danas tumače.

Nastavno na netom završen dramski program 62. Ljetnih priredbi, Centar za kulturu Grada Krka, od siječnja naredne godine, po četvrti put kreće u realizaciju projekta Vama glumimo! kojim će biti obuhvaćeni kazališni sadržaji za djecu i odrasle, a odvijat će se sve do travnja, i to trećeg petka i subote u mjesecu, s time da je petak rezerviran za gostovanja predstava namijenjenih odraslima, dok je subota posvećena djeci. Poprište tih događanja, kao i dosad, bit će osnovnoškolska sportska dvorana.