Razgledajte Promatrače Ivane Popović

Kao dio programa proslave Sv. Kvirina, zaštitnika grada Krka i Krčke biskupije u Galeriji Decumanus, 31. svibnja 2013. godine, otvorena je izložba, svojevrsni kiparski eksperiment - Promatrači, multimedijalne umjetnice i modne dizajnerice Ivane Popović.

Radi se o postavu gotovo osam tisuća malenih glava izrađenih od terakote, od kojih svaka bilježi drugačiju facijalnu ekspresiju, koje nakon što su odgledale pojedine programe Dubrovačkih ljetnih igara, a zatim nedavno i postav zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, kreću u novu promatračku avanturu u kojoj će im se pridružiti promatrači drugog soja - krčka publika. Izložbu su uz autoricu koja je predstavila koncept ove putujuće kiparske instalacije otvorili gradonačelnik Darijo Vasilić i Igor Gržetić.
Promatrači predstavljaju projekt započet 2011. godine kao neobičnu autoričinu igru s prikazom fenomena promatranja stvarnog događaja. Promatrač može biti anoniman, ali i vrlo individualiziran, može biti nezainteresirani voajer kao i angažirani ocjenjivač. Raspon promatračkog polja, kako ga autorica definira, zahvaća društvene fenomene kolektiviteta i zajedništva, ali jednako i polja otuđenja, individualne samoće. Ivana Promatrače smješta u stvarni, ali i simbolički okvir, a zamislila ih je kao mnogo ljudskih glava malog formata, kao anonimne portrete, ekspresionističko oblikovanih fizionomija što ih je odlučila voditi sa sobom kamo god krenula, tretirajući ih kao likove koji će biti neutralni svjedoci događaja i koji će ga trajno memorirati.
Međutim, igrom sudbine Promatrači postaju (nijemi) svjedoci autoričine krajnje osobne životne priče, obolijevanja od raka dojke, koju proživljava prošle godine. Do tada je Ivana modelirala nekoliko stotina portreta. Nakon operacije, u fazi oporavka, dnevno ih radi desetke i desetke, i tako kao usputnu reakciju na postoperativno stanje otkriva blagotvorno djelovanje kiparenja. Modeliranje Promatrača od tada dobiva još jednu značajnu ulogu: oni postaju Ivanina terapija u procesu oporavka. Kiparenje kao spoj fizičke aktivnost i kreativnog proces te osobnog zadovoljstva značajno su pripomogli da se Ivana brže oporavi. Kreativnost i fizička aktivnost tako postaju njezin alat za prevladavanje stanja u kojem se zatekla.
Izložba Promatrači, ostaje otvorena do 20. lipnja, a postav je moguće razgledati svakim danom (osim nedjelje) od 10.00 do 12.00 te od 18.00 do 19.00 do 21.00 sat.
 
Katalog izložbe [.pdf]