Ritina škola kao posljednji dramski program 58. Ljetnih priredbi

Kao posljednji dramski program ovogodišnjih Ljetnih priredbi, 18. kolovoza 2014. godine, pred punim auditorijem Frankopanskog kaštela odigrana je hvaljena komedija Ritina škola čiji je režiser Marko Torjanac, koji ujedno potpisuje prijevod i prilagodbu teksta te scenografiju. Pored Torjanca u predstavi glumi i Nataša Janjić Lokas.
Educating Rita, britanskog dramatičara Willyja Russella jedna je od najizvođenijih suvremenih komedija, a u produkciji zagrebačkog Teatra Planet Art adaptirana je za Hrvatsku. Time priča o znanju i obrazovanju postaje još bliža i aktualnija, na zanimljiv način progovarajući o tome što se događa kada u društvo, koje baš i ne cijeni znanje, uđe cura koja zaista želi znati; želi shvatit!
  

 
Inače Rita (Nataša Janjić Lokas) je pametna i britka frizerka koja osjeća kako joj u životu nešto nedostaje. Profesor Pravdan (Marko Torjanac) je toliko rezigniran da mu više ništa ne nedostaje. Ili je barem tako mislio dok nije postao predavačem na večernjem tečaju književnosti. Što je znanje, zašto je ono uopće potrebno, čemu ono služi i što njime dobivamo, tek su neka od pitanja s kojima se dvojac susreo, svaki sa svoje strane katedre, i to tijekom dinamičnih seansi što polako postaju sve samo ne obične, kao i njihov odnos. U ovoj razigranoj komediji punoj inteligentnog humora dvoje se protagonista tako suočavaju i s vlastitim odlukama, pitanjima i problemima, a neke od lekcija iz Ritine škole gledatelje su zasigurno potaknule na razmišljanje i vlastitu introspekciju.

Po Russellovom predlošku, 1983. Lewis Gilbert snimio je hvaljenu i nagrađivanu komičnu dramu u kojoj su glavne role odigrali Michael Chaine i Julie Walters.