Scena Zidine bila je poprište najizvođenije kazališne ljubavne priče na svijetu - melodrame Ljubavna pisma, postavljene u Kazalištu Planet Art

Pretposljednji nastavak kazališnog programa 67. Ljetnih priredbi publici je donio hvaljenu dramu Ljubavna pisma nastalu u produkciji Kazališta Planet Art, a koja je na Sceni Zidine odigrana 14. kolovoza 2023. godine.

Andrew i Melissa prijatelji su iz djetinjstva čije dopisivanje započinje slanjem poruka za vrijeme nastave u osnovnoj školi što se nastavlja cjeloživotnim razmjenjivanjem pisama. I dok njihovi životi idu različitim smjerovima kroz pisma progovaraju o svojim nadama, željama, snovima, pobjedama i porazima. U međuvremenu Andrew postaje uspješan odvjetnik i političar, dok se Melissa okreće umjetnosti i porocima. A kamo ih je odveo slučajan susret nakon mnogo godina, doznali su i krčki poklonici dramske umjetnosti…

 

 

Melodrama Ljubavna pisma, plodnog američkog dramatičara A. R. Gurneya, najizvođenija je kazališna ljubavna priča na svijetu. Tekst je premijerno izveden 1988. godine na Broadwayu te je iste godine nominiran za Pulitzerovu nagradu za dramu. Otad je izveden nebrojeno puta, a u glavnim ulogama okušala su se velika glumačka imena poput Elizabeth Taylor, James Earl Jonesa, Kathleen Turner, Williama Hurta, Mela Gibsona, Gerard Depardieua, Anouk Aimee, Sissy Spacek, Sigourney Weaver, Sally Field, i drugih. U Hrvatskoj ovaj je tekst praizveden prije dvadeset godina u Teatru u gostima, a uz Anu Karić u ulozi Melisse, u ulozi Andyja nastupali su Relja Bašić, Boris Buzančić i Boris Miholjević. U najnovijoj produkciji Kazališta Planet Art snažnim glumačkim postavama ovog kazališnog klasika pridružili su se Slavica Knežević i Marko Torjanac koji predstavu potpisuju i kao redatelji te autori dramaturške prilagodbe. Ljubavna pisma svojom su toplinom publici sigurno izmamila i suzu i osmjeh, ali i poneko sjećanje na velike skrivene ljubavi koje svatko od nas nosi u sebi.

Dodajmo i to kako neovisno Kazalište Planet Art, koje djeluje pod motom kazalište koje se pita, na scenu postavlja suvremene dramske, često problemske tekstove, koji govore o temama koje nas se tiču i s kojima se gledatelji i sami susreću u svojim životima na osobnoj i/ili društvenoj razini. Postavljajući takva kompleksna životna i filozofska pitanja Planet Art, kroz kvalitetan dramski tekst i vrhunske glumačke postave, gledatelja poziva na promišljanje i dijalog te nastoji ponuditi refleksivan uvid u teme koje obrađuje kao i poneku spoznaju.

Već ovog tjedna, 16. kolovoza, kazališni dio festivala nastavlja se posljednjim ovogodišnjim programom namijenjenim najmlađim poklonicima kazališta, odnosno dvjema izvedbama predstave Bajka o svjetioniku (prvom u 19.00, i drugom u 20.30 sati) čiju produkciju potpisuje Teatar Mjesec, dok je početak sljedećeg tjedna, 21. kolovoza, rezerviran za urnebesni stand up Jana Kerekeša pod nazivom Dobra večer, došao sam po vašu kćer, kreiran u produkciji popularnog Kerekesh teatra.

 

 

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.

Ulaznice za programe ovogodišnjih Ljetnih priredbi kupuju se na prodajnom mjestu u Galeriji Decumanus, Josipa Jurja Strossmayera 2 (stari grad), unutar njezinog redovnog radnog vremena, od ponedjeljka do subote, između 10.00 i 12.00 te 19.00 i 22.00 sata. U suprotnom, ulaznice se mogu rezervirati telefonom na 051 220 041.