Španjolska sopranistica Núria Rial i ansambl Les Cornets Noirs pažnju publike zadobili sakralnom glazbom 16. i 17. stoljeća

U sklopu glazbenog programa 67. Ljetnih priredbi, 06. kolovoza 2023. godine, pred u cijelosti ispunjenim auditorijem Krčke katedrale, koncert su održali proslavljena španjolska sopranistica Núria Rial i ansambl Les Cornets Noirs u kojem sviraju: Gebhard David (cornetto), Frithjof Smith (cornetto), Patrick Sepec (violončelo), Magnus Andersson (teorba) i Johannes Strobl (orgulje).

U interijeru jedne od najvelebnijih otočnih crkava, oni su, na oduševljenje okupljenih poklonika ozbiljne glazbe, uči svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije, izveli sakralni program (posvećen upravo Bogorodici) s djelima: Alessandra Grandija, Ignatija Donatija, Giuseppea Scaranija, Domenica Gabriellija, Francesca Uspera, Giovannija P. Palestrine, Giovannija Kapsbergera, Darija Castella, Francesce Caccini, Girolama Frescobaldija, Benedetta Rea i Maurizija Cazzatija, koja su obilježila glazbenu scenu 16. i 17. stoljeća. O tome koliko se publiku dojmio nastup glazbenika koji su za potrebe krčkog koncerta doputovali iz različitih dijelova Europske unije, svjedočile su salve glasnog aplaudiranja što su izvođače, naposljetku, natjerale da izađu na bis, i još jednom oduševe!

O izvedbi Núrije Rial napisano je: Malo je takvih umjetnica, tako skromnih manira, a tako carskih sposobnosti, talenta i vještina kakva je Núria Rial… Njezin legato i način na koji veže jedan ton za drugim nekim tajnim, zlatnim nitima, u bestežinskoj impostaciji glasa, dobiva sasvim drugu dimenziju - onu čulnu i onu duhovnu.

 

 

Hvaljena zbog vokalne čistoće i sjaja, prirodnog i emotivnog izričaja, kao i elegancije fraziranja, Núria Rial posljednjih je godina jedan od najcjenjenijih glasova na baroknoj i klasičnoj sceni. Njezina aktivnost uglavnom je usmjerena na koncerte i snimanja, a dosad je snimila više od trideset albuma. Od 2009. godine ima ekskluzivni ugovor s diskografskom kućom Sony Classical. Njezini široki umjetnički interesi uključuju i glazbu romantizma, glazbu 20. i 21. stoljeća, fuziju različitih stilova poput jazza i flamenca, dijalog s drugim disciplinama te Lied i operu. Surađivala je s dirigentima kao što su René Jacobs i Iván Fischer te kazališnim redateljima poput Petera Sellarsa na pozornicama među kojima su La Monnaie, berlinska Državna opera, Théâtre des Champs Elysées, ženevski Grand Théâtre, Teatro Carlo Felice u Genovi i madridski Teatro Real. Usavršavala se u Baselu kod Kurta Widmara, a redovito nastupa na najprestižnijim europskim koncertnim pozornicama i festivalima, među kojima su Salzburški festival, Festival u Luzernu i Bachov festival u Leipzigu, surađujući s dirigentima poput Antoninija, Bonizzonija, Capuana, Cummingsa, Currentzisa, Equilbeya, Fischera, Goodwina, Hengelbrocka, Jacobsa, Leonhardta, Marrinera, Minkowskog i Pinnocka. U njezinoj opsežnoj diskografiji nalaze se i albumi u izdanju diskografske kuće Harmonia Mundi France te koncertne snimke za Canal Mezzo i Arte TV. Za izdanje Händelovih Njemačkih arija koje je snimila s Michaelom Omanom i ansamblom Austrian Baroque Company, 2010. godine, osvojila je nagradu Orphée d'Or. Višestruka je dobitnica nagrade Echo Klassik (sada Opus Klassik) u različitim kategorijama, primjerice za najboljeg mladog umjetnika, 2009., i najbolji operni album, 2012. godine. Godine 2020. osvojila je nagradu Opus Klassik za Najboljeg solista u opernoj kategoriji za album Muera Cupido koji je snimila s Fahmijem Alqhaijem i ansamblom Accademia del Piacere.

 

 

Posljednjih godina instrumentalni ansambl Les Cornets Noirs, specijaliziran za talijansku i njemačku ranobaroknu glazbu, stekao je međunarodni ugled. Osnovali su ga, 1997. godine, Frithjof Smith i Gebhard David, a njegov primarni interes leži u solističkoj i ansamblističkoj literaturi za cornetto koji se najčešće svirao od sredine 16. do kasnog 17. stoljeća, i to sjeverno i južno od Alpa. Ansambl Les Cornets Noirs nagrađen je na Festivalu Van Vlaanderen Brugge, 2000. godine. Otad bilježi nastupe na raznim festivalima u Švicarskoj, Austriji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Luksemburgu, Francuskoj, Italiji, Portugalu, Češkoj, Poljskoj i Litvi, i to s vlastitim programima, u suradnji s renomiranim solistima (Núria Rial, Miriam Feuersinger, Wolf Matthias Friedrich) ili vokalnim skupinama koje izvode djela velikih ranobaroknih skladatelja poput Giovannija Gabrielija, Heinricha Schütza, Claudija Monteverdija, Georga Muffata, Heinricha Ignaza Franza Bibera i njihovih suvremenika. Les Cornets Noirs dosad je izdao albume: O dilectissime Jesu, Echo & Risposta, Treasures from Uppsala, Polychoral Splendour, Paradisi gloria i Missa in labore requies Georga Muffata.

Sljedeće poglavlje glazbenog programa ovogodišnjih Ljetnih priredbi na redu je već 11. kolovoza kada će, s početkom u 21.30 sati, na Sceni Zidine, uslijediti još jedna glazbena poslastica, tj. koncertna izvedba opere Nikola Šubić Zrinjski skladateljskog velikana Ivana pl. Zajca koju će publici donijeti nacionalna operna prvakinja Kristina Kolar, operni prvak HNK Ivana pl. Zajca Robert Kolar te operni solisti Vanja Zelčić i Marko Fortunato, sve uz klavirsku pratnju Igora Vlajnića.

 

 

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.