Štorija o galiji Cristo Ressussitato: Predstavljena monografija i otvorena izložba Ulice grada Krka (Le strade di Veglia), autora Alana Žica-Teklina

U prvome dijelu programa Štorije o galiji Cristo Ressussitato (Uskrsli Krist), 06. listopada 2022. godine, u Malenoj gradskoj vijećnici, predstavljena je monografija Ulice grada Krka (Le strade di Veglia), krčkog publicista Alana Žica-Teklina, nedavno objavljena u nakladi autora.

U sklopu proslave 451. godišnjice Lepantske bitke, za koju se već više od desetljeća brine Centar za kulturu Grada Krka, knjigu su zajednički predstavili autor Alan Žic-Teklin i Maja Parentić, ravnateljica spomenute ustanove. Radi se o knjizi koja na više od 250 stranica donosi set starih razglednica i fotografija snimljenih diljem grada Krka koje, mogli bismo reći u kontekstu ove proslave, bilježe potomke drevnih lepantskih pobjednika, naših predaka, i grad koji su nama, njihovim potomcima, ostavili u nasljeđe.

– Centar za kulturu Grada Krka već 15. godinu za redom, uvodi Parentić, slavi obljetnice Lepantske bitke iz 1571. godine, kao jednog od najslavnijih pomorskih okršaja u ljudskoj povijesti, ujedno i posljednjeg s brodovima na vesla - galijama. Drevni grad Krk tako i dan danas živi trenutke koji nas podsjećaju na ta minula vremena, pa tako i Centar za kulturu danas djeluje na adresi Galija 36. Krčka galija trirema Cristo Ressussitato pod zapovjedništvom soprakomita Ljudevita Cicute bila je jedna od najvećih koja je sudjelovala u bitki, međutim ona je u okršaju potopljena, no njezin se zapovjednik, zajedno s dijelom posade, ipak uspio vratiti na otok, a njegovo posljednje počivalište sačuvano je u središnjem brodu Krčke katedrale, neposredno pred oltarnim prostorom. Nakon boravka krčke delegacije u Nafpaktosu (Lepantu) gdje se svake godine okupljaju zemlje saveznice negdašnje Svete lige u znak sjećanja na sve poginule galijote, vojnike i posade, nastavlja Parentić, pokrenut je projekt Štorija o galiji Cristo Ressussitato kojim na dostojan način promoviramo i prezentiramo naše bogato pomorsko nasljeđe. Projekt je započeo suradnjom s dr. Teom Perinčić, a rezultirao je objavljivanjem knjige Krčka komuna u doba Lepantske bitke koja opisuje drugu polovicu 16. stoljeća na otoku Krku. Drugom knjigom Obitelj Cicuta s Krka u pomorskim bitkama kroz stoljeća, autora Mladena Bastijanića Cicute, obrađena je povijest te slavne pomorske obitelji čiji su članovi duž čitavog Mediterana imali iznimne reference, nakon čega je uslijedio i treći, dosad najmonumentalniji,  izdavači projekt na temu naše galije trireme - knjiga Lepant 1571. i krčka galija: itinerari istraživanja, autora dr. Slavena Bertoše, koji je ovu kompleksnu temu sustavno istraživao nekoliko godina. U iščekivanju novih izdanja na temu krčkog pomorskog nasljeđa, zaključuje Parentić, učinilo nam se idealnim, ali i prigodnim, predstaviti posljednji rukopis Alana Žica-Teklina, monografiju Ulice grada Krka (Le strade di Veglia) te u Galeriji Decumanus, na većim formatima izložiti knjigom obuhvaćenu slikovnu građu, jer krčkim su ulicama hodali ne samo Frankopani i ostali povijesno relevantni pojedinci, već i naši brojni galijoti.

– Osim što na organiziranju promocije moram zahvaliti Centru za kulturu, ističe Žic-Teklin, zahvalio bih se i glavnom uredniku izdanja Hrvoju Krivošiću, kolekcionaru razglednica i dugogodišnjem stanovniku grada Krka, koji je pregledao sve ovom prigodom objavljene slikovne materijale - fotografije i razglednice - pomogavši u njihovom datiranju. Sama knjiga zamišljena je kao fotomonografija, a rezultat je mog dugogodišnjeg predanog rada tj. pretraživanja fotografske građe po brojnim muzejskim (i ostalim) ustanovama u zemlji i inozemstvu tako da sam čak i u švedskom gradu Malmöu uspio naići na nekoliko izvrsnih fotografija Haralda Bager (1856. - 1932.) koji je, očito, 1913. godine boravio u Krku. U prikupljanju građe, nastavlja Žic-Teklin, od velike su mi pomoći bili i stanovnici Krka koji su mi, za potrebe ove knjige, otvorili svoje obiteljske albume, gdje sam otkrio prava mala blaga. Međutim, prilikom definiranja sadržaja knjige fokusirao sam se na fotografije koje nisu tipične obiteljske već na one u kojima dominira grad i njegovi ambijenti, iako uz, poželjno, prisustvo čovjeka, što samom portretu grada daje vitalnost i neku posebnu dimenziju. Prema tome, trudio sam se pronaći i publicirati fotografije u kojima je grad u korelaciji s čovjekom. Nakon što je izvršena selekcija slikovne građe, odlučio sam je, radi dinamičnosti publikacije, popratiti tekstom, tako da rukopis donosi mnoge po prvi put objavljene priloge iz različitih epoha - novinske članke, izvatke iz knjiga, segmente putopisa i razgovore s najstarijim Krčanima - s naglaskom na jednu krčku specifičnost, koja se ogleda u njegovoj višejezičnosti. Jer ipak je grad Krk možda najpoznatiji po tome što je bio posljednja oaza danas izumrlog veljotskog jezika. Moram priznati, zaključuje Žic-Teklin, kako mi je ova posljednje objavljena knjiga jako prirasla srcu tako da ne prođe gotovo ni jedan dan da je ne prelistam, i ne otkrijem neki novi, zanimljiv, detalj, jer svaka fotografija zaista govori više od tisuću riječi.

 

 

Nakon promocije monografije, u Galeriji Decumanus otvorena je istoimena izložba na kojoj je predstavljen dio u knjizi publiciranih, za potrebe izložbe, uvećanih starih razglednica i fotografija opremljenih legendama, s time da postav prati logiku knjige što znači da je slikovna građa grupirana po prepoznatljivim krčkim lokacijama. Samo otvorenje proteklo je uz akustičnu svirku zagrebačkog Ansambla Audiatur koji se posjetiteljima galerije predstavio izvedbama izvorne srednjovjekovne glazbe.

Izložba Ulice grada Krka (Le strade di Veglia) ostaje otvorena sve do 20. listopada, a postav je moguće razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 12.00 te od 18.00 do 20.00 sati, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru Centru za kulturu Grada Krka, telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net.

 

 

Nastavak proslave 451. godišnjice Lepantske bitke, 07. listopada, donosi stručno izlaganje na temu Jadransko brodovlje u krčkoj luci koje će, u Maloj vijećnici Grda Krka, s početkom u 17.30, održati dr. Zrinka Podhraški Čizmek, nakon čega, u 19.00, slijedi misa koja će se, za sve poginule u Lepantskoj bitki, služiti u Krčkoj katedrali, dok je u završnici, 08. listopada, na redu promenada Počasne satnije Kravat pukovnije koja će u dva navrata, u 16.30 i 17.30 sati, s pješačkim i konjičkim dijelom postroja, proći središtem krčke starogradske jezgre, kao i dijelom rive.