Travel to Taste Krk (Put do okusa Krka): Doživite raznolikost prirode i lokalne gastronomije!
Grad Krk idealna je destinacija za proljetne izlete, istraživanje i aktivan odmor. On nudi brojne znamenitosti, bogatu povijest te blizinu mora i predivne prirode što, nastavno na potonje, omogućuje raznolik uzgoj i kultivaciju, a u konačnici i proizvodnju kvalitetnih prehrambenih namirnica tijekom čitave godine.
Otočna poljoprivredna gospodarstva ponose se proizvodima poput krčkog pršuta, prvog hrvatskog proizvoda zaštićenog na razini Europske unije koji, nasoljen otočnim začinskim biljem, sazrijeva u koži, a suši se na krčkoj buri; krčkog maslinovog ulja, dobivenog izravno iz ploda masline autohtonih otočnih sorti poput Debele, Naške, Rošulje ili Slatke te zaštićenog europskom oznakom izvornosti; vrbničke žlahtine, suhog bijelog vina koje se proizvodi od autohtone sorte - žlahtine bijele - koja uspijeva jedino u Vrbničkom polju; krčkog sira, proizvoda kojem specifičnu aromu i miris daje ovčje mlijeko; krčkih šurlica, zaštitnog znaka otočne gastronomije, koje svaka obitelj priprema prema vlastitoj, tajnoj recepturi...
Sinteza blagodati zemlje i mora kontinuirano inspirira krčke ugostitelje na kreiranje najfinijih delicija koje Turistička zajednica Grada Krka s posebnim zadovoljstvom promovira tijekom proljetnih i jesenjih izdanjima gastronomske kampanje Travel to Taste Krk (Put do okusa Krka)! Upoznajte, dakle, autentične otočne okuse, lokalno uzgojene, sezonske namirnice i specijalitete koji će svima koji ih okuse postati dijelom onog što zovemo nezaboravno krčko iskustvo. Jer u suvremenoj gastronomiji s lokalnim sastojcima kvaliteta više nije upitna, a fokus je na doživljaju!
Ovog proljeća u gradu Krku i njegovoj okolici posebno gastronomsko iskustvo donose restorani Casa del Padrone, Marina Blue i Volsonis, Kuća Krčkog pršuta Žužić, konoba Pud Brest te kušaona Magriž. Ovi ugostiteljski objekti namirnice s kojima rade nabavljaju od lokalnih proizvođača ili ih uzgajaju sami, što im omogućava da u svojim kuhinjama znalački iskoriste sve njihove prednosti, pružajući tako gostima jedinstveno iskustvo.
Travel to Taste Krk (Put do okusa Krka) započinje prvoga dana mjeseca travnja i traje sve do sredine svibnja, što je dovoljno vremena da se isprobaju svi za ovu prigodu definirani jelovnici! Nezaobilazno je, stoga, kušanje tradicionalnih specijaliteta poput domaćih šurlica s gulašom od janjetine ili šurlica s kozicama i krčkim pršutom, dok su za one željne isprobavanja novih okusa na meniju sabljarka na kremi od leće s crnom palentom, sladoled s krčkim pršutom ili janjeći sote s artičokama i šurlicama! Kušajte, također, tartar od jadranskog škampa, juhu od domaće tikve, palačinke sa skutom ili pak carpaccio od janjećeg jezika s pjenicom od oraha i mlijeka, žumanjcima jaja prepelice i kremom od infuzirane jabuke...
U nadolazećem razdoblju, listi priloženoj u nastavku pridružit će se i jela ostalih ugostiteljskih objekata zato pozorno pratite objave na Facebook profilu i internetskim stranicama Turističke zajednice Grada Krka.
KRK: CASA DEL PADRONE
Šetalište sv. Bernardina bb
Tel: 051/222 128
Jelovnik
KRK: RESTORAN MARINA BLUE
Boutique hotel Marina
Obala hrvatske mornarice 17
Tel: 051/221 128
Jelovnik
KRK: VOLSONIS
Vela Placa 8
Tel: 051/880 249
Jelovnik
VRH: KUĆA KRČKOG PRŠUTA ŽUŽIĆ
Bok od Brozića 40
Tel: 051/686 098
Jelovnik
MILOHNIĆI: KONOBA PUD BREST
Milohnići 54
Tel: 091/186 21 11
Jelovnik
KORNIĆ: OPG MIRJENKO MRAKOVČIĆ
Kušaona Magriž
Lakmartin 40b
Tel: 098/925 16 25