U Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji najviše turističkih noćenja tijekom prvih osam mjeseci

U Republici Hrvatskoj je tijekom prvih osam mjeseci ove godine ostvareno 15 milijuna dolazaka i 86,6 milijuna noćenja, odnosno 40 posto više dolazaka i 27 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pritom su strani turisti ostvarili 76,3 milijuna noćenja, a domaći 10,3 milijuna noćenja. U odnosu na 2019. godinu, u istom je razdoblju ostvareno 91 posto dolazaka i 96 posto noćenja. Prvi su to podaci sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), piše portal Župan.hr.

Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (24,7 milijuna), Splitsko-dalmatinskoj (16 milijuna) i Primorsko-goranskoj županiji (15,3 milijuna).

Gledano prema tržištima, od početka godine, najveći broj noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke (19,8 milijuna), Slovenije (8,8 milijuna), Austrije (6,5 milijuna), Poljske (5,7 milijuna), Češke (5,2 milijuna), Italije (3,7 milijuna), Slovačke (3 milijuna), Nizozemske (2,9 milijuna) i Ujedinjene Kraljevine (2,8 milijuna). Prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu (33,9 milijuna), kampovima (17,6 milijuna) i hotelima (17,2 milijuna).

– Čestitam čitavom sektoru na ovim izvanrednim rezultatima, a osim turističkog prometa koji je gotovo na razini 2019. godine, posebno zadovoljni možemo biti financijskim rezultatima, koji su čak i bolji, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

– Dosad ostvareni rezultati turističkog prometa, kao i financijski pokazatelji, potvrđuju kako je ovogodišnja sezona odlično pripremljena unatoč svim izazovima i okolnostima uzrokovanih pandemijom te nemilim događajima u Ukrajini. Ostvarenih 96 posto rezultata u noćenjima na nacionalnoj razini praktički predstavlja izjednačenje s rezultatima iz 2019. godine, dok su pojedine regije i destinacije i premašile rezultate iz predpandemijskog razdoblja. Ušli smo u rujan za koji su projekcije odlične, posebice u segmentu nautike i poslovnih putovanja, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.