U koncertnoj izvedbi opere Nikola Šubić Zrinjski briljirali Kristina Kolar, Robert Kolara, Vanja Zelčić, Marko Fortunato i Igor Vlajnić

Nakon koncerta španjolske sopranistice Núrije Rial i ansambla Les Cornets Noirs, glazbeni program 67. Ljetnih priredbi, 11. kolovoza 2023. godine, pred punim auditorijem Scene Zidine nastavljen je još jednom glazbenom poslasticom, tj. izvedbom pojedinih scena iz opere Nikola Šubić Zrinjski skladateljskog velikana Ivana pl. Zajca koje su publici donijeli nacionalna operna prvakinja Kristina Kolar, operni prvak HNK Ivana pl. Zajca Robert Kolar te operni solisti Vanja Zelčić i Marko Fortunato, a sve uz klavirsku pratnju Igora Vlajnića.

U koncertnoj izvedbi ove popularne opere, bariton Robert Kolar zaigrao je Nikolu Šubića Zrinjskog, sopranistica Kristina Kolar njegovu suprugu Evu, dok se sopranistica Vanja Zelčić našla u ulozi njihove kćerke Jelene, a tenoru Marku Fortunatu pripala uloga Lovre Juranića, Jeleninog zaručnika i sigetskog časnika. Tematizirajući posljednje sigetske dane hrvatskog junaka Nikole Šubića Zrinjskog i njegovu junačku pogibiju, opera Nikola Šubić Zrinjski već je na praizvedbi, 1876. godine, doživjela nezapamćen uspjeh, zadržavši do danas počasno mjesto na hrvatskoj opernoj sceni. Veliku popularnost ovo djelo može zahvaliti upravo portretiranju stvarnog junaka hrvatske povijesti, koji je u teškim uvjetima turske najezde spasio Slavoniju od potpunog porobljavanja.

 

 

Kristina Kolar hrvatska je mezzosopranistica koja od 1996. djeluje u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, u statusu prvakinje opere, s time da od 2019. godine nosi titulu nacionalne prvakinje. Kao solistica ostvarila je više od 50 uloga u čitavom nizu glazbeno-scenskih djela, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu, a među kojima se posebice izdvajaju: Verdi - Aida (Aida), Macbeth (Lady Macbeth), Nabucco (Abigaille, Fenena), La forza del destino (Preziosilla), Falstaff (Meg); Giordano - Andrea Chénier (Maddalena di Coigny); Puccini - Tosca (Tosca), Manon Lescaut (Manon Lescaut), Gianni Schicchi (Ciesca); Bizet - Carmen (Carmen); Ponchielli - La Gioconda (Laura); Mozart - Don Giovanni (Donna Elvira), Così fan tutte (Dorabella); Rossini - Il signor Bruschino (Marianna), Turčin u Italiji (Zaida); Strauss - Šišmiš (Rosalinde, Princ Orlovsky); Mascagni - Cavalleria rusticana (Santuzza, Lola); Cilea - Adrianna Lecouvreur (Principessa); Thomas - Hamlet (Gertruda); Zajc - Nikola Šubić Zrinjski (Eva), Amelija (Teresa), Lizinka (Miss Jackson), Prvi grijeh (Svijetli genij), Momci na brod (Bibiana) ili Zlatka (Vračara). Tijekom svoje bogate karijere stalna je gošća inozemnih opernih scena (Japana, Finske, Njemačke, Češke, Poljske, Mađarske, Italije, Slovenije i drugih). Koncertno je nastupala kao solistica izvodeći brojne skladateljske velikane poput Verdija, Pergolesija, Mozarta, Beethovena, Rossinija, Kolba i drugih. Dobitnica je Nagrade Milka Trnina za ulogu Santuzze, Nagrade hrvatskog glumišta za ulogu Mettele i dvaput Nagrade Štefanija Lenković HNK Ivana pl. Zajca za najbolje ostvarenu opernu ulogu. Snimila je četiri nosača zvuka: Sakralna glazba riječkih skladatelja, Hrvatska solo popijevka, Hrvatska duhovna glazba te Frano Parać: Misa Maruliana.

 – Robert Kolar hrvatski je bariton. Godine 1992. završio je srednjoškolsko glazbeno obrazovanje u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova, u klasi prof. Margarete Togunjac. Iste je godine upisao studij solo pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Zdenke Žapčić-Hesky. Već od 1992. aktivni je član Zagrebačkog opernog studija. Debitirao je 1993. u Gradskom kazalištu Komedija, pjevajući Eneja u Purcellovoj operi Didona i Enej. Godine 1996. diplomirao je solo pjevanje na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Zdenke Žabčić-Hesky. Usavršavao se kod primadone Dunje Vejzović. Od 1997. solist je opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, a od 2016. godine prvak opere iste kazališne kuće. Osim kao operni pjevač, djeluje i kao solist sudjelujući u izvedbama komornih djela, misa, rekvijema, i to u rasponu od baroknih majstora, pa sve do suvremenih skladatelja. Kao solist nastupao je i u drugim kazalištima, kao i na mnogim koncertnim podijima. Kao solo bariton koncertirao je s Hrvatskim baroknim ansamblom, Zborom Hrvatske radio televizije, Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić, Oratorijskim zborom iz Rijeke, ansamblom Collegium Musicum Fluminense, Riječkim komornim orkestrom, Zagrebačkom filharmonijom, Riječkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Hrvatske radio televizije, Ukrajinskim državnim simfonijskim orkestrom, Panonskom filharmonijom iz Pečuha, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Europskim orkestrom Medicinara i mnogim drugima. Tijekom svojeg umjetničkog djelovanja surađivao je sa svim eminentnim hrvatskim i inozemnim dirigentima. Dobitnik je Specijalnog priznanja Milan Pihler koje najuspješnijim opernim pjevačima dodjeljuje HNK Ivana pl. Zajca. Također, dobitnik je i nagrade Milan Pihler za ulogu Michoneta u Cileovoj operi Adriana Lecovreur. Uz ostalo, snimio je i nosač zvuka s umjetnicima iz Hrvatske i Italije za Academia Lirica Rotariana Laboratorio Lirico Europeo iz Milana, a koji je distribuiran diljem Europske unije.

Vanja Zelčić hrvatska je sopranistica. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesorice Zdenke Žabčić Hesky, i to 2006. godine, a dvije godine kasnije završila je i usavršavanje. Članica je Opere HNK Ivana pl. Zajca od 2005. godine, gdje je otpjevala niz manjih uloga: Kabiljo - Jalta, Jalta (brigadirka); Puccini - Tosca (pastir); Verdi - La Traviata (Annina); Parać - Judita (Ruta); Cilea - Adriana Lecouvrer (Mad. lla Jouvenot); Nećak - balet Pjesma nad pjesmama i Penelopa, sopran, s kojim je gostovala u Portugalu, itd. Sudjelovala je na brojnim koncertima, kako u matičnom kazalištu, tako i u inozemstvu, od kojih se izdvajaju: Rossini - Stabat Mater, sopran; Wolfgang Amadeus Mozart - Requiem, sopran, u crkvi La Madleine u Parizu s orkestrom Jean Luis Petit; Giovanni Batista Pergolesi - Stabat Mater, sopran, za 600 godina Sv. Tripuna u Kotoru.

Marko Fortunato hrvatski je tenor i solist Opere HNK Ivana pl. Zajca. Dosad je osvojio brojne nagrade na domaćim i regionalnim natjecanjima, a posebno se izdvajaju njegove uloge u operama: The Turn of the Screw (Prologue/Peter Quint), Oedipus rex (Oedipus, king of Thebes/Shepherd), The Magic Flute (Tamino), Don Giovanni (Don Ottavio), La Traviata (Gastone), Lucia di Lammermoor (Normanno), Evgenij Onjegin (Triquet), Klotho (Vari), Giulio Cesare in Egitto (Sesto), Didona i Eneja (Eneja), Otello (Cassio), Macbeth (Macduff), Falstaff (Bardolph), Nikola Šubić Zrinjski (Lovro Juranić) i Romeo i Julija (Tebaldo).

Igor Vlajnić rođen je 1984. godine u Osijeku. Studij dirigiranja završava 2004. godine na Visokoj školi za glazbenu umjetnost Ino Mirković u Lovranu, u klasi maestra Miroslava Homena. Baveći se i pedagoškim radom, započinje dirigentsku karijeru sudjelujući u raznim projektima kao korepetitor, asistent te dirigent. Godine 2006. postaje dirigent i zborovođa opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci gdje radi i danas. Osim u Rijeci, gostuje i u opernim kućama u Osijeku i Sarajevu. Od 2005. godine član je asocijacije Melody as a dialog among civilisation pri UNESCO-u u Parizu s kojom ostvaruje čitav niz koncerata u Francuskoj, SAD-u, Nigeriji, Kubi i Kini. Godine 2008. dobiva medalju Mladi Mozart za ukupni doprinos promicanju dijaloga među narodima te postaje ambasadorom navedene asocijacije. Dosad je nastupao s raznim ansamblima, zborovima i orkestrima od kojih valja izdvojiti orkestar i zbor opere HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, orkestar opere HNK u Osijeku, Riječku filharmoniju, Prašku filharmoniju, Kubansku nacionalnu filharmoniju, orkestar St. Luke's iz New Yorka, Szenshen orkestar i Hangzhou filharmoniju iz Kine, narodni orkestar iz Nigerije te orkestar tradicionalnih instrumenata Melody asocijacije iz Pariza. Osim u Hrvatskoj nastupao je u Srbiji, Sloveniji, Italiji, BiH, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Izraelu, Kini, Bugarskoj, Makedoniji, Portugalu, Španjolskoj, Poljskoj, Češkoj, SAD-u, Nigeriji i Kubi. Operni repertoar uključuje opere: Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca, Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca, Traviata i Aida G. Verdija, Lucia di Lamermoor G. Donizettija, L'italiana in Algeri G. Rossinija, Čarobna frula W. A. Mozarta, I Pagliacci R. Leoncavalla, Casanova u Istri Alfija Kabilja, Pčelica Maja B. Bjelinskog te Šuma Striborova I. J. Skendera. Osim navedenog, uspješno ostvaruje nastupe s profesionalnim i amaterskim zborovima od kojih se ističu koncerti sa zborom opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci te mješovitim pjevačkim zborovima Zvijezda Danica iz Kraljevice te Jeka Primorja iz Rijeke s kojim 2013. godine osvaja zapaženi rezultat na međunarodnom natjecanju zborova u Bugarskoj. Od 2005. godine djeluje i kao orguljaš Svetišta Majke Božje Trsatske, a usavršavanje nastavlja i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu na odsjeku za solo pjevanje.

Ovogodišnja manifestacija, 24. kolovoza, završava koncertnim programom pod nazivom Flow my tears koji će predstaviti sopranistica Marta Lončar te lutnjist i teorbist Igor Paro. Taj će se uigrani duo predstaviti skladbama za lutnju, teorbu i glas napisanim tijekom 16. i 17. stoljeća, kao i skladbama za solo lutnju i teorbu iz istog razdoblja, a sve kako bi publiku educirali i prenijeli joj svu ljepotu renesansne i ranobarokne glazbe.

 

 

Financijsku podršku ovogodišnjim Ljetnim priredbama, za čiju se organizaciju već tradicionalno brine Centar za kulturu Grada Krka, pružili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.