U Krku otvorena izložba Blago pod površinom Kvarnera: Mekušci u kvarnerskom podmorju

U krčkoj Galeriji Decumanus, između 22. rujna i 05. listopada 2022. godine, može se razgledati izložba Blago pod površinom Kvarnera: Mekušci u kvarnerskom podmorju koju Centar za kulturu Grada Krka priređuje u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka. Autorica izložbe je Milvana Arko-Pijevac, muzejska savjetnica zoologinja u Prirodoslovnom muzeju Rijeka.

Izložbom Blago pod površinom Kvarnera: Mekušci u kvarnerskom podmorju predstavlja se raznolikost oblika i boja ove važne skupine morskih organizama koji su oduvijek svojom ljepotom plijenili pažnju čovjeka i poticali njegovu želju za kolekcionarstvom. Zbirke mekušaca, posebice školjkaša, uz minerale, prve su prirodoslovne sustavno prikupljane zbirke upravo zbog svoje ljepote. Cilj ove izložbe je prikazati biologiju i ekologiju mekušaca, njihovu rasprostranjenost i ugroženost u kvarnerskom području, s isticanjem važnosti te skupine organizama u funkcioniranju morskog ekosustava, kao i u cjelokupnoj kulturi čovjeka, od prehrane, preko platežnog sredstva, do religije i umjetnosti te posebno suvremene medicine. Očuvanje bioraznolikosti jedan je od glavnih okolišnih izazova današnjice. Sve se više prepoznaje njezina važnost u podržavanju funkcioniranja ekosustava, društva i gospodarstva u cjelini, a potreba za hitnim djelovanjem bit će jasnija kad se zna da više od polovine svjetskog prihoda ovisi o prirodi. Ovom se izložbom ujedno želi doprinijeti ekološkoj pismenosti, odnosno poznavanju i razumijevanju funkcioniranja ekosustava Jadranskog mora, a u kontekstu UN-ovog desetljeća oceanske znanosti za održivi razvoj (2921. - 2030.).

 

 

U namjeri za što intenzivnijim senzibiliziranjem javnosti o potrebi aktivnog očuvanja bioraznolikosti i okoliša uopće, pored više od 90 muzejskih predmeta iz fundusa Prirodoslovnog muzeja Rijeka, Arheološkog muzeja Istre i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, dijelom postava je i atraktivna kiparska instalacija autorice Zvonimire Karavida pod nazivom Staklene periske, kostim modne dizajnerice Tajči Čekade iz kolekcije Mrtva priroda te film Plemenito utočište kreiran u produkciji Aquariuma Pula.

Gostujuća izložba Blago pod površinom Kvarnera: Mekušci u kvarnerskom podmorju ostaje otvorena sve do 05. listopada, a postav je moguće razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru, Centru za kulturu Grada Krka, telefonom na 051 220 041 ili e-mailom na kultura@gradkrk.net.