U Noći muzeja predstavljen izložbeni projekt Krk - mijene u vremenu

Povodom Noći muzeja koju iznova, jedanaesti put za redom, provodi Hrvatsko muzejsko društvo, Centar za kulturu Grada Krka u suradnji s krčkim majstorom fotografije Ivicom Brusićem Brujom, 29. siječnja 2016. godine, u Galeriji Decumanus javnosti je predstavio zanimljiv izložbeni projekt pod nazivom Krk - mijene u vremenu.

Riječ je o prvoj samostalnoj izložbi ovog sveprisutnog krčkog fotografa, koji nas, kroz uparene stare i nove fotografske predloške, podsjeća kako je Krk izgledao nekada, odnosno kako u odnosu na konture iz prošlosti izgleda danas. O izložbi su pored autora, pred punim auditorijem galerije, kazivali ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka Maja Parentić i gradonačelnik Darijo Vasilić.
Drago mi je pozdraviti vas, uvodi Parentić, u Noći muzeja, manifestaciji nacionalnog karaktera kojoj se po drugi put pridružio i Centar za kulturu Grada Krka, i to izložbom Mijene u vremena Ivice Brusića Bruje, što nam otkriva šezdeset fotografija snimljenih na četrdeset lokacija, a sve sa zadaćom demonstracije kako su krčki više ili manje urbani pejzaži izgledali nekada u odnosu na one danas oku dostupne ambijente. Ovogodišnja Noć muzeja, tumači Parentić, posvećena je Josipu Jurju Strossmayeru, poznatom hrvatskom biskupu, teologu, političaru, piscu, kulturnom djelatniku te izvrsnom poznavatelju i ljubitelju umjetnosti, koji je, možemo kazati, zadužio hrvatsku kulturu, ukazavši pored ostalog i na važnost očuvanja kulturne batine. Mi danas živimo u gradu Krku, gradu povijesti i kulture, a upravo njegovo bogato kulturno i povijesno naslijeđene, nasljeđe jedne gradske sredine i urbanog identiteta, obvezuje nas na mnoge aktivnosti na koje ćemo se, u ime budućih, ali i u počast minulih generacija, s radošću pozivati. Jedna od njih sigurno je i ova izložba koja nam, kako bi bolje upoznali prostor u kojem živimo, otkriva mnoge zanimljive momente, ukazujući nam ujedno na činjenicu kako bismo pokoljenjima koja dolaze grad trebali ostaviti ovakvim kakvim smo ga zatekli, zaključuje Parentić. 
Iako smo na početku dogovorili tek petnaest motiva koji su trebali tvoriti postav ove izložbe, priznaje Brusić, brojka se u široj selekciji popela na čak sedamdesetak, da bi u konačnici zastao na njih četrdeset. Ono što me možda najviše iznenadilo baveći se ovim projektom jest spoznaja koliko je grad narastao, što nam postaje jasno usporedimo li većinu izloženih fotografija čiji nastanak dijele desetljeća, pa čak i stoljeće. Upustivši se naposljetku u osobno vizualno istraživanje dočekalo me pitanje - Krk nekada ili Krk danas, s time da je moj izbor ipak pao na grad kakav je nekad bio, budući da se ne mogu oteti dojmu kako je njegov urbani identitet u ne toliko dalekoj prošlosti imao nešto više šarma, smatra Brusić.
Kao što svi znamo grad čine ljude, nastavlja Vasilić, točnije  ljudi koji s gradom žive i za sobom ostavljaju arhitekturu i urbano oblikovanje, odnosno sve ono što nam izložene fotografije prikazuju - Krk nekada i Krk danas. Sigurno bismo na mnogim fotografijama poželjeli živjeti u Krku nekada, a na onim drugima u Krku danas; i dok nam jedne govore u prilog tome kako se njegove konture ponegdje uopće ne mijenjaju, druge demonstriraju nešto posve suprotno, drastičnu promjenu koja svjedoči o rastu grada čineći ga posve drugačijim od onog kakvog smo naslijedili početkom prošlog stoljeća. Ovakve nam izložbe, zaključuje Vasilić, još jednom daju do znanja da u Krku imamo mnoge majstore fotografije kojima polazi za rukom, za neke buduće generacije, sačuvati današnje trenutke i današnje vrijeme!
 
 
Izložba Krk - mijene u vremenu ostaje otvorena do 17. veljače, a svi zainteresirani posjetitelji mogu je razgledati svakim radnim danom od 10.00 do 13.00 sati, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru mailom na kultura@gradkrk.net ili telefonom na 051 220 041.