U sklopu projekta U kontrapunktu, predstavljene slikarske i kiparske apstrakcije Luke Aničića i Ivana Valušeka

U Galeriji Decumanus, u organizaciji Centra za kulturu Grada Krka, između 01. i 21. rujna 2023. godine, može se razgledati deveto izdanje izložbenog projekta U kontrapunktu čija su tema Slikarske i kiparske apstrakcije, a kojim su združeni radovi dvojice suvremenih hrvatskih umjetnika: slikara Luke Aničića i kipara Ivana Valušeka.

Riječ je o projektu kojim se u krčkoj galeriji združuju autori različitih pristupa, izričaja, medija i disciplina, što znači da su se dosad u sklopu te likovno-teorijske inicijative javnosti predstavili najprije Ruža Hodak i Damir Brčić, Diskurs 1: Meki volumeni i oprostoreni crteži (2013.), a potom Alma Dujmović i Boris Roce, Diskurs 2: Strukture - vizualni i opipni taktilizam (2014.), da bi nakon jednogodišnje pauze i svojevrsne redefinicije projekt bio nastavljen izložbom Andree Staničić i Igora Gržetića, Diskurs 3: Preklapanja (2016.). U sklopu Diskursa 4: Teksture (2017.) uslijedila je skupna izložba na kojoj su svoja djela izlagali Dražen Filipović Pegla, Jadranka Hlupić, Duje Jurić, Koraljka Kovač, Petra Krpan i Siniša Reberski, dok je Diskurs 5: Trag (2018.) donio izložbu Roberte Vilić i Renate Škrinar, a Diskurs 6: Reciklaže - transkripcija i modifikacija svakodnevice (2019.) postav Sunčane Simichen i Ane Hrćan Šojat. Diskurs 7: K.O.Z.M.O.G.O.N.I.J.E. (2021.) okupio je istovjetnom temom združene radove Vedrane Valenčić, Maje Radešić, Igora Gržetića i Lee Čeč, dok su u kontekstu Diskursa 8: Sukob: Organsko - Anorgansko (2022.), priređene samostalne izložbe Ane Ratković Sobote i Duje Jurića.

Dodajmo tome kako U kontrapunktu možemo definirati kao problemsko-tematski interdisciplinarni, intermedijski projekt, koncipiran za Galeriju Decumanus, u kojem se, na zadanu temu, okupljaju i zajednički izlažu suvremeni umjetnici. Točnije, u kojem se, naizgled sučeljavaju, ali ustvari združuju, a kroz zadanu tematsku matricu i propituju efekti tog sučeljavanja i združivanja; odnosno, međusobnog djelovanja različitih pristupa, izričaja, medija i disciplina. Svako izdanje ovog izložbenog projekta povezuje dvoje ili više autora, dvije ili više samostalne autorske dionice, i to kroz intermedijsku i interdisciplinarnu sinergiju problematizirajući sličnosti u različitosti. Autori na prvi pogled međusobno nekompatibilnih pristupa i poetika, združeni u izložbenu cjelinu projekta, stupaju na kraju u skladne vizualne dijaloge, u novom okruženju ulazeći u nove i zanimljive odnose.

 

 

Najnovije, deveto izdanje projekta U kontrapunktu: Slikarske i kiparske apstrakcije, kao što je u uvodu već rečeno, izložbom Sinergija različitog združilo je recentno stvaralaštvo Luke Aničića i Ivana Valušeka, dok je kustoski zadatak odradila prof. Luisa Ritoša, ujedno i autorica recenzije publicirane u katalogu koji prati projekt, i kojeg se može prelistati u nastavku.

– Na izložbi pod nazivom Sinergija različitog, ističe Ritoša, otkrivamo dva umjetnika koji su, osim što se bave likovnom umjetnošću, također i vrsni muzičari. Njihova glazbena nadarenost i iskustvo prepoznaje se i u njihovom pristupu likovnosti. Svaki u svome specifičnom apstraktnom izrazu otkriva izuzetan osjećaj za ritam i kompoziciju. Iako se izražavaju različitim tehnikama, Ivan Valušek kiparstvom, Luka Aničić slikarstvom, imaju mnogo dodirnih točaka. Obojici je važan proces i tijek izrade djela, a povezuje ih i određena spontanost te lakoća izražavanja. Njihov rad prebiva u atmosferi svježine i pokrenutosti, koju minuciozno dovršena djela ne posjeduju. Dobra apstraktna kompozicija često se smatra vrhuncem likovnog izražavanja, tumači Ritoša. Teži se postizanju sklada kreiranjem samo čistim likovnim elementima. To je sposobnost da poznate oblike rasporedimo na nov i originalan način koji će u nama izazvati određene emocije, asocijacije i spoznaje. Ono što će njihovi radovi u nama pokrenuti jesu prije svega pitanja izlaska iz banalnog, pitanja ravnoteže između prirode i čovjeka, uranjanje u svijet stvaranja, dohvaćanje kreativnog ritma i dostizanje stanja flow-a. Možemo primijetiti i određene istočnjačke reference, prijelaze u ne-materijalno, raspršeno i duhovno, rastakanje ega i prepuštanje momentu. Obojica kroz svoje zanimljive likovne kompozicije otvaraju vrata u svjetove u koje se nadamo proniknuti. Jer umjetnost je ovdje medij i alat za putovanje, zaključuje Ritoša.


U kontrapunktu: Sinergija različitog - katalog [.pdf]

Izložba Sinergija različitog Luke Aničića i Ivana Valušeka ostaje otvorena sve do 21. rujna, a postav je moguće razgledati svakim danom (izuzev nedjelje) od 10.00 do 12.00 te od 19.00 do 21.00 sat, odnosno uz prethodnu najavu organizatoru telefonom na 051 220 041 ili mailom na kultura@gradkrk.net.