Učenici i mentori Osnovne škole Fran Krsto Frankopan, sudionici županijskih i državnih natjecanja na drugom nagradnom studijskom putovanju

 

Odredište drugog nagradnog studijskog putovanja, namijenjenog sudionicima županijskih i državnih natjecanja Agencije za odgoj i obrazovanje, iznova je bio Zagreb, no sadržaj je ipak bio drugačiji od prošlogodišnjeg. Ove su godine učenici i mentori Osnovne škole Fran Krsto Frankopan svoj boravak u Zagrebu uskladili s održavanjem Tjedna znanosti, svojevrsnog sajma zagrebačkih fakulteta i tvrtki (Ericsson, Rimac-automobili, Tesla, Robokacija), startupova (Circuit Mess), udruga (Hrvatsko društvo za hitnu medicinu, Astronomsko društvo), muzeja (Hrvatski prirodoslovni muzej) i ponekih osnovnih škola. Izlagači su najširoj javnosti predstavili izbor svojih aktivnosti, dosega i mogućnosti.

U paviljonu broj 10 Zagrebačkog velesajma bilo je živo i zanimljivo: istraživalo se, proučavalo, isprobavalo, promatralo, razgovaralo i testiralo... Izlagači beskrajno strpljivi, profesionalni, nasmijani, i spremni educirati, učinili su da dva sata koja su Krčani proveli na Tjednu znanosti prolete kao dva trenutka.

U istom paviljonu bio je uređen prostor za održavanje panela čije su teme odreda sagledavale budućnost s pogledom iz ovog trenutka. Evo čime su se paneli bavili: (1) Potiču li aplikacije i portali lijenost, ubijaju li kreativnost, hoćemo li izgubiti ljubav prema čitanju i pisanju? Utjecaj digitalne tehnologije na obrazovne procese - plusevi i minusi; (2) Komunikacija i obrazovanje u hipertehnološko doba. Razvoj digitalnog društva u sljedećem desetljeću. Digitalna strategija Republike Hrvatske i utjecaj IT industrije na gospodarstvo; Kako pretvoriti znanje u posao? Koje korake treba učiniti da bi se ideja pretvorila u start up? Kako postati jednorog koji pomaže na tom putu?; (3) Tko će vladati svijetom: čovjek ili umjetna inteligencija? Ugrožavaju li roboti čovjeka? Koji su etički izazovi novog doba?; (4) Budućnost prometa: svijet na robotičkom autopilotu? Ima li pilota u avionu? Tko zapravo vozi ovaj taksi/vlak/autobus/tramvaj? Primjena zelenih tehnologija u željezničkom putničkom prijevozu, tramvaji, vlakovi, automobili na električnim energijama; (5) Klimatske promjene: mit ili stvarnost? Koliko je čovjek svjestan vlastite autodestruktivnosti?; (6) Ima li života u svemiru? Treba li čovjek tražiti alternativni dom i postoji li takvo mjesto u beskraju svemira? Kako izgleda potraga za mjestom gdje čovjek može živjeti?; (7) Energetska tranzicija: obnovljivi izvori energije (vjetroelektrane, sunčane elektrane, upravljanje okolišem).

Krčki učenici uspjeli su popratiti dio prvog panela. Panelisti Toni Milun, Marko Alerić, Marin Trošelj, Ivan Kunović i Maja Marčinko, iako svaki iz drugačijeg miljea, složili su se da ishod utjecaja digitalne tehnologije na obrazovne procese, ovisi o načinu na koji se koriste. Hoće li tehnologija postati alat ili vladar novim generacijama, ovisi o onima tko ih bude upućivao u način korištenja same tehnologije.

 

 

S Tjedna znanosti ispratio ih je DJ show Teslina zavojnica: Ivan Kožar, mladi inovator s Fakuleta elektrotehnike i računalstva osmislio je muzikalnu Teslinu zavojnicu te je pokrenuo brend HCAC koji spaja DJ performanse i Teslinu zavojnicu. Uz glazbu koju je Ivan puštao s DJ pulta, tri milijuna volti paralo je zrak! S Velesajma, uputili su se u središte Zagreba na ručak nakon kojeg su se desertom osladili u Muzeju čokolade saznavajući o tajnama svima omiljene delikatese. Na kraju, školski sat slobodnog vremena: s Trga bana Jelačića natrag na Trg bana Jelačića - svatko je isprobao samostalnost i snalaženje u glavnome gradu.

Ohrabreni dobrim iskustvom, vraćajući se otoku, naši školarci stvorili su obrise trećeg nagradnog studijskog putovanja, dok je o ovome koje je upravo završilo priložen i videozapis koji se može pogledati u nastavku!