Udruga Drobnica i Mesnica Žužić zaslužili priznanje Minisarstva poljoprivrede

Na svečanosti, 19. prosinca 2016. godine, održanoj u zagrebačkom sjedištu Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, dodijeljena su priznanja domaćim proizvođačima i udrugama koji su završili postupak zaštite svojih proizvoda u europskom sustavu kvalitete, dok su oni koji se nalaze u postupku registracije ovom prilikom pohvaljeni.
Riječ je, naravno, o oznakama izvornosti i zemljopisnog porijekla kojima se može pohvaliti čak petnaest hrvatskih proizvoda, s time da je oznaka izvornosti, pored Krčkog maslinovog ulja, dodijeljena Paškoj janjetini, Istarskom pršutu, Ekstra djevičanskom maslinovom ulju Cres, Korčulanskom maslinovom ulju, Šoltanskom maslinovom ulju, Neretvanskoj mandarini i Ogulinskom kiselom zelju, a oznaka zemljopisnog podrijetla, pored Krčkog pršuta, Zagorskom puranu, Drniškom pršutu, Dalmatinskom pršutu, Baranjskom kulenu, Ličkom krumpiru i Poljičkom soparniku.
Pored njih, još je sedam proizvoda u postupku registracije, i to Varaždinsko zelje, Slavonski kulen, Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, Paška sol, Lička janjetina, Međimursko meso 'z tiblice i Slavonski med, dok se za još dvadeset i tri autohtone delicije pripremaju zahtjevi za registracijom.
U provedbi kompliciranog postupka zaštite naziva proizvoda na europskoj razini, zainteresiranim proizvođačima i udrugama stručnu i financijsku potporu pruža Ministarstvo poljoprivrede, s time da je u dosadašnju provedbu takvih projekata uloženo 1,34 milijuna kuna. Od iduće godine, kroz nacionalni Program ruralnog razvoja, proizvođačima će se pored sufinanciranja velikog dijela troškova postupka registracije proizvoda, omogućiti i sufinanciranje njegove promidžbe. 
Na zagrebačkoj svečanosti, predstavnicima svih petnaest proizvođača i udruga uručena su priznanja (Kako Hrvatska štiti autohtone proizvode) za doprinos u registraciji naziva proizvoda, a među njima Goranu Mareviću, tajniku Udruge maslinara Drobnica za angažman prilikom registracije Krčkog maslinovog ulja te Vjekoslavu Žužiću, vlasniku Mesnice Žužić, za angažman uslijed registracije Krčkog pršuta. Krčka delegacija bila je upotpunjena i Vlatkom Milohnićem, predsjednikom novoosnovane Udruge Sirari Krka, koja je nedavno krenula u izradu specifikacije za Krčki sir radi njegove zaštite oznakom izvornosti. Upravo veliki broj realiziranih zaštita, među kojima su zasad dvije krčka, Hrvatsku svrstava na četrnaesto mjesto po broju registriranih naziva autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.
Registracijom naziva oznakama iz sustava kvalitete na europskoj razini, njeguje se i razvija regionalna tradicija i lokalni i regionalni identitet, čuvaju priroda i okoliš, a posebno se doprinosi povećanju prepoznatljivosti proizvoda i njegova zemljopisnog područja te razvoju turizma i ruralnih područja.