Umjetnost sukoba, novi multimedijalni eksponat u Etno kući Kornić

Predstavljanjem novog multimedijalnog eksponata kao dodatka stalnom postavu Zavičajne etnografske zbirke Kornić zaokružen je višemjesečni trud volonterskog tima koji je radio na realizaciji projekta Umjetnost sukoba. Riječ je o inovativnom i autentičnom projektu koji spaja tradiciju i moderne tehnologije.
Umjetnost sukoba je aplikacija izvedena na ekranu osjetljivom na dodir putem koje posjetitelji Etno kuće Kornić imaju priliku zaigrati igru nadmetanja pažljivo odabranim uvredama. Kroz igru oni mogu bolje upoznati senzibilitet stanovnika Kornića. Naime, pokretanjem igre, posjetitelji biraju osobu, a zatim i temu koju će odigrati. Tako se pokreće video u kojem odabrana osoba izgovara sofisticiranu uvredu na račun protivnika. Slijedi odgovor računala, a pobjeđuje vještije sročena i ne odveć snažna uvreda.
Kornićari su borbeni, a sukobi i nesporazumi neizbježni. U malenoj zajednici oskudnoj resursima važno je umijeće balansiranja, upravljanja intenzitetom sukoba. U trenucima krize stanovnici otočnih sela usmjereni su nužno jedni na druge. Uzajamna pomoć tako predstavlja jedinu opciju. Zbog toga u Korniću nailazimo na razvijenu umjetnost sukoba. Vještina je to koja pomiruje borbenu narav i nužnost dobrosusjedskih odnosa, istaknuo je Marko Vuković, idejni začetnik ovog svakako zanimljivog projekta.
Pored zabavne, igra sadrži i obrazovnu dimenziju. Osim što tematizira svojstvenu slojevitost u komunikaciji stanovnika mjesta, ona je ujedno i vrijedan dokument vremena. Uvrede koje su sastavni dio aplikacije izgovorene su na dijalektu mjesta. Radi se o čakavštini s mnogo staroslavenskih izraza. Iako svaki predio otoka ima svoje narječje, u Korniću će ono ovim putem ostati zabilježeno za buduće generacije, a svi posjetitelji Etno kuće Kornić odsad će moći pored materijalne dobiti uvid i u nematerijalnu kulturnu baštinu.
Ovakvi projekti vrijedan su doprinos ukupnoj turističkoj ponudi otoka Krka, a posebno je zanimljivo što se radi o volonterskom projektu u kojem su sudjelovali stanovnici Kornića. Digitalne tehnologije dobar su put kako gostima vjerno približiti našu tradiciju, kulturu i ponudu, kazala je Nataša Jurina, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Krka.
Pozivu na suradnju odazvali su se brojni stanovnici mjesta, s time da su svoj glumački prilog aplikaciji dali Željko Braut, Matea Dminić, Mirjana Kušljić, Marta Mrakovčić, Tončić Mrakovčić i Branimir Vančina. Jezična savjetnica na projektu bila je Marija Gračaković, dok se kao savjetnica za dizajn angažirala pulska umjetnica Katerina Duda. Video materijale snimio je i uredio Goran Razić, poznati riječki snimatelj, koji je odlučio podržati ovu ideju iza koje kao inicijator i realizator stoji Marko Vuković iz Zadruge za otvoreni kod i dizajn Slobodna domena. Čitav projekt omogućio je i produkcijski podržao Damir Kremenić, član Katedre Čakavskog sabora Kornić, ujedno i voditelj Zavičajne etnografske zbirke Kornić.
 
 
Promocija projekta Umjetnost sukoba, održat će se u subotu, 20. svibnja 2017. godine, u Etno kući Kornić, s početkom u 18.00 sati. U neformalnom druženju svi će posjetitelji imati priliku porazgovarati s volonterima koji su radili na realizaciji ovog projekta te se tako iz prve ruke uvjeriti kako izgleda susret tradicije i moderne tehnologije.