Predstavljeno likovno združivanje Ruže Hodak i Damira Brčića

U krčkoj Galeriji Decumanus, 02. kolovoza 2013. godine, predstavljeno je likovno združivanje dizajnerice odjeće Ruže Hodak i akademskog slikara/grafičara Damira Brčiča, i to kao prve u nizu izložbi vezanih uz projekt (in progress) Media Connexa, povjesničarke umjetnosti i kustosice Višnje Slavice Gabout.

O izložbi su pored autorice Ruže Hodak kazivali Maja Parentić, ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka i Igor Gržetić. Prema navodima kustosice izložbe Višnje Slavice Gabout projekt Media Connexa polazi od sučeljavanja i harmoniziranja različitih medija i izričaja, a kroz seriju izložbi, od kojih je ovo prva, teži promišljanju i propitivanju vizualnih komunikacijskih diskursa u umjetnosti danas, s naglaskom na problematiziranje individualnosti u zajednici, odnosno očuvanje identiteta u društvenoj masi. Izložba Ruže Hodak i Damira Brčića tako propituje vizualni komunikacijski dikurs proizašao iz sjedinjenja tekstilnog modnog objekta/skulpture i crteža - oprostorene slike. Oba autora su umjetnici estetike i sklada; ravnoteže i jasnoće; discipline i perfekcije izvedbe. Ali istodobno i poetike i izražajnosti. I oba na autoritativan i autorski način vladaju svojim medijem - jedan crtežom, majstorski kroteći i oslobađajući linijsku grafiju, linijske ritmove i linijske energije, a drugi suvereno tekstilom gradeći voluminozne, nosive skulpturalne forme, pokazujući kod toga izraziti osjećaj za strukturu, za boju, te za materijal i njegovu teksturu. Pritom zbog karaktera funkcionalnosti i društvene eksponiranosti takvih radova dodajući svojoj vizualnoj senzibilnosti i senzibiliziranost o njihovoj socijalnoj ulozi. Združujući svoje medije, temperamente i umjetničke identitete u inspirativno, kreativno-konfliktno, ali istodobno i poetično zajedništvo, ovo dvoje umjetnika postavlja ih u zanimljivu interakciju. Na taj način istražujući domete svojih izričaja kad su spojeni u simbiozu i kad stvaraju jedan novi svijet vizualnosti u kojem je glavno događanje metamorfoza. Metamorfoza prostora, vremena, energija, vibracija, osjeta i stvarnosti. Zadržavajući ipak, u tom medijskom zagrljaju, svaki svoju posebnost i svoju individualnost. Tako nas i u tom media connexa intrigiraju Ružine karakteristične tekstilne instalacije za tijelo, svojom monumentalnošću i začudnom blokovitošću, a Damirovi crteži ekspresivnim, na prvi pogled uzrujanim linijskim tkanjem prepunim detalja iz kojih naposlijetku izranja motiv.
Izložba Media Connexa (Diskurs 1: Meki volumeni i oprostoreni crteži) ostaje otvorena do 24. kolovoza, a postav je moguće razgledati svakim danom, osim nedjelje, od 10.00 do 12.00 te od 20.00 do 23.00 sata, ili izvan radnog vremena galerije uz prethodnu najavu organizatoru, Centru za kulturu Grada Krka, na broj 051 220 041, odnosno e-mail kultura@gradkrk.net.