Vijesti

Znanstveno-stručni skup: Klimatske promjene i očuvanje morskih eko-sustava Jadranskog mora

U zajedničkoj organizaciji Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, Aquariuma Pula i Udruge Morski obrazovni centar Pula, treći po redu znanstveno stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem na temu Klimatske promjene i očuvanje morskih eko-sustava Jadranskog mora, odvijat će se u Velikoj vijećnici Grada Krka, između 30. rujna i 02. listopada 2022. godine.

Turistička zajednica Grada Krka: Od tradicionalne prezentacije baštine do inovacija u promociji turističkog proizvoda

Turistička zajednica Grada Krka nastavlja s digitalizacijom turističke ponude destinacije uz digitalnu verziju informativnog vodiča, a tome u prilog govori i činjenica da su pored onih u gradu Krku i Milohnićima, nedavno postavljeni i info-totemi u Korniću i Pinezićima.

Vrh: Dvodnevna proslava blagdana sv. Mihaela arkanđela

Povodom blagdana sv. Mihaela (Mihovila) arkanđela ili lokalni rečeno Miholje, u naselju Vrh se u četvrtak i petak, 29. i 30. rujna 2022. godine, priređuje prigodan program u organizaciji Mjesnog odbora Vrh.

Kino Krk: Smiješak

Program Kina Krk nastavlja se u petak, 30. rujna 2022. godine, s početkom u 21.00 sat, hororom Smiješak (Smile), redatelja Parkera Finna.

Štorija o galiji Cristo Ressussitato: Proslava 451. obljetnice Bitke kod Lepanta

U jednoj od najvećih i najslavnijih pomorskih bitaka u europskoj povijesti, Bitki kod Lepanta, 07. listopada 1571. godine, u kojoj su se sukobile snage kršćana i muslimana sudjelovala je i krčka galija Cristo Ressussitato (Uskrsli Krist).

08. sjednica Gradskog vijeća: Usvojene I. Izmjene i dopune Proračuna Grada Krka za 2022.; Odlukom o socijalnoj skrbi, sukladno višim troškovima života, redefinirane vrijednosti naknada

U Velikoj gradskoj vijećnici, 26. rujna 2022. godine, na poziv predsjednika Nikše Franova, održana je 08. sjednica Gradskog vijeća Grada Krka tijekom koje su raspravljene mnoge relevantne teme o kojima više doznajte iz priloga u nastavku.

Svjetski dan turizma: Otkazani koncerti Klape Vejanke i Damira Kedže; besplatna interpretacijska šetnja ide u planiranom terminu

Zvog najavljenih loših vremenskih prilika, otkazani su koncerti Klape Vejanke i Damira Kedže, koji su se, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana turizma, trebali održati u utorak, 27. rujna 2022. godine, u prostoru Frankopanskog kaštela.

51. Kolegij: Sukladno novim zakonskim odredbama, već za početak listopada najavljena objava Javnog poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi Grada Krka

U Malenoj gradskoj vijećnici, 26. rujna 2022. godine, održan je 51. sastanak Kolegija u čijim su raspravama, pored gradonačelnika Darija Vasilića, sudjelovali Nikša Franov, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krka i Marinko Bajčić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Krka.

U Krku otvorena izložba Blago pod površinom Kvarnera: Mekušci u kvarnerskom podmorju

U krčkoj Galeriji Decumanus, između 22. rujna i 05. listopada 2022. godine, može se razgledati izložba Blago pod površinom Kvarnera: Mekušci u kvarnerskom podmorju koju Centar za kulturu Grada Krka priređuje u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka. Autorica izložbe je Milvana Arko-Pijevac, muzejska savjetnica zoologinja u Prirodoslovnom muzeju Rijeka.

Udruga Žene za otok priredila još jedno uspješno izdanje konferencije Island Business Women

Udruga Žene za otok, 21. rujna 2022. godine, u prostoru Velike gradske vijećnice priredila je konferenciju pod nazivom Island Business Women, i to drugu godinu za redom, s time da je sadržaj ovog edukativno-prezentacijskog događanja bio podijeljen u dva dijela: panel s iznimnim ženama poduzetnica i prezentaciju kataloga Žene - krila i korijeni, kao krune istoimenog projekta kojim su kulturna baština, folklorno nasljeđe i tradicija povezani s poduzetništvom.

Jesenja akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Jesenja akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Krk održat će se u srijedu, 05. listopada 2022. godine, u prostorijama Doma zdravlja Krk u gradu Krku, između 08.00 i 14.00 sati..

Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku/akademsku godinu 2022./2023.

Na temelju članka 9. Odluke o stipendiranju učenika srednjih škola i studenata (Službene novine Primorsko-goranske županije broj 18/19) i Zaključka gradonačelnika Grada Krka s Kolegija gradonačelnika održanog 19. rujna 2022. godine, Grad Krk objavljuje Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku/akademsku godinu 2022./2023.

HZMO: Obavijest korisnicima mirovine o isplati jednokratnog novčanog primanja radi ublažavanja posljedica porasta cijena

Odlukom Vlade Republike Hrvatske o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena (Narodne novine broj 104/22), od 08. rujna 2022., propisani su uvjeti za isplatu jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj u obveznom mirovinskom osiguranju koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i koji su zatečeni u isplati mirovine za mjesec kolovoz 2022. godine.

72 sata bez kompromisa: Otvorene prijave za sudjelovanje u najvećem volonterskom projektu u Hrvatskoj

Treću godinu za redom, volonterski projekt namijenjen mladima 72 sata bez kompromisa održat će se i na otoku Krku. Riječ je o međunarodnoj volonterskoj inicijativi koja animira mlade te promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. Prošle godine u volonterskim akcijama sudjelovala su čak 63 mlada volontera.

Kino Krk: Ne brini draga i Put oko svijeta u 80 dana

U programu Kina Krk u petak, 23. rujna 2022. godine, s početkom u 21.00 sat, slijedi psihološki triler Ne brini draga (Don't Worry Darling), redateljice Olivije Wilde, dok je u subotu, 24. rujna, u 19.00 sati, na redu sinkronizirana animirana avantura Put oko svijeta u 80 dana (Around the World in 80 Days) Samuela Tourneuxa.

Ministarstvo poljoprivrede: Zajmovi i jamstva za osiguranje likvidnosti uslijed porasta troškova energije, utjecaja kriza i za pripremu sjetve

Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske poziva poduzetnike čiji je kontinuitet proizvodnje ugrožen nepredvidivim i dalekosežnim utjecajem kriza da razmotre mogućnost financiranja potreba za obrtnim sredstvima (nabava repromaterijala za sjetvu, hrane za stoku, osiguranje likvidnosti uslijed visokog rasta troškova energenata i drugo) putem dostupnih kredita, uz jamstvene sheme te uz državne potpore.

Svjetski dan turizma: Interpretacijska šetnja i koncerti Klape Vejanke i Damira Kedže

Svjetska turistička organizacija (World Tourism Organization - UNWTO) 1979. godine odlučila je pokrenuti obilježavanje Svjetskog dana turizma. Odabrani datum, 27. rujan, izdvojen je kako bi koincidirao s važnom prekretnicom za sektor turizma na globalnom nivou - obljetnicom usvajanja Statuta UNWTO-a, 27. rujna 1970. godine. Također, taj datum utjelovljuje i simboličku točku koja sažima kraj sezone na sjevernoj i početak sezone na južnoj polutki.

50. Kolegij: Najavljeno raspisivanje Natječaja za dodjelu stipendija učenicima i studentima; uvećani mjesečni iznosi stipendija obje kategorije stipendista

U Malenoj gradskoj vijećnici, 19. rujna 2022. godine, održan je 50. sastanak Kolegija u čijim su raspravama, pored gradonačelnika Darija Vasilića, sudjelovali Nikša Franov, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krka i Marinko Bajčić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Krka.

08. sjednica Gradskog vijeća Grada Krka

08. sjednica Gradskog vijeća Grada Krka, koju saziva njegov predsjednik Nikša Franov, održat će se u ponedjeljak, 26. rujna 2022. godine, u Velikoj vijećnici Grada Krka s početkom u 18.00 sati, s time da je predložen sljedeći Dnevni red.

Udruga Muzika u koracima - MooK: Treća godina rasta - nove radionice muziciranja, pjevanja, baleta, pokreta te vježbi za zdrav duh i tijelo

U organizaciji Udruge Muzika u koracima - MooK na otoku Krku u naselju Milohnići (u Društvenom domu Milohnići poznatom kao stara škola) od listopada 2022. do lipnja 2023. godine odvijat će se nova serija radionica za polaznike svih uzrasta.

Hit-komedija Casabianca Irene Grdinić i Marija Lipovšeka Battifiace gostuje u Bajčićima

Hit-komedija Casabianca Irene Grdinić i Marija Lipovšeka Battifiace u organizaciji Mjesnog odbora Poljica, kao uvod u proslavu blagdana sv. Kuzme i Damjana (Kuzmanje), održat će se u novouređenom Društvenom domu Bajčići u Bajčićima, i to u petak, 23. rujna 2022. godine, s početkom u 19.30 sat. Ulaz je slobodan!

Kino Krk: Pad

Program Kina Krk nastavlja se u petak, 16. rujna 2022. godine, s početkom u 21.00 sat, napetim trilerom Pad (Fall), redatelja Scotta Manna.

Javni poziv za prijavu projekata poticanja razvoja civilnog društva na otocima u 2022. godini

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, 09. rujna 2022. godine, objavilo je Javni poziv za prijavu projekata poticanja razvoja civilnog društva na otocima u 2022. godini.

ŠRD Lovrata uspješno na Međužupanijskom juniorskom prvenstvu; u ekipnoj konkurenciji osvojilo naslov prvaka, a u pojedinačnoj viceprvaka

Prošlog vikenda, između 09. i 11. rujna 2022. godine, u gradu Cresu priređeno je Međužupanijsko prvenstvo u sportskom ribolovu štapom s obale, i to za kategoriju juniora U-16. Športsko-ribolovno društvo Lovratu iz Krka ondje su, vrlo uspješno, predstavila trojica mladih ribolovaca.

Dan otvorenih vrata Udruge Muzika u koracima - MooK

Dan otvorenih vrata Udruge Muzika u koracima - MooK, odvijat će se u subotu, 17. rujna 2022. godine, između 16.00 i 18.00 sati, u Društvenom domu Milohnići (staroj školi) u Milohnićima.

Medijsko obrazovanje je važno: Pridruži se projekcijama i diskusijama za djecu i mlade u gradu Krku

Ljetna škola medijske i digitalne pismenosti u kojoj će nastavnice i nastavnici (hrvatskog jezika, informatike, razredne nastave i ostalih predmeta) osnovnih i srednjih škola s područja čitave Hrvatske upoznati snimanje i montažu podcasta (pod vodstvom mentora Dubravka Kuhte), kao i kratkog dokumentarnog filma (pod vodstvom Marije Georgiev), između 12. i 16. rujna 2022. godine, odvijat će se na različitim lokacijama diljem grada Krka.

5. Adriatic Freediving Trophy: Novi svjetski rekord odnio Riječanin Petar Klovar

Prošlog se tjedna, između 06. i 09. rujna 2022. godine, na Kvarneru, točnije na njegovoj najdubljoj točki u kanalu Krušija kod otočića Plavnika gdje se morski procjep spušta do 120 metara, odvijao Adriatic Freediving Trophy, jedno od najvećih natjecanja u ronjenju na dah u regiji, ujedno i državno prvenstvo Hrvatske, Slovenije, Srbije i Mađarske.

Svjetski dan prve pomoći i Tjedan borbe protiv tuberkuloze: Besplatno mjerenje tlaka i šećera u krvi; podjela edukativnih materijala

Povodom Svjetskog dana prve pomoći i Tjedna borbe protiv tuberkuloze, Gradsko društvo Crvenog krža Krk organizira akciju besplatnog mjerenja tlaka i šećera u krvi koja će se na Veloj placi u gradu Krku provesti u utorak, 13. rujna 2022. godine, između 09.00 i 11.00 sati.

49. Kolegij: Usvojeni prijedlozi Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Grada Krka te I. izmjene i dopune Proračuna Grada Krka za 2022. godinu

U Malenoj gradskoj vijećnici, 12. rujna 2022. godine, održan je 49. sastanak Kolegija u čijim su raspravama sudjelovali gradonačelnik Darijo Vasilić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Krka Nikša Franov.

U Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji najviše turističkih noćenja tijekom prvih osam mjeseci

U Republici Hrvatskoj je tijekom prvih osam mjeseci ove godine ostvareno 15 milijuna dolazaka i 86,6 milijuna noćenja, odnosno 40 posto više dolazaka i 27 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pritom su strani turisti ostvarili 76,3 milijuna noćenja, a domaći 10,3 milijuna noćenja.

LAG Kvarnerski otoci: Radionice uoči izrade nove Lokalne razvojne strategije za razdoblje od 2023. - 2027. godine

Lokalna akcijska grupa (LAG) Kvarnerski otoci upravo je krenula u izradu nove Lokalne razvojne strategije za razdoblje od 2023. - 2027. godine. Naime, prethodnom Strategijom za razdoblje od 2014. - 2020. godine bilo je sadržano više od 10 milijuna kuna koji su posredstvom LAG-a, natječajima, dodijeljeni kao potpore razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava te kao ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje temeljnih lokalnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu.

Iz krčkih škola stižu dobre vijesti. Veći je broj bodulskih učenika nego lani

Na početku školske godine iz svih krčkih obrazovnih ustanova pristižu dobre vijesti, barem kad je u pitanju brojnost njihovih polaznika. Već godinama prisutni pozitivni trendovi više su no vidljivi u svim trima krčkim školama, kako onoj najvećoj i polaznicima najbrojnijoj - OŠ Fran Krsto Frankopan Krk - tako i dvjema manjim, ali ništa manje živima – OŠ Omišalj, odnosno OŠ Malinska-Dubašnica.

Udruga Žene za otok: Island Business Women - konferencija i prezentacija poduzetničkog kataloga

Udruga Žene za otok u srijedu, 21. rujna 2022. godine, organizira edukativno-prezentacijsko događanje pod nazivom Island Business Women kojeg čine konferencija koja će u Velikoj gradskoj vijećnici (Kinu Krk) startati u 17.00 sati, a za kojom će uslijediti prezentacija kataloga Žene - krila i korijeni, kojim se predstavljaju otočne poduzetnice kao posebne ambasadorice Zlatnog otoga.

Kino Krk: Tri tisuće godina čežnje

Program Kina Krk nastavlja se u petak, 09. rujna 2022. godine, s početkom u 21.00 sat, hvaljenom romantičnom fantazijom Tri tisuće godina čežnje (Three Thousand Years of Longing), redatelja Georgea Millera.

Epic Rides Hrvatska: Šotovento - Epic Ride Krk

Šotovento - Epic Rides Krk dio je serije organiziranih biciklističkih događanja okupljenih pod nazivom Epic Rides Hrvatska, kojima je zadaća popularizacija najatraktivnijih biciklističkih lokacija i staza u Hrvatskoj. Epic Rides biciklističke ture namijenjene su biciklistima i svima onima koji se tako osjećaju, neovisno o dobi, spolu, fizičkoj i tehničkoj sposobnosti.

Prilog 16. Danima smokava: Ukratko o smokvi i smokvarstvu (na otoku Krku)

Na otoku Krku nalazi se 3.500 ha kvalitetnog tla za poljoprivrednu proizvodnju koje se koriste za uzgoj višegodišnjih kultura. Rigolanog tla, suhozida, škrapi i terasa ima više od 6.000 hektara, a treba ih zadržati za uzgoj maslina i drugih pogodnih višegodišnjih kultura. Jedna od tih kultura svakako je i smokva, na otoku prisutna još od davnina.

Dani smokava 2022.

Krajem ljeta tradicionalno je u fokusu smokva, a toj zdravoj mediteranskoj voćki posvesećena je i gastro manifestacija Dani smokava koja u većini krčkih ugostiteljskih objekata nudi maštovita jela bazirana na njezinom ukusnom i zdravom plodu, uz bogatu ponudu proizvoda lokalnih poljoprivrednih gospodarstava, stručna izlaganja te kulturni, edukativni i zabavni program.

Uz brojne gastro, sajmene, edukativne i glazbene sadržaje, Krčani slavili kraljicu voća - smokvu!

Početak rujna u gradu Krku, kao svojevrstan uvod u nadolazeću jesen, već je tradicionalno u znaku jedne sadržajima bogate gastro manifestacije - Dana smokava - čiju organizaciju po 16. put potpisuje Turistička zajednica Grada Krka, a kojoj su podršku, posebice tijekom ceremonije otvorenja, pružili knezovi Krčki Frankopani, razdijelivši sadnice smokava, u kratkom scenskom uprizorenju, po svim krčkim kaštelima.

48. Kolegij: Za ovogodišnje asfaltiranje nerazvrstanih cesta na području Grada Krka - 1.088.220,00 kn

U Malenoj gradskoj vijećnici, 05. rujna 2022. godine, nakon jednomjesečne ljetne stanke, održan je 48. sastanak Kolegija u čijim su raspravama, pored gradonačelnika Darija Vasilića, sudjelovali Nikša Franov, predsjednik Gradskog vijeća Grada Krka i Marinko Bajčić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Grada Krka.

Uoči Međunarodne konferencije za kulturni turizam Europe

Ove jeseni, točnije krajem mjeseca listopada, Grad Krk bit će domaćin 15. Međunarodne konferencije za kulturni turizam Europe (International Conference for Cultural Tourism in Europe), koja je prethodno, pod pokroviteljstvom Europske mreže kulturnog turizma (European Cultural Tourism Network - ECTN), bila priređena u gradovima poput Londona, Atene, Barcelone ili Granade.

Audicija i upisi u Područni odjel Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka u Krku

Provjera glazbenih predispozicija (sluha, ritma i pjevanja pripremljene pjesmice) tj. audicija za upis u prvi razred Područnog osnovnoškolskog odjela Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka u gradu Krku, za školsku godinu 2022./2023., održat će se u ponedjeljak, 12. rujna 2022. godine, u prostoru Osnovne škole Fran Krsto Frankopan - Matične škole Krk, s početkom u 17.30 sati.

Art & Wine, sudjelujte u radu likovne radionice priređene u sklopu Dana smokava

Novost u programu ovogodišnjih, 16. po redu Dana smokava ogleda se u posebno osmišljenoj slikarskoj radionici koja će odvijati na Krušiji u gradu Krku (blizu spomenika Pralji), a čije je vođenje povjereno Alenki Goldner Sučić, profesorici likovne kulture i slikarici! Ova je radionica na rasporedu u nedjelju, 04. rujna, a odvijat će se od 17.00 do 19.00 sati.

Jump2Krk: Austrijanac Riccardo Klotz osvojio prvo izdanje skakačkog atletskog mitinga

Posljednjeg kolovoškog dana 2022. godine, zahvaljujući suradnji i zalaganju Atletskog kluba Krk i Turističke zajednice Grada Krka te brojnim sponzorima, na krčkoj rivi premijerno je priređen atletski spektakl pod motom Jump2Krk iliti Skoči na Krk. Ovaj skakački miting na jednom je mjestu okupio brojne znatiželjnike, ljubitelje atletike i skoka u vis, ali i neke od ponajboljih europskih atletičara koji su u samoj završnici gledateljima ponudili pravu sportsku poslasticu, prepunu uzbuđenja.

Kino Krk: Test i Vatreno srce

Program Kina Krk nastavlja se u petak, 02. rujna 2022. godine, s početkom u 21.00 sat, francuskom komedijom Test (Le test), redatelja Emmanuela Poulain-Arnauda, za kojim u subotu, 02. rujna, u 19.00 sati, slijedi sinkronizirana animirana avantura Vatreno srce (Fireheart) koju redateljski potpisuju Theodore Ty i Laurent Zeitoun.

Ovogodišnje Ljetne priredbe ispraćene zvukom limenih puhača Simply Brass Kvinteta

Glazbeni program 66. Ljetnih priredbi, 25. kolovoza 2022. godine, na Sceni Zidine, izvrsnim je koncertom, pred dobro raspoloženim auditorijem, zaključio zagrebački Simply Brass Kvintet.

Potrošačica: Javna tribina na temu Euro u Hrvatskoj

Potrošačica - društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske, u utorak, 30. kolovoza 2022. godine, provest će javnu tribinu na temu Euro u Hrvatskoj, a koja će, s početkom u 10.30 sati, biti priređena u Velikoj vijećnici Grada Krka (Trg bana Josipa Jelačića 2).

U kontrapunktu (Sukob: Organsko - Anorgansko; segment: Anorgansko): Integriravši svjetlost i strukturirani pejzaž, Duje Jurić simulirao virtualni prostor u kojem se individua odvaja od realnosti

Svjetlosnom instalacijom ili slikama-ambijentima nazvanim Memo-chips, autora Duje Jurića, 26. kolovoza 2022. godine, u krčkoj Galeriji Decumanus nastavljeno je sedmo izdanje izložbenog projekta U kontrapunktu tijekom kojeg se na temu Sukob: Organsko - Anorgansko, slikama u tehnici batika već prethodno predstavila slikarica Ana Ratković Sobota. Izložbe priređuje Centar za kulturu Grada Krka.

Primorsko-goranska županija i Zaklada FIPRO: Financiranje razvoja i komercijalizacije inovacija

Primorsko-goranska županija i Zaklada FIPRO objavile su Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu financijskih sredstava iz projekta Komercijalizacija inovacija. Poziv je otvoren od 22. kolovoza do 01. listopada 2022. godine, a sredstva se dodjeljuju za financiranje prihvatljivih troškova razvoja i komercijalizacije inovacija.

Summer, Sea, Sun: Sudjelujući na šestom izdanju međunarodnog fotografskog salona postanite dijelom fotografske elite; grand prix 1.000,00 EUR

Foto klub Krk, sve zainteresirane fotografe s područja grada i otoka Krka (a naravno i šire) obavještava o trenutno otvorenom natječaju za sudjelovanje na šestom po redu međunarodnom fotografskom salonu pod geslom Ljeto, more, sunce (Summer, Sea, Sun), koji će, između 10. i 27. listopada ove godine, biti priređen u puntarskoj Galeriji Toš. Također, sve salonom obuhvaćene fotografije bit će predstavljene i putem digitalnog kataloga.

16. Dani smokava - uvod u jesen: Spoj gastronomskih užitaka, sajmene ponude i dobre glazbe

Krčki Dani smokava, u organizaciji Turističke zajednice Grada Krka, priređuju se još od 2007. godine te slave smokvu, najrašireniju i iznimno cijenjenu voćku Mediterana koja je stoljećima hranila otočno stanovništvo. Primarno posvećeni educiranju gostiju i lokalnog stanovništva, Dani smokava turistički brendiraju grad i otok Krk kao autentično gastronomsko odredište.